Komşuluk hep var olmalı

Komşuluk hep var olmalı

27 Ağustos 2014 - 15:02


21. Asra gelindiğinde yeryüzünün büyük bir bölümü komşuluğu unuttu. Ama biz unutanlardan olmayalım. Bir selam, bir tebessüm, bir geçmiş olsun, bir tebrik, bir hediye ile komşularımızı mutlu edelim.

Komşuluk hep var olmalı

 

Çünkü komşuluk, kendini aşmışlığın, yüreğindekini başkalarıyla da paylaşmışlığın, yani medenileşmenin en önemli göstergelerinden biri.
 
İnsan dünyevileştikçe, maddeyi esas alıp mânâyı bir yana ittikçe bencilleşti. Bencil insan ise birçok güzellikle birlikte komşuluk ilişkilerini de âleminden sildi.

Bir emniyet müdürü dostum anlatmıştı:
 
Adam, dükkânının üstündeki dairede oturuyor. Gece yarısı büyük bir gürültüyle uyanıyor. Bir süre ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Alt kattaki dükkânlardan biri soyuluyor. Ama anladığı kadarıyla bu kendi dükkânı değildir. O halde uğraşmaya, dert etmeye, polisi haberdar etmeye gerek yoktur. Çünkü soyulan kendisinin dükkânı değil, komşusununkidir.
Ancak, sabahleyin soyulan dükkânın kendisininki olduğu ortaya çıkıyor.
Emniyet müdürü, "Kardeşim koca dükkânı boşaltmışlar; sen üst katta hiçbir şey duymadın mı?" deyince, bu adamcağız, gayet pişkin şu cevabı vermiş:
"Vallahi müdür bey, duydum gürültüyü de, ben komşunun dükkânını soyuyorlar sandım!"

"İyi komşu aileden"

Daha kısa bir zaman önce bu ülkede, komşuyu aileden bilen bir anlayış vardı. Rahmetli Alasonyalı Hacı Cemal Hoca'nın deyimiyle, "İyi komşu âileden, kötü komşu gâiledendi."

"Komşu komşunun külüne muhtaç" derdi atalarımız. Birbirinin hem külüne, hem de her zaman gönlüne muhtaçtı aileler. İyi günde, kötü günde birbirlerinin yanında ve yakınında olurlar, uzak bir yerlere gidecekleri vakit anahtarı komşuya bırakırlardı. Komşu hem evin çiçekleriyle birlikte, müthiş bir insani güzelliği de sulayıp soldurmamış olurdu.

O insani güzellik, güven duygusuydu, birbirinden emin olmaktı. Çünkü onlar "emin" olan Muhammed'in (s.a.v.) ümmetiydi. Ve komşusundan emin olmak, Güzeller Güzeli'nin sünnetiydi…

Buyurmuştu ki: "Komşusu açken, tok sabahlayan bizden değildir."
"Kim Allah'a ve ahiret gününe iman ederse, komşusuna iyilik etsin."
"Bir komşu, komşusunun şerrinden, kötülüğünden ve herhangi bir şekilde vereceği zarardan emin değilse, orada Müslümanlık'tan söz edilebilir mi?"

Komşuya iyilik imandandır

Müslüman, Allah'a teslim olmuş, kendine Kur'ân'ı rehber, Hz. Muhammed'i örnek almış olan insan demektir. Böyle olunca da komşusuna zarar vermesi asla mümkün olamaz demektir. Zira kendine örnek aldığı insan şöyle demektedir:

"Komşuyu himaye imanın kemâlinden, komşuya zarar vermek büyük günahlardandır."
"Zararlarından komşusu emin olmayan kimse, cennete giremez."
"Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, komşusuna ihsanda (iyilikte) bulunsun."
Bir başka defa da, Güzeller Güzeli, tam üç kere, "Allah'a yemin olsun ki inanmamıştır" buyurmuş, "kim inanmamıştır, ey Allah'ın Resulü?" diye sorulunca devam etmişti: "komşusu zararlarından emin olmayan kimse…"

"Çorbandan komşuna gönder"

Günümüzde gördüğümüz acı manzaralar, bu anlayışın neresine sığar. Yalnız yaşayan komşu vefat ediyor, aradan günler geçip ceset kokuşunca, komşular durumdan haberdar oluyor.
Hele de, şahidi olduğum şu hatıra hâlâ andıkça içimi sızlatır:
Apartmanın üçüncü katında kına gecesi yapılıyor. Son katta ise bir cenaze var. Cenazenin yakınları, üçüncü kattaki komşularına, oyuna ve eğlenceye iki saat ara vermelerini rica ediyorlar. Ama komşu olamayan bu komşular, bu ricayı, hem de kaba bir üslupla geri çeviriyorlar. Diyorlar ki:
"Tek evladımızın mürüvvetini görmek, bu münasebetle de biraz eğlenmek istiyoruz. Ne yapalım yani, sizin baba da bugün ölmeseydi…"

Oysaki komşunun komşu üzerindeki haklarını Efendimiz (s.a.v.) ne kadar ayrıntılı açıklar:
"Komşu senden borç isteyince vermen, yardım dileyince yardım etmen, hastalanınca ziyaretine gitmen, muhtaç olunca ihtiyacını gidermen,
"Bir hayra kavuşunca tebrik etmen, musibete uğrayınca, taziyede (teselli) bulunman, ölünce cenazesine katılman…
"İzni olmadıkça, binanı onun binasından daha yüksek yapıp, rüzgârına mani olmaman…
"Çorbandan, az da olsa, ona da göndermek suretiyle, tencerenin kokusuyla onu rahatsız etmemen…
"Bir meyve satın alınca, ona da hediye etmen… Eğer bunu yapamıyorsan, meyveyi evine göstermeden gizlice taşıman"...

Kimler komşudur?

Güzeller Güzeli'ne kimlerin komşu sayılacağı sorulduğu zaman da, "Sağa sola, öne arkaya 40 ev komşudur" buyurmuştur.
Bir gün Hz. Ali'ye bir komşusu gelir ve bir miktar ödünç para ister. Allah'ın Arslanı, hemen bu isteği yerine getirir ve arkasından da, "Ben kötü komşu oldum, kötü komşu oldum" diyerek, büyük bir hüzünle gözyaşlarına boğulur.
Cennet Hanımefendisi, Hz. Fatıma ise, "Ey Ali, neden kötü komşu olasın ki… Komşu istedi, sen de hemen ihtiyacını verip onu sevindirdin" deyince, şu cevabı verir:
"Ey Fatıma, ben kötü komşu oldum… Çünkü komşunun ihtiyacını anlayamadım ve onu istemek zorunda bıraktım…"
Komşunun hali ile hallenmeyi ve daha o söylemeden derdini anlamayı bir yana bırakın, aynı binada oturanların dahi birbirini tanımadığı bir dünyaya geldik bizler. Bu sebeple yeniden ve bir daha komşuluk hususunda da özümüze ve imanımızın gereğine dönmenin vaktidir.

Komşuluğu unutanlardan olmayalım


"Hz. Cebrail bana komşu hakkından o kadar aralıksız tavsiyede bulundu ki, komşu komşuya mirasçı olacak sandım."
Güzeller Güzeli, "Komşudan geleni küçük görmeyin" buyurarak, sevgi iletişimini daima sağlam ve sıcak tutmamızı tavsiye buyurmuştur.
Eğer komşudan gelmiyorsa, siz onu küçücük bir şeyle de olsa hatırlayınız… Zira küçücük gördüğümüz vesilelerden büyük ve güzel neticeler çıkmaktadır. Mesela bir selam, bir tebessüm, bir hal hatır soruş, bir geçmiş olsun, bir tebrik, bir teşekkür, bir özür beyanı, bir minik hediye…


Yeryüzünün büyük bir bölümü komşuluğu unuttu. Kendi varlığını esas alıp, nefsaniyetinin çevresinde dönmeye başladı. Biz ise, şükürler olsun ki hâlâ, komşuluktan bir parça haberdarız. Unutanlardan olmayalım. Unutanlar, unutuluyor, un ufak olup dağılıyor ve bu dünyada yalnızlık ve sevgisizlik denilen cehennemin azatsız cezalıları haline geliyor.

 

Siz komşularınıza, komşularınız size mübarek olsun efendim.


Vehbi Vakkasoğlu

 

Bu haber 484 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum