ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ MESUDİYE !

MESUDİYE SÜT FABRİKASI - MESUDİYE GIDA

ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ MESUDİYE !

MESUDİYE SÜT FABRİKASI - MESUDİYE GIDA

ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ MESUDİYE !
05 Nisan 2022 - 00:11


Mesudiye'de bir süt ürünleri tesisi kurmak fikri ile ortaya çıkan Mesudiye Fevzi Ortaç'ın başkanlığında bir kooperatif kurulmuştur.

Kurulan kooperatif süt tesisi için köylerden oluşturdukları üyelerinden topladıkları paralarla tesisin temelini atarlar. Fevzi Ortaç'ın vefatı ile Kooperatif Başkanlığına Ali Erdönmez üstlenmiştir. O sırada farklı amaçlarla Ali Duyar öncülüğünde İstanbul'da 3 gece planlanmıştır. Bu gecelerden elde edilen gelirlerle halen Çayır mevkiinde yer alan uzun yıllar lise öğrencilerinin konakladığı daha sonra onarılarak Yüksekokul öğrencilerinin de kullandığı bir öğrenci yurdu yapılmıştır. Ayrıca belediye için makam aracı tahsis edilmiş ve Belediye Düğün Salonunda yapılmıştır. Belki de bu çalışmalardan hareketle Yeşilce Belediye Başkanlığı'nı da yapmış Necati Aydın tarafından Ali Duran'a bir davet yapılır.

Gündem Mesudiye'de yapılması planlanan ve yarım kalan süt testisinin tamamlanabilmesi ile ilgilidir. Köylerden toplanan paralarla tesisi tamamlamak mümkün değildir. Mesudiye dışında yaşayan Mesudiyelillerden de destek sağlanmalıdır. Kooperatif yönetimi İnşaat'ın bir an önce bitmesini istemektedir. Ali Erdönmez Ali Duyar'a bir mektup yazarak İstanbul'daki çalışmaların hızlanmasını ister ve İstanbul'da yapılan çalışmalar sonucunda Hüseyin Erkan, Salih Mesudiyeli,Ali Duran ve Nurettin Öztekin' den o dönemin parası ile birer milyon para toplanır ve inşaat çalışmaları devam eder.

Turhal süt Endüstrisi projesinin uygulandığı bu tesis için toplanan para yine yetmedi için tıkanmıştır 12 milyona bitecek diye planlanan projenin önce 50 sonra 150 milyona tamamlanabileceği anlaşılmıştır. Ordu İl Özel İdaresi dönemin Valisi Sami Seçkin'in teşvikiyle yüzde %16'lık hisse ile ortak olur ve proje tamamlanır. Tesisin kurulmasında ve yaşatılmasında yukarıda belirtilen isimler ile birlikte Mithat Sarısoy, Selahattin Hoca, Necati Aydoğdu, İsmet Başarslan ve Recai Aydoğdu gibi isimlerin de büyük emekleri olmuştur. Onları da anmadan geçmek doğru değildir.

Tesis Mesudiye'den ve Gölköy Gürgentepe başta olmak üzere çevre ilçelerden de süt tedarik edilerek üretimi başlar. Üretilen ürünler büyük desteklerle piyasada kendisini kabul ettirmiştir. Ordu Belediyesi Belde Oteli, Taciroğlu, Şölen Marketler, The Marmara Oteli ürünlerin pazarlanması öncülük etmişlerdir.
Tesisin kapasitesi 50 ton gün olmasına karşın yaklaşık 25 ton gün süt izlenebilmektedir. Fakat giderek süt sıkıntısı artmıştır. Dönemin Sanayi Bakanı Şükrü Yürür'ün çabalarıyla bin inek projesi hayata geçirilmek istenmiş ancak bazı engellemeler nedeniyle proje ilerleyememiştir.Sonra Hasan Canpolat'ın Kaymakamlığı döneminde 30 aileye beşer inek verilmiştir. Bu kapsamda alınan ineklerin ilk ödemeli ödemeleri alınan süt karşılığı işletme tarafından ödenmiştir. Ayrıca dönemin Vakıflar Genel Müdürlüğü Çavdar köyünden Fadıl Ünver'in çabasıyla vakıflarında 5 inek için desteği olmuştur. Çok iyi niyetle ve emeklilerle kurulan bu tesis çeşitli nedenlerle süt azlığı göç ve bu gibi nedenlerle maalesef bugün itibariyle işlememektedir...

Kaynak : Mesudiye sevdalıları 

Bu haber 842 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum