Reklam
Reklam

Kafkas Çoban Köpeği

Kafkas Çoban Köpeği :

Kafkas Çoban Köpeği

Kafkas Çoban Köpeği :

Kafkas Çoban Köpeği
09 Ağustos 2020 - 19:48


https://www.kopek.tc/kafkas-coban-kopegi.htm 

Kafkas çoban Köpeği, Koruma köpekleri arasında en güçlü ve iri olanlar grubundadır, cidago (omuz) yüksekliği 75 cm. ve ağırlığı da 90 kiloyu bulmaktadır, tüyleri son derece kalın ve bir o kadarda dayanıklıdır. Özellikle sert iklim koşullarına aldırış etmeyen bir fiziği bulunmaktadır.
Kafkas çoban köpekleri dik kafalı olmalarından dolayı lider ruhlu bir sahip tarafından disiplinli bir şekilde eğitilmeleri gerekmektedir. Tarihçesi hakkında net veriler olmasa da kimi kaynaklara göre bu ırkın 2000 yıllık bir geçmiş olduğu söylenmekte, Tibet Mastiff ile Anadolu çoban köpeği (Kangal) ırkı ile akrabalıkları olduğu söylenmektedir. Sürü köpeği özelliğinin yanında rehber köpeği ve koruma köpeği olarak ta görevini başarı ile yerine getirmektedir. Kafkas çoban köpeği, Kafkasya’da yaşayan ender bir köpek cinsidir. 

Kafkas çoban köpeğinin bir diğer adı da Rus Dağ Köpeği olup özellikle bölgenin Çerkez kısmında yaygındır. Fiziksel boyutları normal köpek cinslerinin üstündedir. Ayıyı andıran boyutları yüzünden Rus ordusu bir dönem gösteriş maksatlı Kafkas çoban köpeklerini kullanmışlardır. Ülkemizde ise Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Iğdır, Ağrı illerimiz de yetiştirilmektedir. Bölgedeki koşullara uygun olması sebebiyle çok iyi bir çoban köpeğidir. İri boyutlarının yanı sıra çok güçlü uzuvlara da sahiptir. Koruyucu özelliği baskındır.

Bu nedenle aile dışından insanlara karşı tehlike oluşturabilir. Özellikle çocuklara karşı çok dikkat edilmelidir. Bulunduğu alanı korumak için kendini feda edecek düzeyde bir köpektir. Türkiye’deki temsilcileri Kangal, Akbaş, Türk tazısı dır. Soğuğu seven bir köpek ırkıdır. Ömürleri 10-13 yıl olan bu köpekleri özel bir eğitimden geçmelidir. Dediğimiz gibi koruyucu özellikleri baskın, dominant bir türdür.

Bu haber 41590 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum