Yetiştiricimiz Anadolu 'da sayısı gittikçe azalan Osmanlı döneminde yetiştirilen sığırları Macaristan'dan ithal ederek Türkiye'ye getirdi. İklim ve zor coğrafi şartlara dayanıklılığıyla bilinen Osmanlı dönemine özgü sığırları Türkiye'ye getiren Sinan AKIN şunları kaydetti:
"Yaptığım araştırmada, bu tür sığırın Macaristan'da olduğunu öğrendik. Girişimlerimiz sonunda, Macaristan'da, Osmanlı dönemine özgü bu sığır ırkından bulabildik. Bunları ülkemize getirttik. Besi hayvanı olarak yetiştiriyorum. Bu tür sığırının süt verimi düşük ancak ormanda, engebeli arazide, direnci çok yüksek, soğuğa dayanıklı. Bu bizim toprağımıza uygun bir tür. Dağda kaldığında, kendini her türlü tehlikeden koruyor. Bu özelliğiyle de doğal beslendiği için, et lezzeti oldukça güzel olur. . Ne yazık ki mevzuat gereği sığırın dişisinden getiremedim. Eğer damızlık dişi getirebilirsem üretime devam etmeyi istiyorum." dedi.
İl Müdürümüz Orhan ŞAHİN ise "boz ırk", "step ırkı" diye bilinen bu sığırların yerli ırklar arasında bulunduğunu ve Türkiye 'de nesli tükenmekte olan büyükbaş hayvanlar arasında yer aldığını belirtti. Yerli ırkımıza sahip çıkan yetiştiricimize teşekkür ederek bereketli üretimler diledi.
Osmanlı Döneminde yetiştirilen Sığırlar Tokat İlimizde Yetiştirilmeye Başladı
Tokat Tarım İl Müdürü Orhan ŞAHİN, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Salih ÇELİK ve Pazar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre KAPAR ile Pazar ilçemiz Tatar Köyünde Tkdk hibeli büyükbaş hayvancılık işletmesi yaptıran Sinan AKIN'a ziyarette bulundular.

20 Mart 2021 - 11:34
Bu haber 1078 defa okunmuştur.
YORUMLAR