Reklam

AVŞAR TÜRKLERİ VE SALUR TÜRKLERİ

Karamanoğulları Salurlar'ın Karaman kolundandır.

AVŞAR TÜRKLERİ VE SALUR TÜRKLERİ

Karamanoğulları Salurlar'ın Karaman kolundandır.

AVŞAR TÜRKLERİ VE SALUR TÜRKLERİ
23 Şubat 2021 - 00:47

 
Karamanoğulları Salurlar'ın Karaman kolundandır. Kafkasya'da Karamanlu adını taşıyan Salurlar tarafından kurulmuş köyler vardır. Bunlar 7.yüzyıla ait Türkmen Salur boyu Karamanlılara ait kalıntılardır.
 
Selçuklular'ın yayılmayı hedefleyen siyasetinin bir sonucu olarak Salurlar'ın çok büyük bir kısmı batıya doğru göç etmiştir. Bazıları Merv ve Sarakhs'da kalarak bugünkü Türkmenistanda Türkmen adıyla yaşar.
 
Bu konuda uzman olan bazı kişilere göre önemli miktarda Salur 1380 ve 1424 yılları arasında, Semerkand, Turfan ve Sou Tcheou yoluyla şuanda Çin'in kuzeybatısında Kansu'da bulunan Xining'e yerleşmiştir.
 
Salurların Karaman kolu onbin obayla Anadolu'ya gelmişlerdir. İlk Anadolu'ya göçen Oğuz boylarındandırlar. Kilikya Ermenileri ile savaşarak Kilikya Ermeni Prensliğinin toprakları üzerinde düzgün bir devlet kurmuşlardır. Sayıları kısa sürede 70 bine ulaşmıştır.
 
Diğer Anadolu beylikleri Arap harfleri kullanırken Karamanoğulları Grek alfabesi kullanmıştır.(Karamanlika) Selçuklulardan beri resmi yazışmalar ve ilimde kullanılan dil Arapça ve Farsça olmasına rağmen, "Türkçe'den başka dil" kullanılmaması hakkında ferman yayınlayan tek beyliktir.
 
Orta Asya'dan geldiklerinde Göktanrı inancına sahip olan kabile zamanla Ortodoks ve Malazgirt savaşından sonra kitlesel olarak İslamiyet'e geçmiştir. Hristiyan olan azınlık dışındakiler yani Müslüman olanlar Fatih Sultan Mehmet'in Karaman'ı fethi ile Batı Trakya, Makedonya, Anadolu'nun çeşitli bölgeleri ve özellikle de yeni fethedilen Tuna kıyısındaki Bulgar ülkesine sürülmüştür. 

Bu haber 2950 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum