FINDIKTA TEHLİKE SİNYALLERİ...
Reklam
Reklam
Naim Güney

Naim Güney

Tarih Köşesi

FINDIKTA TEHLİKE SİNYALLERİ...

01 Ağustos 2017 - 11:04


Karadeniz'de önümüzdeki günlerde fındık hasadı başlıyor, bahçelerimiz şenleniyor, ama fındık fiyatının ne olacağını bilmeyen üretici endişe ve şaşkınlık içinde hesap kitap yapamıyor.
Artık o eski köylü fındık üreticisi profili de pek kalmadı. Fındık bahçesinde yılın oniki ayı çalışan babalarımızın yerine artık gurbette memuriyet yapan esnaflıkla uğraşan ve şehirlerde oturan, fındığa yan gelir gözüyle bakan, fındığa dair her türlü işçiliği dışarıdan parayla yaptıran isteksiz bir nesil oluştu
Devletin serbest piyasa politikaları sonucu toprağımızdan bir şeyler üretmeyi unuttuk.   Her şeyi dışarıdan ithal eden muhtaç bir duruma geldik.Ülkemizde tarımdan, hayvancılıktan anlamayan, köye toprağa değer vermeyen, üretmeyen ama sadece canavar gibi tüketen bir toplum var.
Zaten her sene fındığı ya sıcak ya da küf gibi iklimsel etkenler ve yeni tür hastalıklar olumsuz etkiliyor.Bu şartlarda Ordu ve Giresun gibi atadan dededen kalma arazilerdeki yaşlı fındık bahçelerinde dekar başına verim de her geçen yıl geriliyor, kalite düşüyor...
O yüzden artık tarımsal sistemin ve takip edilen politikaların tamamen yeni baştan ele almak gerekiyor. Çünkü fındığa bağlı olan yöremizdeki gelişmeler ve ekonomik göstergeler kim ne derse desin pek iyi sinyaller vermiyor. Fındık hakkında devletçi acil önlemler alınma zamanı geldi ve de geçti. Bu tablolar karşısında epeyce kafa yorup, bir an önce fındık üreticisinin lehine tedbirler almak zamanı, yoksa son pişmanlık fayda etmeyecek..    

Bu yazı 3044 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum