Reklam

Tarih bugün Mesudiye deydi!

Ozan Aydoğan : Ordu Mesudiye ilçesi bugün Hacıemiroğulları Beyliğinin misafirlerini ağırladı,

Tarih bugün Mesudiye deydi!

Ozan Aydoğan : Ordu Mesudiye ilçesi bugün Hacıemiroğulları Beyliğinin misafirlerini ağırladı,

Tarih bugün Mesudiye deydi!
08 Haziran 2022 - 20:12

Tarih bugün Mesudiyedeydi
Ozan Aydoğan : Ordu Mesudiye ilçesi bugün Hacıemiroğulları Beyliğinin misafirlerini ağırladı,Eski Mili Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu ve misafirlerini belediye başkanı sayın İsa gül Ve Necmi Demir heyetiyle  ağırladı.Kale köyüne giderek Hacıemiroğullarına ait kale ve köyü gezerek bilgilendirildi.Ayrıca bundan  yüzyıllar önce Malatya’ya göç eden atalarının topraklarını ziyaret etmesi bizleri onurlandırdı.
----------------------------------------------------------------------
Hacıemiroğulları Beyliği :
Hacıemiroğulları’ndan önce Türk toprakları olan Tokat’ın kuzeyi ve Mesudiye ile, kendilerinin Türk topraklarına kattığı Ordu, Giresun, Samsun’un doğusu ve Trabzon’un batısında hüküm sürmüş, Orta Karadeniz Bölgesi’nin büyük bir bölümünü Türk vatanı yapmış Türk beyliğidir. Bu beylik, Türkmenleri ağırlıklı olarak Selçukluların bölgeyi fetih için sınır boyuna yerleştirdiği Oğuzların Çepni boyuna mensuptur.Hacı Emir Oğulları, köken bakımından Danişmendliler’e dayanmaktadır.Danişmendliler, Mesudiye’nin 6 km kuzey-doğusunda bir sınır kalesi yapıp yöredeki sınırları bu kale vasıtasıyla konrol etmekte idiler. Anadolu Selçukluları, 1178 yılında bu beyliğin varlığına son vermiştir.Danişmendliler’in sınır kalesinin bulunduğu Mesudiye Kaleköy’de teşkilatlanan Hacıemiroğulları Beyliği’dir.Mesudiye’nin Kaleköyü’nde bulunan beylik merkezi, bugün Ordu ili şehir merkezinin yaklaşık dört kilometre güneydoğusunda bulunan Eskipazar’a taşınır. Adı geçen yerdeki mezar taşları, cami ve çevresinde bulunan harabeler bu dönemden kalmadır. Ayrıca Eskipazar çevresindeki arazinin bizzat beylik idarecilerine ait olduğu bilinmektedir.Mesudiye Kalesi: Mesudiye ilçesine 6 km uzaklıkta bulunan Kaleköy sınırları içerisindedir. Kuzeyden güneye doğru uzanan doğal bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Hacıemiroğulları Beyliği’nin ilk merkezi olduğu bilinmektedir. Kale, harabe durumdadır. Çevresinde tarihî mezarlar ve kümbetler bulunmaktadır.

Mesudiye-Kaleköy Kümbet Harabeleri: Kümbet harabeleri kalenin yaklaşık bir km. doğusunda bulunmaktadır. Hakkında şu ana kardar herhangi bir inceleme yapılmadığı için içinde kimlerin mezarları bulunduğu bilinememektedir. Buradan tesadüfen çıkan mezar taşlarından anlaşıldığına göre Hacıemiroğulları Beyliği döneminde inşa edilmiştir.

Bu haber 507 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum