Reklam

Fındık Fiyatını Üretici Belirleyecek

Ünyeli Fındık İhracatçısı Hasan Basri Durak fındık fiyatındaki artış ve düşüşlere farklı bir cepheden baktı. Durak, fiyatları çıkaranın da düşürenin de üretici olduğunu söyledi.

Fındık Fiyatını Üretici Belirleyecek

Ünyeli Fındık İhracatçısı Hasan Basri Durak fındık fiyatındaki artış ve düşüşlere farklı bir cepheden baktı. Durak, fiyatları çıkaranın da düşürenin de üretici olduğunu söyledi.

Fındık Fiyatını Üretici Belirleyecek
02 Mart 2021 - 15:12

Ünyeli Fındık Tüccarı ve İhracatçısı Hasan Basri Durak, fındık fiyatındaki artış ve düşüşlere farklı bir cepheden bakarak, şunları söyledi:

“Sezon başında TMO 22 lira fiyat verince serbest piyasadaki fındık fiyatı 21,5 liradan sezona başladı. Bu fiyata üretici fındığını getirmedi. Getirmedikçe haliyle arz yoktu, ama sezon başıydı, talep vardı. Talep olunca 21,5’tan fiyat yükseldi, 22 oldu. Kısa sürede 23, 24 ve 25 liraya kadar çıktı.  25 liraya çıkınca piyasaya fındık gelmeye başladı. Birden fındık gelmeye başlayınca da arz yükseldi, talep azaldı. Talep azalınca fındık fiyatları bu sefer aşağı düşmeye başladı.

Eylül Ekim ayında aynı havaya hepimiz girdik, fiyat 30’a çıkacak, şu olacak bu olacak diye. Tabi alan da elindeki fındığı satmadı, satmayınca fındık herkesin elinde bekledi. Bu arada Eylül Akim ayı kaybedildi. Daha sonrasında satmaya kalkınca da otomatik olarak fiyatları aşağı düştü.

Yeri geldiğinde bu malı satacaksın

O ara da bizim kaçırdığımız en büyük şey şu oldu; şuanda dünya fındığının yüzde 30-40’ını tüketen bir kartel var. Birilerinin kötü dediği bu firma fındığı tüketmezse ne olacak? Eylül, Ekim ayında çok fındık tüketen firma kendini başka yerlerden fındık alma mecburiyetinde hissetti. Belki bizden daha uygun da almadı. Ama ihtiyacını görmek mecburiyetindeydi, alım yaptı. Fındığı veremezsen veya bir fiyat veremezsen adam bu fındığı bir yerden alacak. Neticesinde bu firmalar 1-2 yılda meydana gelmiyor. Verilmiş sözleri var. Yapması gereken ürünler var. Bunları zamanında yerine teslim edemezsen ki bu firmalar fındığı almak mecburiyetinde. Biz söz verdiysek yerine getirmek mecburiyetindeyiz. Ben 21,5 liraya fındık aldım, 25 liraya çıktı diye vermemek olmaz. Bunu hem alacaksın, yeri geldiğinde zararına da olsa vereceksin. Çünkü biz olaylara günlük bakamayız. 1960 yılından beri Durak Fındık  bu günlere gelmişse verdiği sözü yerine getirdiği için bugün bu duruma gelmiştir. Bu çikolata fabrikası da öyle, diğer çikolata fabrikaları da öyle.

Bu fiyat böyle devam eder

Biz Türk milleti olarak orta noktamız yok. Çıkarsa zirveye çıkacak, düşerse sıfıra düşecek.  Şuanda fındık 21,5-22 trendinde devam ediyor. Piyasa bugün bu fiyatlara bir müddet böyle gitmek durumunda. Çünkü hala 22 liralık bir TMO garantisi var. Üreticinin elinde de yüzde 20-25 arasında bir fındık olduğunu tahmin ediyoruz. Üretici tercihini TMO’ya götürürse demek ki fiyat 22 liranın altına gelmemesi lazım. Ama ben 500 lira, 1000 lira için uğraşmam diyorsak böyle bir sevide devam edecek gibi görülüyor.” dedi.

KAYNAK

Bu haber 5613 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum