Reklam

MİLLET BAHÇELERİNDE NE YETİŞİR?

MİLLET BAHÇELERİNDE NE YETİŞİR Yatıp yuvarlancaz gayri...

MİLLET BAHÇELERİNDE NE YETİŞİR?

MİLLET BAHÇELERİNDE NE YETİŞİR Yatıp yuvarlancaz gayri...

MİLLET BAHÇELERİNDE NE YETİŞİR?
20 Mayıs 2022 - 19:54


Bir üretici köylü olarak her sabah güne başlamadan hava durumunu telefonumdan ve TRT Haber tvden takip ederim. Genellikle sabah 07:00 haberleri öncesi bir kamu spotu ve MGM’den alınan hava durumu verilir. En çok denk geleceğiniz kamu spotu ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nınkidir. Şöyle der özetle “81 ilde 81 milyon m² millet bahçesi yapımında 76’sı tamamlanmış 264 tanesi ise sürüyor...”

Peki Millet Bahçeleri bizim hayatımıza ne getirecek? 
Bildiğiniz gibi şehirlerde park bahçe işleri yerel belediyelerce hayata geçiriliyor. Şehir planlamaları da çevre ve şehircilik bakanlığınca onaylanıyor ve yerel belediye onaylanan proje ile vatandaşın yeşil alan, deprem toplanma alanı, rekreasyon alanı veya spor alanı ihtiyacını karşılıyor. Şimdi hem belediye hem bakanlık neden iki ayrı yönetim ve planlama ile yeşil alan oluşturuyor? Ya belediyeler yapsın yada bakanlık. Neden iki ayrı kurum aynı işi yapıyor ki?

Gelelim 81 milyon m² alana yani 81 bin dekar (dönüm) alandan bahsediyoruz. Burada çayır çimen kamelyalar ağaçlar vs. Olacak. Zaten belediyeler de böyle alanlar yapmıyor mu? Bütçesi ne kadar derseniz bugüne kadar yapılan 76 tanesi için siyasilerin dillendirdiği 18.3 milyar TL. Peki son 6 aylık (nisan 10 2022) itibariyle yeni ihale edilen 10 millet bahçesi için ayrılan bütçe ise ne kadar dersiniz 1.4 milyar TL

Tarım Orman Bakanlığı 2022 bütçesi ise 64.7 milyar TL. 

Çiftçi sayımız gün geçtikçe azalıp nüfusunuz daha hızlı çoğalırken millet bahçelerinin ekonomimize ne fayda sağlacağını hangi akıl açıklayabilir? Üretimimiz düşerken, akaryakıt, yedek parça, zirai kimyasal, gübre, enerji maliyetleri tavan yapmışken millet bahçelerinde yatıp yuvarlanmak bizim karnımızı mı doyuracak? Buğday dışardan, ayçiçek yağı dışardan, et dışardan...ama millet bahçelerimiz mi var diyeceğiz?

Son haftada yıkımına başlanan Atatürk Hava Limanı için de bir millet bahçesi projesi dillendiriliyor yetkili ağızlarca. Alanın marka yada değeri bizim konumuz değil ama alanda yapılacak bir millet bahçesi için 1 mt kalınlığında toprak serilmesi gerektiği yoksa alanda ağaç yetistirilemeyeceği de Yük. Orman Müh Prof. Dr. Doğanay Tolunay tarafından deklare edildi. Eee sök para, toprak ser para, agaç dik para, kamelya para ıvır para zıvır para... Tarıma daha fazla bütçe ayırsak ya! 

Murat Güneş
Tohum Toprak Dostluğu 

Kaynak veriler https://www.google.com/amp/s/amp.onedio.com/haber/millet-bahcelerine-harcanan-para-dudak-ucuklatti-son-6-ayda-1-4-milyar-tl-1060485

Bu haber 448 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum