Şinasi Kara
Fındık politikasının değişme zamanı geldi. Destekleme adı altında yapılan yardımlar, üreticiyi kandırıyor. Ordulu, üreteceği alternatif ürünlerden vaz geçiyor. Desteklemeler zaman ve emek kaybına neden oluyor.
-İlk yapılacak iş ALAN BAZLI desteğin kaldırılması olmalıdır. Kim bu politikayı uydurmuş ise tamamen yanlış. Zaten, İl Tarım Müdürlüğü vermemek için bahane uyduruyor. Siyasilere oy devşirmekten başka bir işe yaramıyor.
-İkincisi, FINDIK DİKİM ALANLARININ sınırlandırılmasına ilişkin yasayı kaldıracaksın. Bu yasaya göre ovalara fındık dikimi yasaklanmış idi. 40 yıldır uygulanmıyor. Adapazarı, Düzce, Terme, Çarşamba ovaları fındık ağaçları ile doldu. Uygulanmayan yasanın anlamı da kalmadı.
-Üçüncüsü, DESTEKLEME ALIMI kaldıracaksın. Amaç serbest piyasa olduğuna göre, destekleme alım da neymiş. Kaldır gitsin. Herkes, serbest piyasa koşullarına uysun. Fiyat uymaz ise, toprakta başka ürün üretsin.
Yukarıda yazdıklarımı uygulayın, İki yıl sonra Türkiyenin ''fındık diye bir sorunu'' olmayacaktır. Zira, fındık üreticisi üretimden vaz geçecek, başının çaresine bakacaktır. Fındıktan avanta sağlayanlar da avucunu yalayacaktır. Böylece, Ordunun 70 yıllık fındık macerası da sonlanmış olacaktır.
Bu maceranın bize maliyeti göç vermek ve geri kalmaktan başka bir işe yaramadı. 1950 lerde ekonomide Türkiyenin 6. sırasında olan Ordu, bu gün son sıralarına düştü. Sanayi yok, kahvehane çok, tembellik diz boyu. Toprak sahibi olmak, rezillikle özdeşleşti. Çalışacak insan bulunmuyor.
Topraktan gelir elde etmek isteyenler ''Kendi kaderini kendisinin tayin etme'' zamanı geldi de geçiyor. Yonca ekip, hayvan besiciliği yapılsa, fındıktan daha çok gelir elde ediliyor.
Şinasi Kara
FINDIK POLİTİKASI
Sn Şinasi Kara bey "FINDIK POLİTİKASI" başlıklı yine yol açan, fikir veren güzel bir makale kaleme aldı.

14 Ağustos 2021 - 09:48
Bu haber 574 defa okunmuştur.
YORUMLAR