Reklam

KELKİT VADİSİNDE İKİNCİ CERNOBİL VAKASI

Evet kimyasal atıkların karıştığı Irmağının akışına hep birlikte görüyoruz...Uzmanları deyimiyle Kelkit Vadisinde ikinci bir Çernobil olayı yaşanmakta..

KELKİT VADİSİNDE İKİNCİ CERNOBİL VAKASI

Evet kimyasal atıkların karıştığı Irmağının akışına hep birlikte görüyoruz...Uzmanları deyimiyle Kelkit Vadisinde ikinci bir Çernobil olayı yaşanmakta..

KELKİT VADİSİNDE İKİNCİ CERNOBİL VAKASI
13 Aralık 2021 - 09:45


Doğa zehirlendi, toprak ve tüm bitki örtüsü zehirlendi..
Kelkit Vadisindeki insan dahil tüm canlılar zehirin içinde kaldı..
Halk isyanda, Çernobil vakası gibi 1 asırı bulacak..
BİR ÇOK İLÇE VE İLİN TARIMINI, HAYVANCILIĞINI, TATLI SU BALIKÇILIĞINI YEŞİL IRMAĞI TEAMMÜDEN YOK ETTİNİZ!
#Giresun #Şebinkarahisar'da maden atık havuzu çökeli tam 21 gün oldu.
Havuzda bulunan 100 bin m3 "A sınıfı" çok zehirli atık çamuru Kılıçkaya Barajı ve Kelkit Ovası'na ulaştı
@TC_giresun ise 1 haftadır numune raporu bekliyor TUBİTAK'tan!
2 haftadır Kelkit Çayı ZEHİR akıyor!
"Giresun Şebinkarahisar'da 18 Kasım 2021 tarihinde Çernobil kadar önemli bir çevre olayı Türkiye'den ve Dünya'dan neredeyse gizlenmiş.
Nesko Madencilik A.Ş. şirketinin işlettiği madencilikte baraj seti yıkılıyor ve 4.500 ton atık maden (kurşun, Çinko ve bakır) Raporu henüz açıklanmayan ve siyanür olma olasılığı yüksek olan bu atığın Şebinkarahisar üzerinden Kelkit vadisine oradan ise Yeşilırmak havzasına aktığını;
Tatlı su balıkçılığı, hayvancılık ve tarımı tarifsiz ve tanımsız şekilde yok ettiğini Şebinkarahisar'dan Tokat'ın ilçeleri olan Reşadiye'ye oradan Niksar ve Erbaa'da tüm tarımı yok ettiğini, gelecekte çıkacak olan mahsülün ise muhtemelen yüksek kanserojen etkileri ile baş göstereceğini biliyoruz ama susuyoruz.
Sadece Giresun ve Tokat değil, Sivas ve Samsun ile birlikte Orta Karadeniz ve Kuzey İç Anadolu'nun tamamı Yıldızlar Holding bünyesinde yer alan Nesko Maden tarafından yok edildi.
Amerika ve Avustralya ile yarışan Ceviz, İspanya ve İtalya ile yarıştığımız Domates ve ihracatta önemli yeri olan Ala Balık tesisleri artık zehirli.
HES ile sırtına hançer vurulan Yeşilırmağın kalbi Kelkit Vadisi şimdi Nesko Madencilik tarafından tamamen yok edildi."
Maden şirketi kapatıldı, sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı ama felaketin izleri Rusya da Çernobil gibi 100 yıl sürecek.
‘CANLI YAŞAM ZEHİRLENMEYE DEVAM EDİLECEK’
Tehlikeli atıkların korunması amacıyla inşa edilen atık barajlarının yıkılmasının temel nedeni, inşa edilen atık barajlarının vurdum duymaz bir tavır ile günümüz bilimsel ve teknik gereklerine uygun inşa edilmemesinden kaynaklandığı bilinmektedir. Günümüzde, atık barajlarının etüt ve projelendirme, inşa, izleme, kontrol ve denetim süreçlerinde yaşanan zafiyet Giresun Şebinkarahisar’da olduğu gibi büyük çevresel felaketlerin yaşanmasına neden olmaya devam ediyor. Atıklar toplanıp başka yere taşınsa bile ağır metal ve zenginleştirme esnasında kullanılan kimyasallarla kirletilmiş binlerce ton toprak ve malzeme atmosferik etkiler altında Balıkesir-Balya, Çanakkale-Çan Kömür İşletmeleri veya Kıbrıs-Lefkede olduğu gibi on yıllarca, hatta yüz yıllarca “Asit Kaya Drenajına “neden olacaktır. Asit kaya drenajı ile yüzey, yeraltı suyu ile toprağımızın kirletilmesi on yıllar boyunca devam edecektir. Yine bu bölgede yaşayan insanlarımız başta olmak üzere, asit kaya drenajı ile kirletilmiş sular veya toprakla doğrudan teması veya besin zinciri vasıtasıyla canlı yaşam zehirlenmeye devam edilecektir.
500’ün üzerinde aktif faylarla her an 7 ve üstü büyüklükte depremlerle karşı karşıya olan ülkemizde, çok sayıda atık barajının, sanayi bölgesi veya tesisinin aktif fay zonları üstüne yeterli jeolojik-jeoteknik araştırmalar yapılmadan oturtulduğu düşünüldüğünde büyük çevre felaketlerinin kapımızda olduğu unutulmamalıdır.
PEKİ; BU İŞİN ASIL SORUMLUSU KİM?
Aklımızda deli sorular, acaba işletmede rezerv azalınca gerekli önlem ve tedbirleri almayarak, her an geliyorum diyen bu felakete davetiye çıkarılması ve bu felaketin yaşanması ile birlikte işletmenin kapatılması veya kayyuma devredilmesi sonucu, burada çalışan 250 işçinin tazminatlarının ve Saha hep rehabilitasyonunda devlete devredilmesi olabilir mi.?
Siyaset Sessiz
Şebinkarahisar'da yaşanan bu çevre olayına ilişkin ise siyasilerden açıklama yok. Siyaset bu konuda sessiz. Tepkiler genellikle vatandaşlardan geliyor.
Çevre kirliliğine neden olan cevher zenginleştirme işletmesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden “en üst sınır” olan 12 milyon 71 bin 949 lira para cezası verdi.

Bir harita görseli olabilir

Bir doğa ve yol görseli olabilir

Bir doğa ve okyanus görseli olabilir

Bir su kütlesi ve doğa görseli olabilir

Bir açık hava görseli olabilir

Bir doğa, yol ve dağ görseli olabilir

Bir doğa görseli olabilir

Bir doğa, yol, ağaç ve su kütlesi görseli olabilir
 

Ordu 7/24 Haber


Bu haber 994 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum