Reklam
Reklam

SOSYAL MEDYADAKİ OKUYUCU EĞİLİMLERİ

Sosyal medya da kurulan sanal dostluklar, gerçek yaşamda yüz yüze tanışmalarla desteklenmedikçe silinip gitmeye mahkumdur. Böyle bir uygulamayı herkes için yapmak mümkün değildir. Ancak seçilmiş belli kişilerle yüz yüze tanışma imkanı bulunursa sağlam dostlukların kurulacağını düşünüyorum. Bunu uygulayacak enerjiyi kendisinde bulan dostlarımı kutluyorum.

SOSYAL MEDYADAKİ OKUYUCU EĞİLİMLERİ

Sosyal medya da kurulan sanal dostluklar, gerçek yaşamda yüz yüze tanışmalarla desteklenmedikçe silinip gitmeye mahkumdur. Böyle bir uygulamayı herkes için yapmak mümkün değildir. Ancak seçilmiş belli kişilerle yüz yüze tanışma imkanı bulunursa sağlam dostlukların kurulacağını düşünüyorum. Bunu uygulayacak enerjiyi kendisinde bulan dostlarımı kutluyorum.

SOSYAL MEDYADAKİ OKUYUCU EĞİLİMLERİ
19 Ocak 2023 - 12:17

Necdet Topçuoğlu


Ben yaşamını çok okumak, buna karşılık az yazmak üzerine planlamış bir yurttaşım. Yazılarımı el alem ne der diye yazmıyorum. Özgür düşüncemi ipotek altına aldırmamak için hiçbir siyasi parti ile bağlantı kurmuyorum. Bilgisi belgesi olmayan konularda yazı yazmıyorum. Bazen neden yazdığımı da sorguluyorum. Sonunda yazmam gerektiğini düşünüyorum. Bilgi ve düşünceleri beyinde mahkum etmeye hakkım olmadığına inanıyorum. Bildiğim, inandığım her konuda cesaretle yazarım. Ayrıca paylaşımlarını okuduğum usta kalemlerin yazılarını da, başkaları okuyarak bilgi sahibi olsunlar diye paylaşırım.
Elimden geldiğince yazılarıma yapılan yorumları takip eder, farklı görüşleri öğrenmeye çalışırım. Kabul edilebilir üslup çerçevesinde eleştirileri hoşgörü ile karşılarım. Buna karşılık yaptığım değerlendirmelerde yazdıklarımın kimseyi değiştirmediğini, her okuyucunun kendi kafasına uygun olan yazıları beğendiğini, hatta kendine uygun yazılar yazılmadığı zaman kızdığını tespit ettim. Birçok okuyucunun da okuduğunu anlamadığını, bu nedenle alakasız yorumlar yaptıklarını gördüm. Bazı okuyucuların da sen nasıl böyle bir yazı yazarsın gibi anlamsız çıkışları ile karşılaştığım oldu. Bu durumda olan takipçilerimle anlaşma imkanım olmadığı için beni takip etmemelerini istiyorum.
Bu tip takipçiler hemen içlerindeki niyetleri açığa vurmaktadırlar. Hocam aslında ben sizinle aynı görüşte değilim ama, tecrübelerinizden faydalanmaya çalışıyorum demektedir. Keşke öyle bir durum olsa memnun olurdum. Bu tür kişiler kendilerini kandırmaktadırlar. Fırsat buldukça beni sabote etmeye çalışmaktadırlar. Bunları sayfamda tutmak gibi bir tahammülüm yoktur. Sayfamdan ayrılmalarını istediğim zaman, ayrılmamakta ve benim çıkarmamı beklemektedirler. Tabi ben de engellemek zorunda kalıyorum. Bir de troller var. Onlar mümkün olduğu kadar varlıklarını açığa vurmaktan kaçınmaktadırlar. Her konu da sinsice tuzaklar kurmaktadırlar.
Öylesine ilginç karakterler var ki, neredeyse beni yönetmeye kalkıyorlar. Öyle değil, böyle yazmalısın, neden o kişinin hakkında övgüyle söz ediyorsun, sen onun kim olduğunu biliyormusun türünden kabul edemeyeceğim müdahalelerle karşılaşıyorum. İşte bunlar sosyal medyanın arızalarıdır. Bir de pusuya yatıp fırsat kollayanlar var. Genellikle varlıklarını hiç belli etmezler. Öyle bir anda ortaya çıkarlar ki satır aralarından yakaladıkları bir kelime üzerinden saldırıya geçerler. Böyle karakterlerin ayıklanması bir zorunluluktur.
Bir de okuduklarından öğrendiğini ifade eden ve yorumları ile katkı sağlayan arkadaş grupları bulunmaktadır. Zaten bu platformda bulunmayı anlamlı kılanlar da bu arkadaşlarımızdır. Böylesine değerli dostları bu platformun bana kazandırdıkları olarak düşünüyorum. Yüz yüze karşılaşmadığım halde, uzun yılların dostluğunu sanal ortamda paylaşmaktan zevk aldığım dostlarım bulunmaktadır. Onların güzel hatırları için bu platformda kalmaya devam ediyorum.
Sosyal medya amacına uygun olarak kullanıldığı takdirde oldukça etki yaratmaktadır. Bunun farkına varan güç odakları binlerce kişiden oluşan trol orduları kurmuşlardır. Sanal alemin bu inanılmaz gücü çıkar çevrelerinin eline geçtikten sonra, sosyal medyanın anlamı kalmamıştır. Bu platformda paylaştığım bazı yazılarım çeşitli internet sitelerinde de paylaşılmaktadır. Oralardan aldığım yorumlardan oldukça memnunum. İletişim kurabildiğim okuyucularla fikir paylaşmaktan mutluyum.
Ben sosyal medyayı bilinçli seçmen kitlesi oluşturmak amacıyla da kullanıyorum. Seçilmek isteyenler benim ilgi alanımda yoktur. Bütün çabam, ortak menfaatlerimiz konusunda birlikte hareket edebileceğimiz bir topluluk oluşturmaktır. Gördüm ki, bu ortamda bunu sağlamak mümkün değildir. Herkes sonuçta kendi fikrini beğenmektedir. İnsanlar ortak değerler konusunda birleşmeye yanaşmamaktadır. Halbuki itaat ve biat kültürüne sahip olanların çok daha kolay örgütlenebildikleri görülmektedir.
Sosyal medya da kurulan sanal dostluklar, gerçek yaşamda yüz yüze tanışmalarla desteklenmedikçe silinip gitmeye mahkumdur. Böyle bir uygulamayı herkes için yapmak mümkün değildir. Ancak seçilmiş belli kişilerle yüz yüze tanışma imkanı bulunursa sağlam dostlukların kurulacağını düşünüyorum. Bunu uygulayacak enerjiyi kendisinde bulan dostlarımı kutluyorum. Sosyal medyanın benim için keyifli yanlarından en önemlisi, yabancı ülkelerdeki arkadaşlarımla yazışma imkanı sağlamasıdır. Yaklaşık 20 ülkeden yazıştığım dostlarım bulunmaktadır. Onlarla da sosyal medya hakkındaki görüşlerimi paylaşıyorum. Aldığım geri dönüşlerden, insanların dünyanın her yerinde benzer davranışlar içinde olduklarını anlıyorum.
(19, Ocak, 2023-Ankara)

Bu haber 443 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum