Reklam

TB 2 BAYRAKTAR VE UKRAYNA SAVUNMASI

Sn. Şinasi Kara bey'in "TB 2 BAYRAKTAR VE UKRAYNA SAVUNMASI" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

TB 2 BAYRAKTAR VE UKRAYNA SAVUNMASI

Sn. Şinasi Kara bey'in "TB 2 BAYRAKTAR VE UKRAYNA SAVUNMASI" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

TB 2 BAYRAKTAR VE UKRAYNA SAVUNMASI
06 Nisan 2022 - 20:18



Ukrayna, savaştan önce Türkiyeden 30  adet TB 2 Bayraktar SİHA  satın almış.  TB 2 leri, Rus saldırılarına karşı  kullanıyor. 

TB 2 Bayraktar,  yavaş uçuyor. Radara yakalanmıyor.  Layzer güdümlü bomba atarak hedefi 12 den vuruyor.  Teröristler için geliştirilmiş bir silah. Zırhlı araçları, çok net görüyor. Hareket halinde dahi olsa, hedefi kaçırmıyor. 

Ruslar, Kiev'e, Kuzeyden zırhlı araçlar ile saldırmaya başlamıştı. Zırhlı araç konvoyu, 64 km. idi. Konvoy, hava gücü tarafından korunuyordu. Rusya,  Ukraynaya saldıran askeri gücünün üçte ikisini Kieve yönlendirmiş idi. Dünya, Ukraynanın kısa sürede düşeceğini bekliyordu.  Ama gerçekleşmedi. Rus zırhlı araçlarının yarısına yakını, Ukrayna ordusu tarafından  etkisiz hale getirildi. 

Etkisiz hale getirmede en büyük rolün, TB 2 Bayraktar adındaki insansız  hava araçlarının olduğu anlaşıldı. Batı uzaydan, uydular kanalıyla her şeyi seyrediyor.  İngiliz Başbakanı Boris Johnsan  ''TB2 Bayraktar oyunu bozdu'' diyor.

TB 2 lerin oyunu nasıl bozduğu konsunda, uluslararası askeri uzmanlar fikir üretiyor. Bu fikirler iki konuda yoğunlaşıyor.

1. TB 2 ler mucize silah değil.  Füzeler ile kolayca vurulabilir. Ancak önce görünmesi gerekiyor. Yavaş uçtuğu için radara görünmüyor. Bunu bilen Ukrayna Ordusu TB 2 Bayraktarı,  gece kullanmış. TB 2 ler gece  görüş yeteneğine sahip kameralar ile donanımlı ve karanlıkta görüyor. 

2.  Ruslar elektronik karıştırıcı ile TB 2 lerin elektronik bağlantısını kesebilir. Rus Ordusu bu konuda usta ve  elektronik karıştırıcıları  sürekli kullanıyor. Nasıl olur da TB 2 Bayraktar bu karıştırıcılardan etkilenmedi. Ve 64 km uzunluğundaki zırhlı araç konvoyu, perişan oldu. Kaçan kurtuldu. Bu sırrı şimdilik kimse bilmiyor. 

Şüpheler, yapay zeka konusuna odaklandı. Zira, yapay zekalı araç, dışarıdan özel kullanım gerektirmiyor. Kendi kalkıyor, hedefi kendi buluyor, imha edip, tekrar geri gelip, programlandığı yere kendisi iniyor.  Yer ile elektronik bağının kesilmesi, işlevini bozmuyor.

Şinasi Kara

Bu haber 558 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum