GUREBA HASTANESİNDEN ŞEHİR HASTANESİNE ORDU...
Reklam
Naim Güney

Naim Güney

Tarih Köşesi

GUREBA HASTANESİNDEN ŞEHİR HASTANESİNE ORDU...

15 Kasım 2018 - 10:54


Sultan 2. Abdülhamit tarafından Ordu'ya 1895 yılında "Gureba hastanesi" adlı küçük bir hastane yapılmıştır. Ordu'daki bu Gureba Hastanesinin çatısında kocaman bir Hilali Ahmer bayrağı bulunmasına rağmen Rus kruvazörü tarafından 1917 yılında atılan bir top mermisi ile bina tahrip olmuştur.

Bu yıkıma kadar "Gureba hastanesi" Saray Mahallesinde Askerlik Şubesi ve Kaymakamlığının önündeki (Şu anda çocuk parkının olduğu alanda) tek katlı taş bir binada Ordululara ve Trabzon'dan gelen mültecilere uzun yıllar hizmet vermiştir. Ordu'da bu hastane yeterli olmayınca Düz mahallede üç katlı bir binanın üstte kalan iki katına yeni bir hastane daha açılmıştır.

Düz mahalledeki 25 yataklı bu hastane 1930 yılına kadar görev yapmıştır. Ordu Keçiköy'de 50 yataklı kaloriferli Memleket hastanesi ise 1931 yılı sonlarında açılmıştır. Memleket hastahanesi de 1964 yılına kadar halka şifa dağıtmıştır.

1964 yılında ise Subaşı mahallesinde 200 yataklı 6 katlı bir devlet hastanesi açılmıştır. Bundan sonra Ordu Devlet Hastanesi 90'lı yıllarda Şahincili tepesinde yapılan Verem hastanesine taşınmıştır.Gerisi malumunuzdur.


Kronolojik sıraya göre Ordu'da resmi hastaneler zinciri böyle açılmaya devam ederken, şimdi de 900 yataklı özel sektör ve devlet işbirliğiyle yapılacak olan bir şehir hastanesi hususu gündeme gelmiştir.

Şu anda Ordu şehir hastanesinin kurulacağı Eskipazar'daki arazide çıkan sorunlar çözülmeye uğraşılmaktadır. Diğer bir yandan da Şehir hastanesi hakkında gerekli kamuoyu oluşturulmaya çalışılmaktadır. Tamamen ticari bir zihniyetle yönetildiği ve işletildiği söylenen Şehir hastaneleri hakkında pek olumlu intibalar bulunmamaktadır.

Ordu birçok devlet yatırımında olduğu gibi sağlık yönünden de hiç bir zaman şanslı bir kent olamamıştır. Söylenecek laf çoktur ama, şimdilik konuyu burada kesiyor, hakkımızda hayırlısı neyse öyle olsun diyorum...

Bu yazı 2624 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum