Maalesef bu dolmen mezar büyük ölçüde tahribat görmüştür. Dolmenlerin taş bloklarının yapıldıkları zamandan çok daha sonraki yıllarda yerlerinden sökülerek, başka amaçlarda kullanmak üzere yerleşim alanlarına götürülmüş olduğunu düşünmekteyiz. Mesudiye’nin bazı köylerinde bu anıt taşları yörenin eski köy fırınlarında, ocaklık yerlerinde, harman kenarlarında, dış kapı eşiklerinde veya İslami mezarlarda kullanılmış olduğunu gözlemledik.
Araştırdığımız dolmen mezarların çevresinde yaptığımız gözlem çalışmalarından elde ettiğimiz bulgulara bakacak olursak bu yapıların tarih öncesi devirlerde bürokrat ya da asker kökenli kişileri yüceltmek için yapılan anıtsal mezar olduğunu düşünmekteyiz.
Anadolu’da dolayısıyla Melet havzasında tarih öncesi dönemlerin yaygın dini inancı ana tanrıça inanç sistemidir. Bu inanç sistemine uygun olarak yapılan dolmen mezarların ana tanrıçanın doğuma, ölüme, sonra tekrar ölüp dirilmeye olan gücünü gösteren ölümsüzlük sembolleri olarak yapıldığını düşünmekteyiz. Dolmenler sadece bir mezar değil yeniden doğuşu sembolize eden anıtlardır.
Bu yeni keşiflerin Mesudiye’nin tarihi zenginliğini daha da çeşitlendireceğine şüphe yok.
ORDU MESUDİYE’DE TARİH ÖNCESİ ÇAĞLARDAN KALMA DOLMEN MEZARLAR BULUNDU
SAVAŞCI MEZARLARI OLDUKLARI DÜŞÜNÜLÜYOR! Mesudiye’de demir çağı yerleşim alanlarına yakın düzlüklerde çok sayıda dolmen mezarın var olduğunu tespit ettik.

23 Eylül 2020 - 16:09
Bu haber 1403 defa okunmuştur.
YORUMLAR