Reklam

İzmit Kuvay-ı Milliye Reisi Yahya Kaptan

Az Tanınan Kahramanlardan İzmit Kuvay-ı Milliye Reisi Yahya Kaptan

İzmit Kuvay-ı Milliye Reisi Yahya Kaptan

Az Tanınan Kahramanlardan İzmit Kuvay-ı Milliye Reisi Yahya Kaptan

 İzmit Kuvay-ı Milliye Reisi Yahya Kaptan
24 Temmuz 2020 - 11:37



M. Kemal Paşa'nın sonsuz güvendiği Yahya Kaptan İzmit bölgesinde Kuvay-ı Milliye karşıtı oluşumların faaliyetlerini engellemek için bizzat M. Kemal Paşa tarafından görevlendirilmiş ve sadece Paşa'dan emir almıştır. İstanbul'a yakınlığından dolayı İzmit bölgesinde Kuvay-ı Milliye teşkilatının oluşmasını istemeyenler birtakım hain çetecilerin yaptığı bozgunculuk olaylarından Yahya Kaptan'ı sorumlu tutup İstanbul Hükümeti'ne şikayette bulunurlar.

İstanbul Hükümeti de konuyla ilgili soruşturma başlatır. Bu sırada Sivas'ta bulunan M. Kemal Paşa olaylardan haberdar edilir ve Paşa hemen İstanbul ile bağlantıya geçerek Yahya Kaptan'ın güvenilir bir kişi olduğunu eğer herhangi bir bozgunculuk olayına karıştıysa Temsil Heyeti tarafından gereken cezayı alacağını belirtir. Ancak İstanbul Hükümeti bir oldubittiyle 6 Ocak 1920 günü Hereke'ye asker çıkarıp 7 Ocak 1920 günü ise Tavşancıl'da Yahya Kaptan'ı kuşatır.

Konunun yakın takipçisi olan M. Kemal Paşa'ya bölgeden gelen telgrafların bazısında Yahya Kaptan'ın çatışma esnasında şehit olduğu, bazısında da canlı ele geçirilip sonra şehit edildiği yazılır ancak kesin olan birşey vardır ki yakaladıktan sonra Yahya Kaptan'ın başını gövdesinden ayırmışlardır. M. Kemal Paşa çok müteessir olduğu bu olaydan Nutuk'ta yaklaşık 20 sayfa bahsetmiştir ve Yahya Kaptan'ın iki yetim kızını himayesine almıştır.
Allah Adını Bildiğimiz Veya Bilmediğimiz Tüm Kahramanlarımıza Gani Gani Rahmet Eylesin
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi
 

Bu haber 2321 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum