Reklam

Temel Aksoy:  İnsan Neden Erteler?

İnsanın ertelediği işler genellikle yapılması zor, sıkıcı ya da sevimsiz işlerdir.

Temel Aksoy:  İnsan Neden Erteler?

İnsanın ertelediği işler genellikle yapılması zor, sıkıcı ya da sevimsiz işlerdir.

 Temel Aksoy:  İnsan Neden Erteler?
14 Eylül 2021 - 18:00



Sanılanın aksine ertelemenin nedeni tembellik değildir. Çoğu zaman insan olumsuz duygularla yüzleşmek istemediği için erteler. Ertelemenin esas nedeni insanın duygularını nasıl yöneteceğini bilmemesidir.

Bir işi ertelemek, aslında o işi yaparken insanın yaşayacağı olumsuz duyguları ertelemesi demektir. Bu nedenle ertelemek insana haz verir.

Çoğu insan “şimdi” ile “sonrayı” kıyasladığında şimdi lehine karar alır. Şimdi dinlenmek, şimdi eğlenmek, şimdi zevk almak ve “sonranın” çaresine zamanı gelince bakmak ister. Bunu yaparken de elbette mantıksal gerekçeler icat ederek kendisini ertelemenin haklılığına inandırır.

Stres altındayken insan beyninin sıkıntılı, zor, sevimsiz işleri kendisine bir tehdit olarak algılama ve bu tehditleri savuşturma eğilimi vardır. Rasyonel olarak düşündüğünde bugünün işini sonraya ertelemenin gelecekte kendisine daha zararlı olacağını bilse bile insanın duygusal beyni onu şimdi elde edeceği hazza yönlendirir.

Ertelemenin kök nedeni duygusaldır. Bu nedenle insan bu alışkanlıktan kurtulmak için zaman yönetimi eğitimi almak yerine duygularını nasıl yöneteceğini öğrenmelidir.

(Charlotte Lieberman)

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

Bu haber 311 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum