Reklam
Reklam

Ekonomik çöküş yaşayan 46 bin çiftçi pes etti

Mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar ve ürünün değerini bulmaması, çiftçiyi pes ettirdi. Son bir yılda 46 bin 923 çiftçi topraklarını bırakarak, tarımdan uzaklaştı.

Ekonomik çöküş yaşayan 46 bin çiftçi pes etti

Mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar ve ürünün değerini bulmaması, çiftçiyi pes ettirdi. Son bir yılda 46 bin 923 çiftçi topraklarını bırakarak, tarımdan uzaklaştı.

Ekonomik çöküş yaşayan 46 bin çiftçi pes etti
12 Temmuz 2021 - 18:10

 

Girdi maliyetlerindeki hızlı artışa karşın kazancı artmayan çiftçiler, tarlalarını terk ediyor. Mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetlerinde üst üste gelen zamlar ve ürünün değerini bulmaması, çiftçiyi pes ettirdi.

Son bir yılda 46 bin 923 çiftçi topraklarını bırakarak, tarımdan uzaklaştı. Son 3 yılda ise 184 bin 154 tarımsal işletme kapandı. 9 milyon 635 bin ev kadını da çalışma yaşamından yoksun bulunuyor.

Çalışma yaşamında olması gereken nüfusun yarısı ise işsiz. CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Türkiye’deki ekonomik ve sosyal verilerin alt üst olduğunu dile getirerek, “Ekonomik ve sosyal çöküş yaşanıyor” dedi.

556 BİN ÇİFTÇİ

Şevkin’in bazı kurum ve kuruluş kaynaklarından derlediği bilgilere göre son bir yıl içerisinde 46 bin 923 çiftçi tarımdan uzaklaştı. 2020 yılında 602 bin 983 olan çiftçi sayısı 2021 yılında 556 bin 60’a geriledi. 2016 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tarımsal işletme sayısı 2 milyon 267 bin 176 olurken bu sayı 2019 yılında 2 milyon 83 bin 22’e geriledi.

83 milyon 614 bin 362 kişilik nüfusa sahip Türkiye’de aktif sigortalı çalışanın 23 milyon 815 bin 921, Bağ-Kur’lu vatandaş sayısının ise 2 milyon 523 bin 575 kişiden oluştuğunu dile getiren Şevkin, “Nüfusa oranla SGK ve Bağ-Kurlu kişi sayısı oldukça düşüktür. AKP iktidarında tarımda ve istihdamda büyük çöküş yaşandığı açıktır” dedi.

Müzeyyen Şevkin

10 MİLYON EV KADINI

TÜİK işgücü istatistikleri Mart 2021 verilerine göre işgücüne dahil olmayan ve ev işleri ile meşgul 9 milyon 635 bin ev kadınının bulunduğunu ifade eden Şevkin, “Kadınlarımız ekonomide ve iş yaşamında yer bulamıyor. İş yaşamında olan kadınlarımız da erkeklere oranla daha az para kazanıyor. Çiftçimiz tarımdan uzaklaşıyor. Tarımsal işletmelerde her yıl geriye gidiş yaşanıyor” dedi.

Her iki kişiden biri işsiz, iktidar har vurup harman savuruyor

Türkiye’nin kangren haline gelen işsizlik sorunu pandemi ile daha da büyürken, ortaya çıkan rakamlar neredeyse çalışma yaşındaki her iki kişiden birinin işsiz olduğunu ortaya koyar hale geldi.

CHP Adana Milletvekili Şevkin, ağır ekonomik koşullar ve beraberinde gelen salgın nedeniyle Türkiye ekonomisinin çöküş yaşadığını, iktidarın har vurup harman savuran tavrı, halkın gündeminden kopuk hali nedeniyle ülkenin adeta freni boşalmış kamyon misali hedefsiz bir yöne doğru götürüldüğünü vurguladı. Milletvekili Şevkin, 10 milyonu geçen işsiz sayısıyla birlikte kayıt dışı çalışma alanları, ev işleriyle meşgul olan kadınlar, günübirlik işlerde çalışanlar, emeklilikte yaşa takılanlar, çocuk işçiler, genç üniversite mezunları, tarımdan uzaklaşanlar baz alındığında çalışma yaşamında olması gereken her 2 kişiden birinin işsiz olduğu anlamı çıktığını savundu.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Bu haber 363 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum