Tarım ve gıda teknolojileri alanında Girişim Sermayesi Fonu kurarak üretim ve yatırımı teşvik edeceklerini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Çiftçilik Meslek Liseleri açmayı düşündüklerini söyledi. Geçen yıl 190 milyar TL tarımsal hasıla elde edildiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç da, “Sürdürülebilir olmayan kalkınma projeleriyle vakit kaybetmemeliyiz” ifadesini kullandı.Tarım ve gıda teknolojileri alanında Girişim Sermayesi Fonu kurarak üretim ve yatırımı teşvik edeceklerini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Çiftçilik Meslek Liseleri açmayı düşündüklerini söyledi. Geçen yıl 190 milyar TL tarımsal hasıla elde edildiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç da, “Sürdürülebilir olmayan kalkınma projeleriyle vakit kaybetmemeliyiz” ifadesini kullandı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, MÜSİAD Adana Şubesi ev sahipliğinde “Tarımda Kalkınma” ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi. Programa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Kurucu Genel Başkanı Erol Mehmet Yarar, MÜSİAD Gıda Tarım Sektör Kurulu Başkanı Yaşar Sekizkardeş’in yanı sıra MÜSİAD üyeleri ve Bakanlık bürokratları katıldı.
Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, tarım arazisi varlığında dünyada 17’nci sırada olan ülkemizin tarımsal hasıla ve üretim konusunda daha yüksek rakamlara ulaşması gerektiğini söyledi. Tunç, “Tarımsal hasıla bazında geçtiğimiz yıl yakaladığımız rakam 190 milyar TL oldu. Avrupa’da tarımsal hasıla konusunda 1’inciyken dünyada ise 7’nci sıradayız. Biz tarım arazisi varlığı konusunda dünyanın 17’nci ülkesiyiz. Dolayısıyla tarımsal hasıla ve üretim konusunda da daha yüksek rakamlara ulaşmamız gerekiyor. Tarımsal ihracatımız 17 milyar dolarken, ithalat 12 milyar dolar civarında. 2018 yılında üreticilerimize toplamda verdiğimiz destek rakamı 14 milyar TL. Bu rakamı önümüzdeki yıl 16.1 milyar TL’ye çıkaracağız” dedi.
Tarımsal nüfusun yaşlandığını ve gençlerin de tarıma ilgi duymadığını vurgulayan Tunç, “Bu sorunları çözmek için dünyada birçok uluslararası kurum ve kuruluş var. Buralarda çalışan uzmanlar, kırsal hayatta yaşanan sıkıntılara çözüm bulmaya çalışıyor. Biz de bu kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yaparak destek vermeye gayret ediyoruz” diye konuştu.
Çiftçilik Meslek Liseleri açılacakProgramın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise Türkiye’nin tarım üretimi konusunda köklü bir bilgi birikimine sahip olduğuna dikkat çekti. Kaan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nesiller boyunca tarımla uğraşan, geçimini tarımla sağlayan ailelerin, şehirleşmenin etkisiyle üretim yapmadıklarını, göç ettiklerini görüyoruz. Bu göçü artık tersine çevirmeliyiz. Bu bağlamda MÜSİAD olarak önümüzdeki eğitim döneminde Tematik olarak açtığımız liselere, Çifçilik Meslek liselerini ilave etmeyi düşünüyoruz. Köylü olmanın, çiftçi olmanın, tarımla uğraşmanın, gelişmişlik düzeyiyle ilgisi noktasındaki yanlış algıyı düzeltmemiz lazım. Yeni yatırımlar için küçük, orta ve büyük ölçekte yatırımcıyı desteklememiz ve cesaretlendirmemiz gerekiyor.
Gıda-Tarım ve Hayvancılık alanında üretim yapan sanayici, çiftçi ve kooperatiflerimize sesleniyorum. Motivasyonunuzu, azminizi ve işinize olan umudunuzu kaybetmeyin. MÜSİAD olarak mikro bazda yaşadıklarınızı, sıkıntılarınızı biliyoruz. Makro planlamayı, kârlılığı ve ihracatı hep birlikte beraber yapacağız.”

YORUMLAR