Toplum ve devletimiz gelirinden çok harcıyor

Sn. Şinasi Kara bey'in "TASARRUF" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

Toplum ve devletimiz gelirinden çok harcıyor

Sn. Şinasi Kara bey'in "TASARRUF" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

Toplum ve devletimiz gelirinden çok harcıyor
07 Mart 2022 - 21:19

TASARRUF

Tasarruf, gelirin tüketilemeyen kısmıdır.  Demek ki, önce gelir olacak. Geliri olmayan bir kişinin tasarruf etmesi söz konusu olmaz. Bireyin geliri olmasa da, toplumun geliri vardır. Geliri olmayan birey, toplumun gelirinden tüketir. Birey tasarruf etmese de, toplum tasarruf eder.  

Tasarrufun önemi, sermaye birikimine kaynaklık etmesinden geliyor. Tasarruflar bankalarda birikir. Bankalar kredi mekanizması yoluyla, tasarrufları yatırıma aktarır ve sermaye oluşur. Ya da, tasarruf sahibi, sermaye piyasasından menkul kıymet satın alır. Tasarruflar, sermayeye dönüşür.

Bir toplum ne kadar çok tasarruf eder ise, o toplum o kadar çok sermaye biriktirir. Tasarruf edemeyen toplumlar, sermaye dar boğazından kurtulamaz. Çin Halkı, gelirinin yüzde 50 si civarında tasarruf ediyor. Bu sayede Çin dünyanın en çabuk ve çok sermaye biriktiren ülkesi oldu.  Sermaye birikiminde artış sayesinde, Çin ekonomisi sürekli yüksek büyüme hızı yakalıyor. 

Türkiye toplam ulusal hasılasının yüzde 12 si oranında tasarruf edebiliyor. Türklerin Fert Başına geliri 9539 dolara ulaştı. Çinde ise bu rakam 10 bin dolar civarında.  Çinliler de ortalama fert başına hasıla açısından  bizim gelir seviyemizde bulunuyor. Yüksek tasarruf oranı sayesinde Çin, Amerikadan sonra,  dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip oldu.

Her zaman tasarrufa önem verilmesini söylerim. Ancak, halkımız gösteriş harcamasını seviyor. Bazı kesimler, tüketici kredisi kullanıyor,  gelirinden daha çok harcıyor. Devlet de aynı şekilde, bütçesinden daha çok harcıyor. Açık bütçe, enflasyon ile finanse ediliyor. Halkın gönüllü tasarrufunun yerini, yüksek fiyat artışları ile zorunlu tasarruf alıyor.

Nitekim, her gün benzine zam yapılıyor. Her türlü gıda ürünleri de zamdan nasibini alıyor. Lüks tüketimin önünü kesmek için, özel tüketim vergisi uygulanıyor. Yükselen fiyatlar, toplumu tasarruf etmeye mecbur ediyor.

Ekonomi acımasız bir bilimdir. Eğer bir memleketin halkı ve devleti israfçı ise, ekonomik kurallar, o milleti, aşırı fiyat artışları ile tasarrufa mecbur eder. Bu nedenle, fiyat artışından hiç kimsenin şikayet etmeye hakkı yoktur. Zira, içinde yaşadığımız toplum ve devletimiz gelirinden çok harcıyor. İsraf içerisinde yaşıyor.

Şinasi Kara

Bu haber 549 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum