Reklam

NİKSAR'DA BİR GÜRCÜ KÖYÜ: SORHUN

Sorhun, Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir Gürcü köyüdür.

NİKSAR'DA BİR GÜRCÜ KÖYÜ: SORHUN

Sorhun, Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir Gürcü köyüdür.

NİKSAR'DA BİR GÜRCÜ KÖYÜ: SORHUN
13 Nisan 2024 - 23:48

Çveneburi Gürcüler


Bu yerleşimin bilinen en eski adı Sorhun'dur. 1840-1843 tarihli nüfus defterlerinde "Çiflik-i Sorhun" olarak geçer. Bu defterlere göre köyde Rumlar ve Ermeniler yaşıyordu. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından, İstanbul Antlaşması'nda öngörüldüğü gibi, Artvin, Şavşat, Yusufeli ve Ardanuç bölgelerinden Sorhun köyüne Müslüman Gürcüler göç etmiştir. Sorhun köyüne gelen Gürcüler önce geçici olarak Fatsa kazasına iskan edilmiş, sonra yeni iskan yeri aramaya girişilmiştir. Yeni iskân yerine arama heyetine Pançidze Ahmet Efendi önderlik etmiştir. Bu heyette ayrıca Ziosi köyünden Sarvanidze Dursun Ağa ve Bekadze Kamil Efendi de yer almıştır.

Sorhun köyüne yerleşen Gürcülerin bir kısmı "Bekadzeoğlu", "Pançidzeoğlu", "Davladzeoğlu", "Mikelkomadzeoğlu" gibi Gürcüce aile adlarıyla kaydedilmiştir. Sorhun köyüne ilk yerleşen Gürcüler 18 haneden oluşuyordu. Bu hanelerde 57 erkek kaydedilmişti. Erkek sayısı kadar kadın eklenince, köye ilk yerleşen Gürcülerin yaklaşık 114 kişiden oluştuğu söylenebilir. 1887 yılına gelindiğinde Sorhun köyüne yerleşmiş olan Gürcülerin nüfusu 300 haneye ulaşmıştı.

Gürcülerin yerleşmesinden sonra Sorhun köyünden 36 hane Rum geri dönmemek üzere Çarlık Rusya'ya göç etmiştir. Ancak gidilen yer beğenmeyip pişman olan 20 hane köye geri dönmüştür. Rumların eski yerlerine yerleşmek istemesi üzerine Gürcüler ile Rumlar arasında arazi anlaşmazlıkları yaşanmıştır. Bu anlaşmazlığı Osmanlı idaresi Rumları başka bir mevkiye yerleştirmek suretiyle çözmüştür.

Sorhun köyü, 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde "Sorhun" (سورخون) adıyla Tokat vilayetinin Niksar kazasına bağlı Ladik nahiyesinin köylerinden biriydi. 1940 genel nüfus sayımımda köy aynı idari konuma sahipti ve nüfusu 765 kişiden oluşuyordu. 1965 yılına gelindiğine Sorhun köyünün nüfusu 833 kişiye yükselmişti ve bu nüfus içinde 351 kişi okuma yazma biliyordu.

Kaynak ve kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sorhun,_Niksar

Bu haber 125 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum