BİR ZAMANLAR OKULLARDA ŞAPKA TAKMA ZORUNLUYDU...
Reklam
Reklam
Naim Güney

Naim Güney

Tarih Köşesi

BİR ZAMANLAR OKULLARDA ŞAPKA TAKMA ZORUNLUYDU...

19 Eylül 2018 - 15:01


Yarın artık okullar açılıyor. Bu vesile ile günümüzde kaybolmuş eski bir okul hatırasını sizlere paylaşalım. Bugünkü nesil bilmez şu şapkayı...Bizim okul dönemlerinde öğrencilerin okula devam ettiği günlerde daima şapka takma zorunluluğu vardı. Subay şapkasına benziyordu. Terek üstünde sarı teneke parçasından çelenk ve çelenk üstünde ay yıldız vardı. 
Fiyatına göre kalitesinin değiştiği, şapkayı giyene ayrı bir değer kazandırankalıplı olanlarına gıpta ile bakılırdı. Bu itibarla şapka içinde naylon koruyucu ile dikilen etiketi önemliydi. Bu etiket ve koruyucuları kimlik görevini yapıyordu.Her okulun şapka şerit renkleri değişikti.Şapkaların terek üzerini, her okula göre değişen şerit çevreliyordu. Ordu'da hatırlayabildiğim kadarıyla sarı, lacivert, beyaz ve yeşil şeritli olanları vardı.
Bütün öğrencilerin zorunlu halde taktıkları şapkaların ilginç olan tarafı, erkekler taktığı gibi kız öğrencilerin siyah önlük ve beyaz yakalık ile birlikte aksesuarlarını tamamlayan şapka takmasıydı. 
Çarşı, pazar veya sokakta karşıdan gördüğün öğretmene bütün ciddiyetle mevcut olduğun okulun öğrencisine yakışır bir asalette selam vererek geçerken, öğretmen de lütfederse selamı alırdı.
O öğrencilik yıllarında, başımızın üzerinde özenle ve korku ile taşımaya çalıştığımız, diğer zamanlarda koltuk altında taşırken bile endişe duyduğumuz şapkalara ne oldu da birden bire ortadan kalktı ve şimdi nostaljik bir hatıra oldu.
Her değişen ciddi alışkanlıklarımız hatta geleneklerimiz yıllar sonra kara mizah gibi geliyor insana. Yaşandığı zamanda korku veren haller, aradan geçen onca yıldan sonra gülünç geliyor.Sahi, şapkasız dolaşıldığı için disiplin altında tutma cezalarını boşuna mı aldık? 
Yardımcı kaynak: Hüseyin Menç.blog spot. com
 

Bu yazı 6102 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Seyit ali aslan
    3 yıl önce
    Ne zaman kesin tarih nedir şapka giymek okullarda?