Reklam
Reklam

EMEĞİN YÜZ AKI İHRACAT

Torbalı’da 45 bin dekarlık alana ekilen domateslerin ilk hasadında 370 bin ton arası ürün elde edileceği tahmin ediliyor.

EMEĞİN YÜZ AKI İHRACAT

Torbalı’da 45 bin dekarlık alana ekilen domateslerin ilk hasadında 370 bin ton arası ürün elde edileceği tahmin ediliyor.

EMEĞİN YÜZ AKI İHRACAT
29 Temmuz 2021 - 14:43

Bu domateslerin yüzde 80’i salçalık olarak işlenirken, yüzde 20’si ise kurutuluyor. Torbalı domatesleri beyaz örtülere serilerek önce tek tek elle kesiliyor, ardından güneşte bekletilerek kurutuluyor. Daha sonra yine Torbalı’nın fabrikalarında işlenen kurutulmuş domatesler, yüzde 90’ı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada olmak üzere 60’ın üzerinde ülkeye ihraç ediliyor. Torbalı’nın “kırmızı altınları”, havadan görüntülendiğinde adeta görsel bir şölen oluşturuyor.

40 BİN TON İHRACAT

Üretici Kemal Saygıner "Organik ve tuzlu kurutulmuş domatesler, genellikle Avrupa ülkelerine gidiyor. Kükürtle kuruttuklarımızı da daha çok Brezilya, Amerika ve Kanada’ya ihraç ediyoruz. Yıllık toplam 12 bin ton yaş domates, bu ürünlerden de yaklaşık bin 500 ton kurutulmuş domates elde ediyoruz. Yani 14 kilo kesilen domatesten 1 kilo kurutulmuş domates elde ediliyor.

Bu da çok büyük emeği gerektiriyor. Binlerce ton mal taşınıp seriliyor, tek tek elle kesiliyor ve elde edilen ürün sadece 14’te 1. Kurutulmuş domateslerin yaklaşık 40 bin ton ihracatı var. Kuru domatesin yurt dışına ihracatı ortalama 3-5 eurodan satılıyor. Domates üretiminde Torbalı, Ege Bölgesi’nin merkezi. Büyük salça fabrikaları olduğundan çiftçimiz bu konuda tecrübeli. Kurutma ve rüzgar açısından da bölgemiz oldukça iyi. Güneş ve rüzgar domatesin 6 günde kurumasını sağlıyor. Bu da ürün kalitesini artırıyor, kolay alıcı buluyoruz” diye konuştu.
 

Tohum & Toprak Dostluğu


Bu haber 720 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum