İstanbul'dan merhabalar…
Yayınlanma :
19.09.2021 21:01
Güncelleme
: 04.12.2021 22:00
Bir web sitesinde Kasımpaşa – Trabzonspor maçı ilk deneme yazım olacak.
Sürç-i lisan ettiysek affola…
İstanbul’da Cumartesi trafiği felakettir. Kasımpaşa maçı için evden 13,10’da çıktım, 30 km yol yaklaşık 2,5 saat sürdü. Hava sıcaklığı 37-39 arasında gösteriyordu. Stada ulaştığımda maça çok az kalmıştı.
İLK YARI SIKICIYDI
İlk yarı oldukça sıkıcıydı ve hocanın “güvenli oyun”u devredeydi. Defans geride kurulduğu için takım boyunun uzun olması, takımın ilerde çoğalmasına engel oluyordu.
Kasımpaşa Süper Lig’in en çok koşan takımlarından biri. Galatasaray’ın yaptığı gibi önde baskı kurup hata aradı, ilk yarı boyunca oldukça da zorladı.
İlk 45 dakikada gördüğüm; oyuncular istekliydi. Kötü diyebileceğim kişi yok gibiydi. Oyuncular istekliydi. Sadece oyun planın yeterli olmadığını düşünüyorum. Tabii hocayı da anlıyorum, kendi güvenliğini alacaktı. Risksiz bir planla sahaya çıkmak zorundaydı ve öyle de yaptı!
İlk yarının bitimiyle birlikte 45 dakikalık işkence bittiğine sevindim.
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ
Devre arasında Parmak’ın maç formasıyla ısındığını görünce Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı’nın planda değişiklik yapacağını tahmin ettim. Nitekim ikinci yarıya Berat’ı çıkarıp Abdülkadir Parmak’ı alınca şaşırdım. Beklemiyordum çünkü. Haftalardın ortaya konulan oyun “Parmak”ı çağırıyordu ama hoca 3 dakika bile süre vermiyordu. Trabzonspor önde baskı yapan her takıma karşı ya hata yapıyor, ya oyun kuramıyordu. Parmak gibi esnek, çabuk ve adam eksiltme yeteneği olan kıvrak bir oyuncu, önde basan her takım için büyük tehdittir.
Kader!
Parmak ilk ve tek olumlu çıkışında sakatlandı.
Geçmiş olsun kardeşime.
Hocanın ikinci yarı planı Hamsik’i 6 numarada kullanıp risk alarak hücuma daha çok çıkmak üzerineydi. Kurt oyuncu takımı müthiş yönetti. Bence sürekli 6 oynamalı. Napoli’deki son sezonunda da 6 oynamıştı. Hamsik’in liderliği ile birlikte takım bir miktar daha defansı öne çekince kolay çoğalma sağlandı. Ve pozisyon zenginliği ile birlikte sahadaki en silik isim olan Bakasetas yine devreye girdi. Ve golle beraber tipik Avcı’nın “Güvenli oyun”una tekrar döndük!
Dorukhan ve Siopis’le de savunmayı güçlendiren hoca, en çok kazandığı Kasımpaşa’yı bir kere daha geçmiş oldu.
***
Maç sonu hızlıca çıktım stattan. Adnan Menderes bulvarının sonunda hava birden kapandı. Kara bulutlar sardı her yeri.
DENSWİL VE OYUN SİSTEMİ
İkitelli’ye vardığımda şimşekler eşliğinde sağanak bir yağış başladı. Hava sıcaklığı 26’ya kadar düştü. Tam o ara radyoyu açtım malum iddia programları vardı. Sonra baktım twitter’da @oflu_yusuf61’un sohbet odasında muhabbet dönüyor. Konuşmacının biri Denswil kötü derken bir başkası ona itiraz ediyordu. Hem onlara cevap olsun hem ilk defa 11’de oynayan bir oyuncunu performansı hakkında birkaç kelam edeyim. Galatasaray maçı öncesi bu https://twitter.com/M_Ali_0661/status/1436813727005880322?s=20… floodu yazmıştım.
Denswil ile takımın nasıl oynaması gerektiğinden bahsetmiştim. Takım defans yaparken 4-3-3 oynayacak hücum anında 3-5-2’ye dönecekti. Bu maçta da Denswil sol stoper gibi oynadı. Ortalama pozisyonlara bakınca zaten bunun görürsünüz. Denswil ile ilgili bakış açımız daha farklılaşır. Oyuncudan bindirmeler beklemek doğru olmaz. Bir iki kere teşebbüs etti ama yine de tarif ettiğim kullanımı çok daha verimli olur. Söylediğim tür bir planda Denswil’in iyi olduğu düşünüyorum… Tabii ki rakibe göre hoca bazen onu bazen başkasını kullanacaktır.
Fazla sıkmadan bitirelim.
Trabzonspor’un oyununu beğenmiyorum ama bu temkinli ve güvenli oyun ile hedefe gideceğini görüyorum.
Kasımpaşa önünde alınan 3 puan moral olarak başka 3 puanları getirecek kadar önemliydi.
Başka yazıda görüşmek üzere…
YAZARIN DİĞER YAZILARI