Reklam
Reklam

Tükenmişlik Sendromu Testi

İş hayatı belirli dönemlerde daha yoğun ve yorucu olabilir. Ancak sürekli bir koşuşturma içinde çalışıyor, yoğunluktan kendinize hiç vakit ayıramıyorsanız bir süre sonra tükenmişlik sendromu yaşamanız olası.

Tükenmişlik Sendromu Testi

İş hayatı belirli dönemlerde daha yoğun ve yorucu olabilir. Ancak sürekli bir koşuşturma içinde çalışıyor, yoğunluktan kendinize hiç vakit ayıramıyorsanız bir süre sonra tükenmişlik sendromu yaşamanız olası.

Tükenmişlik Sendromu Testi
29 Ağustos 2021 - 01:02



Bu tip bir tükenmişlik bir anında istifa etmenize ve hayatınızın kontrolden çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle tamamen tükenmeden önce, bu noktaya gelmeyi önlemek çok daha faydalı olacaktır. Peki, iş yerinde kötü bir hafta mı geçiriyorsunuz, yoksa tamamen tükendiniz mi?

Öncelikle tükenmişliğin tam olarak ne olduğunu anlamamız gerek. Bilimsel çevrelerde en çok kullanılan tanımlara göre tükenmişlik; fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak aşırı yorulma hali olarak anlatılabilir. Bu durum, çalışan kişinin tamamen motivasyonunu yitirmesine neden olur.

Tükenmişlik sendromu kişileri depresyona ve anksiyeteye götürebilir, iyimserliklerini yok edebilir, hayattan aldıkları tatmini azaltabilir ve kronik baş ve sırt ağrılarına neden olabilir. Çok uzun saatler çalışmak, kişisel meselelerinize hiç önem vermeyen bir yöneticiye sahip olmak, ilerleme şansının olmaması ve mobbing gibi benzeri çatışmalar kişiyi tükenmişlik sendromuna götürebilir.

Eğer bu anlatılanlar size tanıdık geliyorsa, 1988 yılında bu durumu ölçümlemek için yaratılmış olan tükenmişlik sendromu testini (Burnout Measure BM) çözmekle işe başlayabilirsiniz.

Tükenmişlik Sendromu Testi – The Burnout Measure (BM)

Aşağıdaki her bir madde için kendinize “iş hayatımın bütününü düşündüğümde, bu duyguyu ne kadar sık hissediyorum?” diye sorun. Cevabınız 1 ile 7 arasında olmalı. 1 “asla”, 4”bazen” ve 7 “her zaman” olarak düşünebilirsiniz.

Yorgun __

İnsanlar yüzünden hayal kırıklığına uğramış __

Ümitsiz __

Kapana kısılmış __

Çaresiz __

Depresif __

Fiziksel olarak zayıf/hasta __

Başarısız/değersiz __

Uyuma zorlukları __

“Yetti artık” __

Şimdi maddelerin yanına yazdığınız rakamları toplayın ve 10’a bölün.

4’ten daha düşük bir puan, çok düşük seviyede bir tükenmişliğe işaret eder.
5 ila 3.5 arasındaki puan, tükenmişliğin tehlikeli belirtilerini gösterdiğinizi anlatır.
5 ila 4.4 arasındaki bir puan tükenmişlik sendromu yaşadığınızı gösterir.
5 ila 5.4 arasındaki puan ciddi bir tükenmişlik problemi yaşadığınızı gösterir.
5’ten daha yüksek bir puan ise acilen profesyonel destek almanız gerektiğine işaret eder.
Sonuç olarak; biraz tatil yaparak rahatlamak, yorgunluğunuzu gidererek işinize yeniden motive olmanızı sağlayabilir. Ancak etrafınızın sürekli sizi sabote eden kişilerle dolu olduğunu düşünüyor ve yaptığınız işten hiç keyif almıyorsanız, kalıcı bir değişiklik yapmanızın zamanı gelmiş olabilir. En doğru kariyer, sizin kendinizi en mutlu hissettiğinizdir.

İlginizi çekebilir!

Gergin Ofis Ortamıyla Başa Çıkma Rehberi
Direnciniz Kırıldı ve Tükendiniz Mi? İyileşmek İçin Harekete Geçme Vakti!
Tükenmişlik: Üstesinden Gelebiliriz!
Netten Alıntı

Bu haber 360 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum