Reklam

EYT emekli maaşı krizi: Süreç uzadı, Özgür Erdursun gerçeği açıkladı

EYT'de emekli maaşı bekleyen 1 milyondan fazla vatandaş yeni krizle karşı karşıya. EYT'de ilk maaş nisan ayında yatacak denmesine rağmen yatmadı. Özgür Erdursun EYT ilk emekli maaşı gerçeğini açıkladı

EYT emekli maaşı krizi: Süreç uzadı, Özgür Erdursun gerçeği açıkladı

EYT'de emekli maaşı bekleyen 1 milyondan fazla vatandaş yeni krizle karşı karşıya. EYT'de ilk maaş nisan ayında yatacak denmesine rağmen yatmadı. Özgür Erdursun EYT ilk emekli maaşı gerçeğini açıkladı

EYT emekli maaşı krizi: Süreç uzadı, Özgür Erdursun gerçeği açıkladı
25 Nisan 2023 - 12:11

milligazete.com.tr 'nin haberine göre; 

EYT düzenlemesi AK Parti iktidarının seçim öncesi hamlesi olarak kayıtlara geçti. EYT düzenlemesi TBMM’de geçerek resmiyete ulaşmasının üzerinden 45 gün geçti ama EYT düzenlemesi tarafından tartışmalar bir türlü bitmiyor. 1 milyon fazla kişi hala EYT emekli maaşı alamadı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun EYT’de emekli maaşı bekleyenleri tedirgin edecek bir açıklamada bulundu.

EYT yasası çıktı ama bazı EYT’lilerin sevinci adeta kursağında kaldı. EYT kademeli prim gün sayısına takılanların ardından bu kez EYT emeklilik başvuru şartları tamamladığını düşünen 1 milyondan fazla EYT’li ilk maaşını alma telaşına düştü ama korktukları başlarına geldi…

EYT’DE EMEKLİ MAAŞI GERÇEĞİNİ ÖZGÜR ERDURSUN AÇIKLADI

DW Türkçe’ye konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT ilk emekli maaşı bekleyenlerin için “Kanunun kabul edildiği gün müracaat edenler olmasına rağmen netice alamayanlar mevcut.” diyerek emekli maaşı sürecinin daha ne kadar süreceğini paylaştı.

Bilindiği üzere Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) söz konusu emeklilik düzenlemesi sonrası SGK kapılarına giderek emeklilik başvuru yaptı ve emekli maaşı için beklemeye başladı. Fakat 1 milyondan fazla EYT’li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “EYT'liler merak etmesin hepsi maaşlarını Nisan ayında alacak” yönünde açıklama yapmasına rağmen ilk emekli maaşlarını alamadı.

EYT İLK MAAŞ MUAMMASI

Neredeyse yüzbinlerce EYT’li banka hesapları ‘emekli maaşım yattı mı’ diye kontrol ediyor. EYT’de ilk maaş muamması hakkında SGK Uzmanı Özgür Erdursun, EYT’de ilk emekli maaşı bekleyenlere gerçekleri açıkladı.

EYT’liler 23 yıllık mağduriyetleri için uzun yıllardır örgütlenerek mücadeleleri sürdürdü ve bunu sonucunda EYT yasal düzenlemesi 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmiyetin ardından EYT emekli başvurusu alınmaya başlandı. Şu ana kadar yaklaşık 1 milyon 600 bin EYT’li vatandaş emeklilik müracaatında bulundu ancak emekli başvurusu yapanlardan sadece 400 bininin emeklilikleri onaylandı ilk emekli maaşı, bayram ikramiyesi ve fark maaşlarını alanların sayısı ise 200-250 bin civarında seyretti.

BAKANIN EYT EMEKLİ MAAŞI AÇIKLAMALARI GERÇEKLE ÖRTÜŞMÜYOR

EYT’de ilk emekli maaşı alma süreci hakkında konuşan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, “Biz Mart ayında ilk başvurular yapıldığında bu işlemlerin Eylül-Ekim aylarını bulacağını söyledik. Ne var ki, Çalışma Bakanı Sayın Vedat Bilgin hemen ardından açıklamalar yaparak Nisan ayında herkesin maaşını alabileceğini ifade ettiler. Aslında bu gerçekleşmesi imkansız. Matematiksel olarak da olanaksız. Zira Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belli bir kapasitesi var.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 31 Mart'ta katıldığı bir canlı yayında “Mart ayında EYT için başvuran herkes Nisan ayında maaşını alacak. Hangi gün bağlanırsa o ay içinde alacak. Mayıs ayında tüm başvuranların maaşları ödenecek.” demişti.

EYT’DE İLK EMEKLİ MAAŞI ALMA SÜRECİ EYLÜLE KADAR UZAR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Bakan Bilgin’in söz konusu sözlerinin vatandaşlarda bir beklenti oluşturduğunu belirterek, “Gün içerisinde sekiz, on kere maaşı yatmış mıdır diye merak edip sisteme girenler var. Fakat bu süreç biraz daha uzun sürecek. Kanımca Eylül ayına kadar devam edecek.” diye konuştu.

Mart ayında başvuru yapan bireylerin yaşadıkları şehrin oldukça mühim olduğuna değinen Özgür Erdursun, özellikle İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Antalya gibi büyük metropollerde yoğun başvuru nedeniyle sürecin uzayacağına, küçük şehirlerde ise daha süratli bir netice alınabileceğine işaret ediyor.

Emekli maaşları geç yatanların hesaplarına geçen süreye göre toplu ödeme yapılacağını, kimsenin hak kaybı yaşamayacağını hatırlatan Erdursun, hükümet yetkililerinin sürecin uzamasıyla ilgili vatandaşı sakinleştirecek açıklamalar yapması gerektiği kanaatindedir.

2014'ten bu yana emeklilikte yaşa takılanların problemleri için faaliyet gösteren EYT Federasyonu da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hem personel hem de sistem anlamında yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

Özetle, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'un değerlendirmelerine göre, emeklilik başvurularının süreci eylül ayına kadar uzayabilir. Büyük şehirlerde yoğun başvuru nedeniyle süreç daha da uzun sürebilirken, küçük şehirlerde daha hızlı sonuçlar alınabileceği düşünülüyor.

Emeklilik maaşlarının gecikmesi durumunda, vatandaşların hak kaybı yaşamayacağı ve geciken süreye göre toplu ödemelerin yapılacağı belirtiliyor. Bu süreçte hükümet yetkililerinden sürecin uzaması konusunda vatandaşları rahatlatacak açıklamalar bekleniyor.


Bu haber 755 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum