Reklam
Reklam

Hassan’ın Evde Uzaktan Eğitim Esnasında Öğrendiği Beş Şey

COVID-19 pandemisinin ortasında, Hassan Badr El-Din uzaktan eğitim aracılığıyla evde neler öğrendiğini anlatıyor

Hassan’ın Evde Uzaktan Eğitim Esnasında Öğrendiği Beş Şey

COVID-19 pandemisinin ortasında, Hassan Badr El-Din uzaktan eğitim aracılığıyla evde neler öğrendiğini anlatıyor

Hassan’ın Evde Uzaktan Eğitim Esnasında Öğrendiği Beş Şey
21 Mayıs 2021 - 18:18

Hassan 12 yaşında ve 4 kişilik Suriyeli bir ailenin ikinci çocuğu. 2017 yılında Türkiye’ye gelmiş ve annesi Rua, babası Badr El-Din ve erkek kardeşi Huzeyfe ile birlikte Urfa’ya yerleşmiş. Annesi ev hanımı ve aile o dönemden bu yana geçimini, ŞEY programı da dahil olmak üzere sosyal yardım programları sayesinde sağlıyor.

ŞEY programı Suriyeli ve diğer mülteci çocukların okula kaydolmasını teşvik etmeyi ve devamlılıklarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Program ayrıca, en kırılgan durumdaki mülteci çocukların tespit edilmesini ve gerektiğinde hizmetlere erişimlerinin desteklenmesini sağlayan bir çocuk koruma bileşeni de içeriyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan bir ulusal sosyal yardım programı olan ŞEY’in kapsamı, 2017 yılının başında Suriyeli ve diğer mülteci aileleri de içine alacak şekilde genişletildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılay ve UNICEF arasındaki yakın işbirliği ile yürütülen programın genişletilmesi, Avrupa Birliği’nin (AB) cömert finansal desteği ile sağlanırken, programa Norveç ve Amerika Birleşik Devletleri hükümetleri de katkıda bulunuyor. 

“Hassan’ın hayali mimar olup bizim için güzel bir ev yapmak. Bir de tabii koyu bir futbol taraftarı olduğu için, bahçeye de kocaman bir futbol sahası yapacak,” diye anlatıyor Badr El-Din ve devam ediyor: “Daha iyi bir gelecek kurarken, bunda çocukların da olumlu bir rol oynamasını istiyorsak, onların eğitimine yatırım yapmalıyız. Hangi mesleği seçtikleri hiç fark etmez, eğitimli bir insan sonuçta her zaman topluma katkıda bulunabilir. Bunun gibi programlar, bizim gibi maddi sıkıntısı olan ailelere çocuklarımızı okula göndermeye devam edebilmemiz için destek oluyor.”

Hassan Türkiye’ye gelmeden önce, Suriye’deki durum yüzünden okula devam edememiş. Aile Türkiye’ye gelir gelmez Hassan bir denklik sınavına girerek 3. sınıfa yazılmış. “İlk başlarda çok zorlandım çünkü Türkçe anlamıyordum. Ama öğretmenlerim sayesinde bu durumu telafi ederek Türkçeyi hızlıca öğrenebildim, bu benim sınıf arkadaşlarımla iletişim kurabilmeme ve yeni arkadaşlar edinmeme de yardımcı oldu” diye anlatıyor Hassan. Babasına göre, “Hassan okulda başarılı bir öğrenci ve geçtiğimiz sene dönem sonunda başarı belgesi aldı.”

“Burada okula gideceğimi öğrendiğim ilk gün çok tereddüt ettiğimi hatırlıyorum. Dili bilmiyordum, hiç arkadaşım yoktu, ne giyeceğimi bile bilmiyordum,” diye paylaşıyor Hassan. “Okulun ilk günü çok çekingendim ve diğer çocuklarla nasıl konuşacağımı bilmiyordum. Sonra teneffüste sınıftaki bazı çocukların futbol oynadığını gördüm ve belki gidip ben de onlarla oynamalıyım diye düşündüm. İşte okuldaki ilk arkadaşlarımı böyle edindim,” diye devam ediyor Hassan. Hassan artık sosyal hayata uyum sağlamış ve okulda pek çok arkadaşı var. Badr El-Din son olarak “Hassan okulu çok seviyor ve akranlarıyla da, öğretmenleriyle de çok iyi anlaşıyor. Bu yüzden, şimdi COVID-19 sebebiyle okulunu çok özlüyor ve bana sürekli ne zaman okula geri dönebileceğini soruyor,” diyor.

COVID-19 pandemisinin ortasında, Hassan Badr El-Din uzaktan eğitim aracılığıyla evde neler öğrendiğini anlatıyor. Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Programı faydalanıcısı olan Hassan, bir yandan okul hayatını özlerken diğer yandan evde öğrenmeye devam ediyor
UNICEF

Hassan eğitimiyle ilgili konuşmaya oldukça istekli göründüğünden, ona evde geçirdiği vakit boyunca uzaktan eğitimle neler öğrendiğini sorduk: “İlk öğrendiğim şey, bir şey öğrenmek istiyorsanız her zaman bunun bir yolunu bulabileceğiniz. Normalde insan derslerini öğrenmek için mutlaka sınıfa gitmesi gerektiğini düşünüyor, ama internet ve televizyon sayesinde evden de öğrenmek mümkün. Ayrıca dışarı çıkmak ve arkadaşlarımla oynamak gibi, normalde kıymetini bilmediğim şeylerin de ne kadar değerli olduğunu öğrendim.” Hassan bir an düşünüyor ve sonra devam ediyor, “Galiba bir de ailemle daha fazla vakit geçirmenin ne kadar değerli olduğunu ve birlikte vakit geçirmekten keyif almayı öğrendim, özellikle de küçük kardeşim Huzayefe ile. Öğrendiğim bir diğer şey de, bu dünyadaki fiziksel boyutunuz ne olursa olsun, her zaman -iyi ya da kötü- bir fark yaratabileceğiniz. Çıplak gözle göremediğimiz bir virüs yaşam tarzımızı belki de etkisi yıllarca sürecek şekilde değiştirdi.”

Bu haber 312 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum