Reklam

GÜNDOĞDU ŞELALESİ VE GÖLÜ GÖZ KAMAŞTIRIYOR

TOKATGÜNDEM- Tokat, Reşadiye ilçesine bağlı Gündoğdu köyü sınırları içinde yer alan, doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen Dipsiz göl ve Gündoğdu Şelalesi ziyaretçilerini bekliyor.

GÜNDOĞDU ŞELALESİ VE GÖLÜ GÖZ KAMAŞTIRIYOR

TOKATGÜNDEM- Tokat, Reşadiye ilçesine bağlı Gündoğdu köyü sınırları içinde yer alan, doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen Dipsiz göl ve Gündoğdu Şelalesi ziyaretçilerini bekliyor.

GÜNDOĞDU ŞELALESİ VE GÖLÜ GÖZ KAMAŞTIRIYOR
09 Ağustos 2020 - 15:38



Muhteşem tabiatı ile yaz ve kış ayrı güzelliklere bürünen Gündoğdu köyü sınırları içinde kalan Dipsiz göl ve Gündoğdu şelalesi ilçeye 19 km uzaklıktadır. Gölün uzunluğu 250, genişliği 80, derinliği ise 40 metre civarındadır. Birçok dere ve pınarlarla beslenen gölün etrafı çam ve meşe ağaçları ile kaplıdır. Karabatak ve yaban ördekleri gibi birçok kuş türü ile birçok balık türü de gölde yaşamaktadır. 

Gündoğdu Şelalesi ise köyün 2 km güneyindedir. Delice deresi üzerinden yaklaşık 30 metre yükseklikten aşağı aktığı yerde küçük bir havuz oluşturmuştur. Burada yüzmenin tehlikeli olduğu söylenmektedir. Bu doğa harikası göle ancak bir patika yoldan gidilmektedir. Yöre halkı yöneticilerden bir an önce buraya yol yapılmasını istemektedirler.  

GÜNDOĞDU KÖYÜ
 
Reşadiye ilçesinin kuzey doğusunda bulunan Gündoğdu köyü ilçeye 21 km uzaklıktadır. Delice çayının kenarında kurulu bulunan köy 100 hanelidir. Köyün eski ismi Gödülüş iken, 1960 yılı başında Gündoğdu köyü olarak değiştirilmiştir. Köyün kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, 700-800 yıllık tarihi bir geçmişi bulunduğu tahmin edilmektedir. İsmi Evliya Çelebi seyahatnamesinde ‘KALEDÜZÜ’ olarak geçmektedir. Köyün mülkiyetinde bulunan ‘KALEDÜZÜ’ mevki Osmanlı tarihinde ve Tokat tarihinde İsmen yer almaktadır. Köyden 1950 yıllarında şehirlere göç başlamış. Bu göçler 1970li yılların ortalarında artarak devam etmiştir. Yaz aylarında köyün nüfusu artmakta olup emekli olanlardan birçoğu yılın yarısını köyde geçirmektedir. Yurdun çeşitli illerinde yaşayan Gündoğdulu yaklaşık 2000’ne yakın nüfus mevcuttur. Delice çayının özellikle ilkbaharda sularının fazlalaşması nedeni ile köy yıllarca heyelan ve toprak kaymaları sıkça yaşanması üzerine 2005 yılında yeni yerleşim yeri olarak ‘KALEDÜZÜ’ mevki seçilmiştir. Köyün çok geniş güzel ormanlık alanı da mevcuttur.

DELİ OSMAN

Reşadiye’nin meşhur Deli Osman ağası (1296) doğumlu olup Karabacak oğullarındandır. Önce Kuzbağ köyüne, daha sonra Reşadiye’ye yerleşmiş ve burada bir manifatura dükkânı açmış bir de han yaptırmıştır. Sonra bunları satmıştır. Lakabının aksi olarak zeki, çalışkan, atak ve müteşebbis bir zat olup Tokat ta, Sivas ta, İstanbul da halı alıp satarmış, Deli Osman’ın bir vecizesi ise Reşadiyelilerin dilinde dolaşır durur konu şudur. Reşadiye’de görev yapıp ayrılanları köprübaşında selametle uğurlamak adetten olduğundan, Reşadiye’de uzun yıllar kaymakamlık yapıp hiçbir eser bırakmayan ve giderken halka veda eden kaymakama deli Osman derki, bey efendi Allah selamet versin ama şu sopayı al lütfen buraya dikiniz de, hiç değilse halkımıza bir eseriniz kalsın demiş ve kaymakamı uğurlamıştır

(Not Gündoğdu köyü hakkında gazetemize verdikleri yukarıdaki bilgiler için Mahmut Demiryürek ve Şadi Demiryürek beye teşekkür ederiz, Tokatgündem)
Niksar paylaşım olarak, bizde bu güzel haber için Tokat Gündem'e teşekkür ediyoruz.

#Niksarpaylaşım

Bu haber 1852 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum