Reklam

FINDIK 4 DOLAR OLACAK!

Sn. Şinasi Kara bey'in "FINDIK 4 DOLAR" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

FINDIK 4 DOLAR OLACAK!

Sn. Şinasi Kara bey'in "FINDIK 4 DOLAR" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

FINDIK 4 DOLAR OLACAK!
10 Haziran 2022 - 13:52


Ana Muhalefet Partisi Başkanı Sn. Kılıçdaroğlu, Ordu Mitinginde ''Fındık fiyatının 4 dolara sabitlenmesini'' önerdi. Bu öneri, fındığın başkenti Ordu'da büyük heyecan yarattı. Ordulular ''fındığa sahip çıkan bir siyasetçi'' görüyor. Sn. Kılıçdaroğlu'nu taktir ediyor.  Ana Muhalefet Lideri, beğeni kazanıyor.

Dünya fındık üretiminin yüzde 80 leri Türkiyede gerçekleşiyor. Ülkemiz her yıl, 500 bin ton kabuklu bazda fındık ihraç ediyor.Türkiye, dünya fındık piyasasında ''BAŞAT'' yerini koruyor. Fakat bu gücü kullanamıyor.

Yıllardan beri, siyasi iktidar vekilleri ''Serbest Piyasa''  söylemi ile,  halkı ikna etmeye çalıştılar. Ancak, fındık piyasasında serbest piyasa koşulları işlemiyor.   Alıcılar kendi aralarında tröst oluşturmuşlar. Fındık fiyatını maliyetine kadar indiriyor.  

Şu anda, fındığın maliyeti, 44 lira civarında ve TMO elindeki fındığı bu fiyattan satıyor.  TMO stokları bitmek üzereymiş.  Gerçi, yeni hasata fazla zaman kalmadı. Ağustosta başlıyor.

İhraç ürünü olduğu için fındık, destekleme alım fiyatına bağlı olarak, ülkeye döviz kazandırıyor. Alavereciler, destekleme alım fiyatına yakın, üreticiden ürünü satın alıyor. Ama, destekleme fiyatın üzerinde yurt dışına fındığı pazarlıyor. Bu bakımdan, destekleme fiyatı, ülkeye girecek döviz miktarını da tayin ediyor.

Destekleme fiyatı 3 dolar olduğu zaman,  Türkiye, fındıktan 1,5 milyar dolar döviz kazanır. 4 dolar olduğu  zaman, ülkeye 2 milyar doların üzerinde döviz giriyor.  Fındık destekleme fiyatının yüksek olmasından ülke kazançlı çıkıyor.

 Fındığı ham madde olarak kullanan, Avrupa  çikolata sanayi için fındık fiyatının önemi yok. Çikolata içerisindeki yeri yüzde  10'u geçmiyor.  Avrupadaki çikolata fabrikaları, fındığın fiyatına dahi bakmıyor. Ayrıca, nuga gibi  bazı ürünlerde fındığın alternatifi de yok. Mutlaka fındık kullanılması gerekiyor.

Fındık, çikolata, pasta ve bisküvi üretimi için ''zaruri girdi'' özelliği taşıyor.  Kilosunun 10 dolara satıldığı yıllar dahi olmuştur. Bu nedenle 4 dolar fiyat, fındık ihracatında azalmaya neden olmayacaktır. Ama, ülkemize en azından 500 milyon dolar daha çok döviz kazandıracaktır.

Üretici, fındık destekleme  fiyatının 4 dolara sabitlenmesini bekliyor.

Şinasi Kara

Bu haber 3285 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum