Reklam

60 YAŞINI GEÇTİYSENİZ....

Yazarımız ve büyüğümüz Sn. Necdet Topçuoğlu Bey'in " 60 YAŞINI GEÇTİYSENİZ...." başlıklı yazısını siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz..

60 YAŞINI GEÇTİYSENİZ....

Yazarımız ve büyüğümüz Sn. Necdet Topçuoğlu Bey'in " 60 YAŞINI GEÇTİYSENİZ...." başlıklı yazısını siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz..

60 YAŞINI GEÇTİYSENİZ....
05 Nisan 2022 - 12:35

Necdet Topçuoğlu

- 60 yaş ile ölüm arası, biriktirdiğiniz parayı kullanma zamanıdır. Kullanın ve keyfini çıkarın. Onu elde etmek için yaptığınız fedakarlıklar hakkında hiçbir fikri olmayanlar için saklamayın. Zor kazanılan sermayeniz için büyük fikirleri olan mirasçılardan daha tehlikeli bir şey olmadığını unutmayın.
- Çocuklarınızın ve torunlarınızın maddi durumu hakkında endişelenmeyi bırakın ve paranızı kendinize harcarken kendinizi kötü hissetmeyin. Yıllarca onlarla ilgilendiniilgilendinizyapabileceğiniz her şeyi öğrettiniz. Onlara eğitim, yiyecek, barınak ve destek verdiniz. Artık kendi paralarını kazanma sorumluluğu onlarındır.
- Büyük fiziksel çaba harcamadan sağlıklı bir yaşam sürdürün. Orta derecede egzersiz yapın. Her gün yürümek gibi, iyi yiyin ve uyuyun. Hasta olmak kolaydır ve sağlıklı kalmak zordur. Bu nedenle kendinizi iyi durumda tutmanız ve tıbbi ve fiziksel ihtiyaçlarınızın farkında olmanız gerekir. Doktorunuzla iletişiminizi sürdürün, kendinizi iyi hissettiğinizde bile testler yaptırın. Bünyenizden haberdar olun.
- Küçük şeyler için stres yapmayın. Hayatınızda zaten çok şeyin üstesinden geldiniz. İyi ve kötü anılarınız var ama önemli olan yaşadığınız an. Geçmişin sizi aşağı çekmesine ve geleceğin sizi korkutmasına izin vermeyin. Şimdi iyi hissedin. Küçük sorunlar nasıl olsa unutulacaktır.
- Yaş kaç olursa olsun, aşkı daima canlı tutun. Partnerinizi sevin, hayatı sevin, ailenizi sevin, komşunuzu sevin ve şunu unutmayın: "Bir adam zekası ve şefkati olduğu sürece yaşlı değildir."
- Fiziken ve ruhen gurur duyun. Kuaförünüze veya berberinize gitmeyi bırakmayın, tırnaklarınızı bakın, dermatolog ve diş hekimine gidin, parfüm ve kremlerinizi iyi seçin. Dışarıdan bakımlı olmanız içeri sızar ve sizi gururlu ve güçlü hissettirir.
- Her zaman güncel kalın. Gazeteleri okuyun, haberleri izleyin. İnternete girin ve insanların ne dediğini okuyun. Etkin bir e-posta hesabınız olduğundan emin olun ve bu sosyal ağlardan bazılarını kullanmayı deneyin. Eski arkadaşlarla tanışacağınıza şaşıracaksınız.
- Genç nesile ve fikirlerine saygı gösterin. Sizinle aynı fikirlere sahip olmayabilirler, ancak gelecek onların ve dünyayı kendi yönlerine götürecekler. Eleştiri değil öğüt verin ve onlara dünün bilgeliğinin bugün de geçerli olduğunu hatırlatmaya çalışın.
Asla “Benim zamanımda” ifadesini kullanmayın. Şimdi de sizin zamanınız. Yaşadığınız sürece, bu zamanın bir parçasısı olduğunuzu unutmayın.
- Bazı insanlar altın yıllarını kucaklarken, diğerleri buruk ve huysuz olurlar. Hayat, günlerinizi ikincisiyle harcamak için çok kısa. Zamanınızı pozitif, neşeli insanlarla geçirin, bu size iyi gelecek ve günleriniz çok daha iyi görünecek. Acı çeken insanlarla zaman geçirmek, kendinizi daha yaşlı hissetmenize neden olacaktır. Dert dinleyerek dert sahibi olmayınız.
- Çocuklarınızla veya torunlarınızla yaşamanın cazibesine teslim olmayın. Eğer maddi bir seçeneğiniz varsa ayrı yaşayın. Elbette, aile ile çevrili olmak kulağa harika geliyor ama hepimizin mahremiyete ihtiyacı vardır. Onların onlarınkine, senin de seninkine ihtiyacınız vardır. Birlikte yaşamayı gerçekten yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız veya kendi başınıza yaşamak istemiyorsanız tercih ediniz.
- Hobilerinizdeden vazgeçmeyiniz. Eğer yoksa, yenilerini edinin. Seyahat edebilir, yürüyüş yapabilir, yemek pişirebilir, okuyabilir, dans edebilirsiniz. Bir kedi ya da köpek edinebilir, bir mutfak bahçesi kurabilir, kart, dama, satranç, domino, golf oynayabilirsiniz.
- Sakın eve kapanmayın. Evden çıkın, bir süredir görmediğiniz insanlarla tanışın, yeni bir şey veya eski bir şey deneyimleyin. Önemli olan zaman zaman evden çıkmaktır. Müzelere gidin, bir parkta yürüyün.
- Kibar bir tonda konuşunuz ve gerçekten gerekmedikçe çok fazla şikayet etmemeye veya eleştirmemeye çalışınız. Olayları olduğu gibi kabul etmek en doğrusudur.
- Acılar ve rahatsızlıklar yaşlanmayla birlikte ortaya çıkar. Bunlara takılıp kalmamaya çalışınız, onları hayatın bir parçası olarak kabul ediniz.
- Birisi sizi kırmışsa, onu affedin. Birini kırdıysanız, özür dileyin. Küskünlüğü yanınızda sürüklemeyin. Küskünlük sizi üzmeye hizmet eder. Kimin haklı olduğu önemli değildir. Birisi bir keresinde şöyle demişti: "Kin tutmak, zehir alıp diğer kişinin ölmesini beklemek gibidir." O zehri almayın. Affet, unut ve hayatına devam et.
- Gülün. Endişelerinize gülün, unutmayın, şanslı olanlardan birisiniz. 60 yaşınızı aştığınıza göre, uzun bir hayat sürmeyi başarmış sayılırsınız. Birçoğu asla bu yaşa gelemez, asla tam bir yaşam tecrübesine ulaşamaz. Hayatınızın bu döneminde huzurlu olmanın tadını çıkarın. Çevrenize ölmedi gitti şu ihtiyar dedirtmeyiniz. Allah başımızdan eksik etmesin dedirtmeye çalışınız. Unutmayınız !!! Öldükten sonra nasıl anılacağınız sizin elinizdedir.

66-79 artık orta yaş | Osman MÜFTÜOĞLU | Köşe Yazıları

Bu haber 753 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Murat kiroğlu
    2 yıl önce
    Gayet iyi yazimis ,57 yaşındayım okurken hayatım film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti
  • Hülya k
    2 yıl önce
    Bazı tavsiyelerini uygulamasam.. Bazı tavsiyelerini uygulamasamda tümüne katılıyorum harika bir yazı olmuş