Reklam

FINDIK FİYATI NE OLMALI ?

Sn. Şinasi Kara bey'in "FINDIK FİYATI NE OLMALI ?" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

FINDIK FİYATI NE OLMALI ?

Sn. Şinasi Kara bey'in "FINDIK FİYATI NE OLMALI ?" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

FINDIK FİYATI NE OLMALI ?
19 Temmuz 2022 - 21:59



Ağustos ayının ilk haftasında fındık hasadı başlıyor. Hasat başlamadan önce fındık destekleme fiyatını açıklamak lazım. Müstahsilin gözü Hükümette.  4 dolar taban fiyatı bekleniyor.

Neden dolar?

Çünkü fındık ihraç ürünü ve dünya fındık üretiminin yüzde 80 leri Türkiyede yapılıyor.  Piyasa fiyatını belirlemede, üretimin büyüklüğü  tayin edici olabilir. Ancak, alavereciler bu gücü kendi çıkarları uğruna mahvediyor. 

Duyumlarıma göre, alavereciler,  Anakarada kulis faaliyetlerine başlamışlar.  Amaçları, eskiden beri değişmeden bu güne kadar aynen devam etti. ''Fındığı  maliyetine kapatmak'' 

Buna mani olucu güç ise ekonomik akıldan geçiyor.

Ekonomik akıl diyor ki, fındık fiyatı ne kadar yüksek olursa, ülkeye o kadar çok döviz giriyor.  Hükümet destekleme fiyatı 3 dolar yaparsa, ülkeye  1,5 milyar dolar döviz giriyor. Fiyatı 4 dolar olarak saptar ise, ülkeye 2 milyar dolar döviz giriyor. Çünkü,  fındık talebi 500 milyon kilo kabuklu fındık olarak devam ediyor. 

Piyasa, Hükümetin destekleme alım fiyatına göre oluşuyor.  Başıboş bırakılırsa, alavereciler rantı cebine koyuyor. Müstahsil ise perişan oluyor. Sadece müstahsil değil, esnaf da daha az  para girişinden dolayı madur oluyor. 

Dikkat edilirse, bir dolarlık destekleme alım farkı, yarım milyar dolarlık  rant yaratıyor.  Ülkenin dövize olan ihtiyacı malum. Ancak, alaverecilerin umurunda değil. Fiyatı düşük tutturmaya çalışmanın, ülke çıkarları ile bağdaşmadığını cümle alem biliyor.

Dolar olarak sabitlenmesinde yarar var. Zira, kur değişkenliği karşısında, yüksek gibi görünen TL fiyatı gerçek değeri temsil edemiyor. Vatandaş, kur arttıkça madur oluyor.. Bu maduriyeti gidermenin yolu,  fındık destekleme fiyatını dolar üzerinden sabitlemekten geçiyor. 

Herkes şu gerçeği bilmelidir.  Siyasiler  ''Fiyat serbest piyasada oluşacak'' diye  söylem üretecekler. Ancak,  fındık piyasasında  ''Arz ve Talep edenler, fiyatı etkileyecek büyüklükte olamaz'' kuralı gerçekleşmiyor. Zira fındığı satın alıp ihraç edenlerin sayısı çok az. Bu azlık, onlara ALIM TEKELİ kurmaya olanak tanıyor.

Çare bellidir.  Alım tekeli kuranlara karşı, fındık destekleme alımı yapmak. Fındık fiyatını 4 dolar olarak saptamak.

Siyasilere görev düşüyor.

Şinasi Kara

Bu haber 825 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Salih kusmez
    1 yıl önce
    Dünyada yuzde yetmisini turkiye karşılıyorsa bu fındığın biz findigimiza sahip çıkarmıyorsak ülkemiz adına yahudilerin emrindemi satacağız findigimiza biz traktörlerimize mazot alamazken onlar ibis yapsınlar 3 yıldan beri destekleme 170tl nerde cifcinin hakkı işçi yomiyesi 250tl hergeçen gün bataktan batağa duruyoruz en ucuz gübre 600 700 tl sesimizi kime duyuramaz avrupada çiftçi sokağa dökülüyor biz kurbanlık koyun gibi bekliyoruz becerilerse o allah aşkına şu feroreyi kovun ülkemizden gitsin isterse 5tlyealsin denetimiz findigimiza yeter artikcnmizdan biktikya temo ya gebe olduk yok fındık temiz deyil yok çakıl çıktı yok topraklar bizi tüccara erdiriyor orda çalışan personellerin biri dahi fındığın ne oldugunu orda öğreniyorlar kendi malımızla rezil oluyoruz onlara suratları bigadiç havada sanki bnm ortağımız gibi muamele görüyoruz bizden 26tl diye aldığı fındığı 42tlye sayı hani bizim karımız hani bizim farkımız ceb ellezi çiftçi tırmanmaya devam çok söyleyecek şey var ama