Reklam
Reklam

Genç Köyler Dünyayı Kurtaracak

Bu proje her ne kadar gençleri hedeflese de, aslında herkesin bir şekilde köye dönmesinin teşviki sağlanmalıdır.

Genç Köyler Dünyayı Kurtaracak

Bu proje her ne kadar gençleri hedeflese de, aslında herkesin bir şekilde köye dönmesinin teşviki sağlanmalıdır.

Genç Köyler Dünyayı Kurtaracak
11 Nisan 2021 - 19:29

Genç köyler aklıma gelen bir proje. Ama öyle basit alelade bir proje değil. O kadar farklı sorun için çözüm sunuyor ki şimdiye kadar yapılmaması veya bu yönde ciddi çalışmalar olmaması bile büyük bir eksiklik. Bu proje her ne kadar gençleri hedeflese de, aslında herkesin bir şekilde köye dönmesinin teşviki sağlanmalıdır.

Burada şu bilgiyi vererek başlayalım. Hem Türkiye’de hem de diğer dünya ülkelerinde köy nüfusları giderek azalmaktadır. Köyde sadece yaşlılar kalmaya başladı ve bazı köyler şimdiden tamamen kimsesiz. Bunları biliyorum çünkü sadece Türkiye’de birçok köyü gezerek bunu kendi gözlerimle gördüm. Birkaç yaşlı ailenin kaldığı köyler en fazla 5-10 sene içinde tamamen kimsesiz kalabilir. Gençleri şuan ki haliyle köye döndürmek bence imkansız.

 Orta yaşlı bazı kişiler “Genç Çiftçi” projesiyle köye dönmüş olsa da bu sayı hem çok az hem de kalıcı bir çözüm değil. Neden derseniz bir şeyin gerçekten iyi olmasını istiyorsanız insanların onu çok isteyerek yapması gerekir. Yani bunun için sizin ufak tefek parasal teşviklerinizle olacak işten pek hayır gelmez. Ayrıca bazı üçkağıtçılar da sadece verilen teşviklerden yararlanıp adam akıllı bir iş bile yapmamaktadır.

Köylerin nüfusu neden giderek azalıyor derseniz, bunun başlıca sorunu para kazanamamak. Para kazanılamadığı için köylüler kendi çocuklarının bile burada kalmak yerine şehirde sabit ücretli herhangi bir işi yapmalarını tercih ediyor. Durum böyle olunca sonuç belli, yakında köy falan kalmayacak..

Gençler neden köylere dönmek istemiyor?

Yani şuan ki halinde bir genç siz ne yaparsanız yapın sadece bir günlüğüne gelir ve bir daha uzun bir süre buraya dönmek istemez bu nedenlerin bazıları şöyle;

  • Bunun ilk sebebi burada arkadaşlık kurabileceği ve sosyalleşebileceği başka yaşıtlarının olmaması.
  • Buna uygun kahve dışında ortak zaman geçirebilecekleri bir yer de yok.
  • Teknolojik ihtiyaçlarının karşılanamaması bir diğer sebeptir.
  • Popüler bir tarafı yok, gençler arasında önemli bir şey.
  • En önemlisi şuan ki köylerin de başlıca problemi olan para kazanma durumu. Yani bu işin sonun da yeterli ve düzenli bir gelir olmadığı için tercih etmemeleri normal değil mi?
  • Okul, market,  sağlık hizmeti gibi birçok şeyin özellikle küçük köylerde olmaması olabilir.
  • Sadece çiftçilik işi yapılıyor olması ve sadece bu şekilde para kazanabiliyor olması.
  • Köylerde bir yer almak pahalı, buna bir de ev yapmaya kalkarsanız bu hem maliyet olarak çok yüksek hem de proje vs. gibi birçok şeyle uğraşmak gerekiyor.
  • Sadece çiftçilik için bir yer alsanız bile, burası bir tarla değil de arsa olsa bile içine ev projesi olmadan su bağlatamıyorsunuz. Bu gibi şeylerin değişmesi gerekiyor. Cazip hale getirmek için farklı çalışmalar yapılmalı.

Nedir bu genç köyler?

genç köyler

Önce bunu proje olarak ele almak gerek. Bu şekilde bakarak gidersek, öncelikli amaç köyleri yeniden oluşturmak ama bunları tamamen gençlerle ve gençlerin ihtiyacına göre şekillendirmek gerek.

  • 20 -30 yaş aralığındaki bireylerle yeniden tasarlanmış bir köy olmalı.
  • Köy ve evler hem geleneksel hem de modern bir tasarımla harmanlanarak, güzel görünümlü sağlam yapılı akıllı evlere sahip olursa daha çok ilgi çekecektir.
  • Yenilenebilir enerji kaynakları ile kendi kendine yetebilmesi hedeflenmeli.
  • Yerli ve yerel tohumlarla kısır olmayan ürünler elde edilebilir. Bunlar hem daha sağlıklı, hem daha dayanıklı, hem de her sene kendi tohumları ile ekim yapabileceği için tekrar tekrar tohum satın almaya gerek olmayacaktır.
  • Yerli hayvanlar ile daha az ama daha kaliteli sütler elde edilecektir.
  • Gençler buraya öncelikle iş için isteyerek gelebilmeli.
  • Sosyal alanlar onların ihtiyaçlarına uygun olmalı. Mesela köyün merkezinde kafeteryalar, yüzme havuzu, spor alanları olabilir.
  • Kalınacak yerler, ısınma, elektrik gibi ihtiyaçlar çok uygun fiyatlı olmalı. Kişiler buraları hem işletme hem de ev olarak kullanabilmeli.
  • Sadece çiftçilik için değil, farklı başka iş imkânları da olmalı. Örneğin uzaktan internet üzerinden çalışılabilen web tasarım, modelleme, programlama, kargo ile yollanabilecek konserveden tutunda süs eşyalarına, taze sebze ve meyve, yumurta, ekşi mayalı köy ekmeği gibi birçok iş kolu ve ürün olmalı.
  • Uygun fiyatlı kalınabilecek tatil amaçlı köy evleri de kırsal turizm için gelir sağlayabilir ve ayrı bir iş imkânı olabilir. Hatta bu köyleri gençlere sevdirmek için de kullanılabilir.
  • Hem çiftçinin hem de diğer üretilen ürünlerin satışı için devlet ve kooperatiflerle çalışmalar yapılarak satışı kolaylaştırılmalı. Köylerde satış yapılan pazarlar kurulmalı. Bununla beraber online olarak satış için ortak bir web sitesi olabilir. Üretilen ürünlerden üretenler zarar etmeden ama çok ta büyük kâr olmayacak fiyatlarla satış yapabilmeli. Aracılar olmadan halk üreticinin sattığı fiyat ile alabilmeli.
Genç köyler, genc koyler

Bu sayede ne gibi şeyler kazanırız?

Genç köyler sayesinde o kadar fazla alanda çözüm oluşabilir ki bu gerçekten de belki de dünyayı kurtarabilir! Büyük şehirler içerisinde dikey mimari yerine, köylerde bahçeli olarak yapılan yatay mimari sayesinde;

  • Gençler daha kolay ve daha yatkın oldukları işleri daha kolay kurabilirler. İşsizlik sayısı azalacaktır.
  • Psikolojik olarak daha keyifli bir yaşam alanı, günümüzde maalesef gençler arasında psikiyatrik ilaç kullanımında ciddi bir artış var. Bunun sebeplerinin başında şehir hayatının yaşattığı büyük stres geliyor.
  • Depremden korkmadan yaşamak, tek veya 2 katlı yeni nesil evler ile günümüz depremlerinden korkmadan hayatınıza devam edebilmek büyük lüks. Birçok şehirde deprem toplanma alanı yetersiz olmasının yanında, karda kışta olan bir deprem sonrasında insanlar o soğuklarda çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor. Bu gerçekten de üzücü bir durum. Çok büyük ölçekte bir deprem yaşanırsa, yardım edilecek kişi sayısı çok olduğunda bu durumu tahmin bile edemiyorum…
  • Yaşadığımız virüs salgını gibi tehlikelerden daha kolay korunmak mümkün. Daha geniş açık alanlar sayesinde virüs etkileşimi çok daha az olacaktır.
  •  Daha güzel dostluk ve arkadaşlıklar, günümüz binalarında 10 katlı bir binada 20 aile yaşıyor olsa da kimse kimseyi tanımıyor. Maalesef eski mahalle komşuluğu yok.
  • Temiz hava, temiz gıdalar, daha çok güneş ve D vitamini ile dağa sağlıklı insanlar. Bu sayede insanların bağışıklık sitemi daha güçlü olacağından, hastalıklara daha dirençli olacağı için önleyici bir tedavi gibi olacaktır.
  • Artık yeni nesil tekniklerle çiftçilik yapmak gerekiyor. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği yüzünden farklı bir yol izlemek, hava koşullarını ve mevsim geçişlerini iyi takip etmek, sulama sistemlerini değiştirerek damla sulama gibi yöntemlerle suyu idareli kullanmak ve ilaç (aslında doğru tanım zehir) kullanmak gerekiyorsa da bunu mantık ölçülerinde yapmak gerekiyor.
  • Genç köyler ile üretilecek sağlıklı ürünler, şehirlere de sağlıklı gıdalar demek. Yakın mesafelerden gelen ürünler hem fiyat olarak uygun hem de taze olacaktır. Şehirdeki insanlar bile beslenmeye bağlı olarak daha sağlıklı olacaktır.

Bu yapılamayacak bir proje değil. Ama bunu tek bir noktada değil de tüm Türkiye’de yapmak gerek. Böyle bir şey ancak devletin işe dahil olmasıyla olabilir. Getirisi çok fazla olan böyle bir proje ilk olarak bir yerde pilot olarak yapılarak gözlemlenir ve eksikler giderilerek her yere yayılabilir. Hali hazırda bulunan köyler de gerekirse dönüştürülebilir fakat birçok kanuni sorun olacaktır ve çok yavaş ilerleyecektir.

Aşağıda daha önce yazmış olduğum birkaç yazı da var. Okumak istersiniz diye ekledim.

Yazar Gürcan Gür. www.moladayim.com

Bu haber 776 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum