Reklam

Isırgan Otu ile Doğal İlaç Yapımı

Arşivlik Bilgi: DOĞAL TARIM İLAÇLARI

Isırgan Otu ile Doğal İlaç Yapımı

Arşivlik Bilgi: DOĞAL TARIM İLAÇLARI

 Isırgan Otu ile Doğal İlaç Yapımı
12 Mayıs 2021 - 22:00

 
Bu ilaç, kan emerek beslenen, ısıran tüm böceklerde, ballık oluşturan yaprak bitlerinde, kırmızı örümcekler, sebzelerin üzerinde gümişi lekeler bırakan tripsler (kirpik kanatlılar), yaprak pireleri, küçük kelebek larvaları için kullanılabilir.  
Yarım kilo ısırgan (bütün olarak) içerisinde 5 litre su bulunan bir kabın içerisine bastırılır ve kapağı kapatılır.  
3 gün boyunca, sabah-akşam beşer dakika boyunca altüst olacak şekilde karıştırılarak ağzı kapatılır. Kokusu biraz kötüdür. Zararlıları kaçırıcı ve öldürücü olarak kullanılır.    
Elde edilen bu karışım daha sonra bir tülbent ya da süzgü yardımıyla süzülür. Süzülmüş olan bu su direk kullanılmaz, çünkü çok kuvvetlidir. Daha sonra süzülmüş olan bu sudan 1 litre kadar alınarak 9 litre normal su eklenir böylece 10 litre sıvı elde edilmiş olur. Elde edilen bu doğal ilaç sırt tulumbasına doldurularak zararlılara püskürtülür.  
Zararlılar yazın daha çok sorun olur ve sorun yaşandığı sürece bu ilaç 10-15 gün kadar kullanılabilir. Doğal olan bu ilacın hiçbir yan etkisi yoktur. Isırgan, azot yönünden çok zengin bir bitkidir. Kalan ısırgan gübre olarak bitki köklerine kullanılabilir, ayrıca tohumların üremesi de sağlanmış olur.  
Bu yöntem 2011 yılından beri kullanılmaktadır ve olumsuz herhangi bir dönüş olmamıştır. İlaçların aktif maddeleri birbirinden farklı olduğu için birbirleriyle asla karıştırılmamalıdır. Bitkide fitotoksitite (tarım ilaçlarının bitkiler üzerinde meydana getirdiği zehirli etki) oluşturabilir.   
Koruyucu olarak kullanılır mı? Bu bitkilerin güneş ışığıyla parçalanma süreleri kısa olduğundan, kısa süreli etkilidirler. Bitkiler, köklerinden meyvesinin içine, yaprak altından, ucuna kadar kontrol edilmeli, sadece bulaşma olan bölgeye, nokta atış veya şerit atış şeklinde ilaçlama yapılmalıdır.  
Yani bitkinin sağlıklı olan kısımlarına koruma amaçlı atılmamalıdır.   
Bir sefer ısırgan kullanılmışsa, diğer sefer tesbih ağacı, bir başka sefer arap sabunlu ilaç kullanılmalıdır. İlkbahar sonlarında hazırlanan ilacı, ağzı kapalı bidonda gölgede olmak koşuluyla yaz sonuna kadar saklayabilir ve kullanabilirsiniz.   
 
Kuru Tesbih Ağacı Tohumu ile Doğal İlaç Yapımı  
 
Bu karışım, hamamböceği, çekirgeler, kırmızı örümcekler, tohumböcekleri, karıncalar, kelebek larvaları, emici zararlılar, özellikle Ege Bölgesi’nde çok yaygın olan domates güvesi “tuta” için uzaklaştırıcı ve öldürücü olarak kullanılır.  
300 gram tespih ağacı tohumu havanda ezilir ya da rondodan geçirilerek 1 litre suya konulur ve bir gece bekletilir. Ertesi gün güzelce karıştırılır (süt gibi beyaz bir renk alıncaya kadar). Bu karışım tülbentten ya da süzgüden süzülür ve elde edilen suya 9 litre su eklenerek 10 litreye tamamlanır. Daha sonra içerisine önceden eritilmiş 20 gram (2 yemek kaşığı) arap sabunu eklenir.  
Not : Sebze ve meyvelerin fide döneminde, süs bitkilerinde kullanılacaksa, arap sabunu 1/3 oranında azaltılmalıdır.  
  
Soğan-Sarımsak-Acı biber Karışımı ile Doğal İlaç Yapımı  
 
Ağaçlara tırmanan karıncalar için (yaprak bitlerine ve tatlıya gelirler), salyangozlar, ballık oluşturan yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, sebzelerin üzerinde gümişi lekeler yapan tripsler (kirpik kanatlılar), yaprak pireleri, küçük kelebek larvaları ve diğerleri için kullanılabilir.  
1 litre suya 1 baş soğan (rendelenmiş, doğranmış ya da robottan geçirilmiş), 1 baş sarımsak (ayıklanmış, doğranmış ya da robottan geçirilmiş), 1 yemek kaşığı acı toz biber (ne kadar acı olursa o kadar etkilidir), acı toz biber yoksa çok çok acı yeşil biber de kullanılabilir, 1 yemek kaşığı katı arap sabunu (kimyasal olarak daha saftır, sıcak suyla daha iyi erir) karıştırılarak ağzı kapalı bir kabın içerisinde bir gece bekletilir. Ertesi gün süzülerek içerisine bir yemek kaşığı yağ eklenir ve iyice karıştırılır. Bu karışımı direk 1 litre olarak sulandırmadan püskürterek kullanabilirsiniz.  
 
Arap Sabunu ile Doğal İlaç Yapımı  
 
Yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, tripsler (kirpik kanatlılar), unlu bitler, yaprak pireleri, bazı kelebek larvaları için kullanılır.  
Arap sabunu, bitkinin üzerini bir film tabakası gibi kaplar ve zararlıların havayla temasını keserek etki gösterir.  
1 litre suya 30 gram (yaklaşık 2,5 yemek kaşığı kadar) kaynar su içinde eritilen katı arap sabunu ve bir çay kaşığı sıvı yağ (çiçekyağı veya zeytinyağı, her ikisi de kullanılabilir) eklenir. Akşamdan hazırlanan bu karışım ertesi sabah uygulanabilir.   
 
Karanfil-Sarımsak-Acı Biber ile Doğal İlaç Yapımı  
 
Yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, tripsler (kirpik kanatlılar), unlu bitler, yaprak pireleri için kullanılır.  
100 gram sarımsak, 100 gram acı biber, 10 gram karanfil rondodan geçirilir. Yarım litre su ilave edilerek bir kavanozun içerisinde 24 saat bekletilir. İnce bir tülbentten geçirilerek süzülür ve sırt tulumbasına doldurularak zararlılara püskürtülür.  
 
Ağaç yaprakları ile Doğal İlaç Yapımı  
 
Tırtıllar, yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, tripsler (kirpik kanatlılar), unlu bitler, yaprak pireleri için kullanılır.  
Her meyve ağacının ilacı kendisindedir, bu tırtıl için de geçerlidir. Sağlam olan yapraklardan bir miktar (örneğin 2 kg) bir bidonun içerisine konulur ve oksitlensin diye içine bakır tel koyulur. 2-3 gün güneşte bekletilir ve bir tülbentten geçirilir. Daha sonra süzülmüş olan bu sudan 1 litre kadar alınarak 9 litre normal su eklenir böylece 10 litre sıvı elde edilmiş olur. Elde edilen bu doğal ilaç sırt tulumbasına doldurularak zararlılara püskürtülür.  
 
Sarımsak, Acı Biber, Sıvıyağ ile Doğal İlaç Yapımı  
 
Kırmızı örümcek, beyaz sinek, yaprak biti, salyangoz ve sümüklü böcekler için kullanılır.  
Orta boy bir sarımsak iyice ezilir, üzerine bir yemek kaşığı sıvıyağ (kanola veya fındık tercihendir) eklenir, üzerine bir yemek kaşığı acı toz biber eklenir, 2 litre suda 24 saat bekletilir. Yapılan tarih 8 litre su ile karıştırılarak süzülür ve zararlılara püskürtülerek kullanılır.  
 
Domates yaprağı ile Doğal İlaç Yapımı  
(Tüm zararlılar için kullanılır.)
 
6,7 adet domates yaprağı kopartılıp parçalanır ve bir litre suyun içine konulur, bir gece bekletillir ve ertesi gün zararlılara püstürtülerek kullanılır. Patates bitkisinin yaprak ve dalları ile Doğal İlaç Yapımı Yaprak bitleri ve tırtıllar için kullanılır.   
Patates bitkisinin yaprak ve dalları kopartılıp parçalanır ve üzerini geçecek kadar su ilave edilerek yapraklar yumuşayıncaya kadar kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür ve püskürtülerek kullanılır.   
 
Mine Çalısı yaprağı ile Doğal İlaç Yapımı 
(Tüm zararlılar için kullanılır)  
 
500 gr mine çalısı yaprağı bir litre suda kaynatılarak soğutulur ve soğuduktan sonra püskürtülerek kullanılır...

Bu haber 3307 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum