Reklam

EKONOMİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Sn. Şinasi Kara bey'in "EKONOMİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

EKONOMİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Sn. Şinasi Kara bey'in "EKONOMİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

EKONOMİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
13 Kasım 2022 - 20:12



TÜİK ekonominin yüzde 7,6 oranında büyüdüğünü ilan etti.  Vatandaşın rakamlardan şüphesi var. ''Büyüme neden bana yansımıyor'' diye soru yöneltiyor.  

Şu bir gerçek ki, Türk Ekonomisi büyüyor. OECD raporlarına göre, 2022 yılında büyüme oranı yüzde 5,4 olarak revize edildi.  İstihdamdaki artış, bu gerçeği doğruluyor.  Üretimdeki artış, istihdama yeniden katılanların yarattığı katma değerden kaynaklanıyor. Yaratılan katma değer, iş bulup çalışan ile işveren arasında bölüşülüyor. Toplumun geneline yansımıyor. 

Büyüme, dönemsel olarak mal ve hizmet üretimindeki artış dır.  Ekonomideki denge şöyledir.  TOPLAM ARZ=TOPLAM TALEP.  Toplam arz,  yani toplam üretim artıyor.  Sorun, eşitliğin sağ tarafındaki, Toplam Talep den  kaynaklanıyor. 

Toplam Talep, ülkede  tüketilen mal ve hizmetlerin toplamıdır. Buna yatırım da dahildir.  Toplam talep, toplam arzı aştığı zaman, fiyatlar artar. Fiyat artışı, enflasyon olarak karşımıza çıkıyor.   

Türkiye olarak biz, ürettiğimizden daha çok tüketiyoruz.  Sürekli enflasyon içerisinde yaşıyoruz.  Böyle giderse yaşamaya da devam edeceğiz. Zira, ekonomide mucize yoktur. Ne üretirsen,  onu tüketirsin. Ürettiğinden daha çok tüketirsen, borçlanırsın. Borçlanma, gelecekteki üretimi, bu günden tüketmek anlamına gelir. Borcunu ödemek için, gelecekte  daha az tüketmek zorunda kalırsın. Sonuç, değişmiyor. 

Bir ülke cari açık verdiği zaman, üretiminden daha çok tüketir. Türkiye cari açık veriyor.  Üretimde artış var. Ancak bu artış, makro bazda, toplam tüketimi karşılamıyor. Büyümeye rağmen, enflasyon devam ediyor. 

Kısa dönemde çare, ürettiğimizden daha az tüketmekten geçer. Bunu Çinliler başardı. Biz başaramıyoruz. Başarısızlığın gerisinde, devlet var. Devlet bütçesine bakınız.  Ödeneklerin yüzde 40 ından fazlasını, Sosyal Güvenlik Giderleri,  oluşturuyor.  

Adam zengin, yeşil kart üzerinden, devletten para alıyor. 60 yıl önce ölmüş babasının maaşını alanlar var. Kahvede oturup, devletten maaş alanların sayısı milyonları aştı.  3,6  milyon sığınmacı, rakamı artırıyor.  Popülist siyaset ''sosyal devlet ilkesinin''  kötüye kullanılması ile sonuçlandı.  Üretime katılmadan, üretimden pay alanların sayısı sürekli artıyor. 

SGK harcamalarına, devletin israfı eklenince,  ekonomik büyüme bizleri kurtarmıyor.

 Şinasi Kara

Bu haber 603 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum