AMERİKA SORUN ÇÖZMEZ
Reklam
Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi,Tarih ve Gündeme dair

AMERİKA SORUN ÇÖZMEZ

13 Ağustos 2020 - 11:39



Dünyanın en büyük ekonomik ve siyasi gücü olan Amerika, uluslararasında hiç bir sorunu çözmüyor. Aksine, yeni sorunlar yaratarak, dünyada huzur ve düzeni bozuyor. Bu siyasetin adına ''KONTROLLÜ KARGAŞA POLİTİKASI'' diyoruz.

Kontrollü Kargaşa Politikası neden tercih ediliyor ?

-Sebebi, ekonomiye dayanıyor. 

Kontrollü kargaşa siyaseti, uluslararsında risk unsurunu artırıyor. Risk arttığı zaman, ülkeler daha çok rezerv para tutuyor. Daha çok rezerv para tutulması, dolara talep yaratıyor. Talep sayesinde, kağıt para özelliği taşıyan dolar uluslararası geçeli para özelliğini koruyor.

Diğer bir neden ise, rezerv paranın  getirisidir. Rezerv para tutan ülkeler, tuttukları rezervler karşılığında bedel öderler. Ödenen bu bedele SENYORAJ HAKKI deniliyor. Senyor, parasını kullananlardan karşılığını  alıyor.

 Uluslararası geçerli paraların,  rezerv olarak tutulmasının maliyeti vardır.  Örneğin doları kasasında tutan ülke bedelini faiz olarak, Amerikaya  öder.  Kişi, şirket ya da devlet kasasında tuttuğu dolar için yurt dışına mal ve hizmet satmış olmalıdır. Satmamış ise mutlaka borç almıştır. Borç karşılığı faiz ödenir.

Doların daha çok rezerv para olarak tutulması, Amerika'ya daha çok karşılıksız kaynak aktarılmasına olanak tanıyor. Bu nedenle Amerika uluslararası sorunları çözmüyor.

1. Afganistanda sorun yaratıyor. Pakistan, Hindistan tiken üzerinde oturuyor. Kasalarında doları rezerv olarak tutuyor.

2. Kuzey Korenin tombiş diktatörü, ikide bir havlıyor. Güney Kore ve Japonya'nın ödü kopuyor.  Cari fazla vermelerine rağmen, Dolar rezervlerini artırıyorlar.

3. Çin denizinde, sürekli sorun yaratıyor. Çevre ülkelerde, Çin Yuanının ''rezerv olarak tutulmasının'' önü kesiliyor.

4. Suriye'de sorun yaratılıyor. İran, Türkiye ve Arap ülkelerinde, dolar daha çok rezerv para olarak tutuluyır. 

Kontrollü kargaşa politikası sayesinde,  artan rezervlerin karşılığını, ekonomik yoldan topluyor. Kargaşa arttığı zaman, eski ve demode silahları kolay satıyor. Demiri, altın fiyatına pazarlıyor. Para kazanıyor.     

Para kazanılan neden ortadan kaldırılmadığı sürece, sorunlar devam edecektir. Nitekim, uluslararası sorunlar çözülmüyor. İnsanoğlu aradığı huzur ve sükunu bulamıyor.

Şinasi Kara

Bu yazı 680 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum