Reklam

FINDIK YETİŞTİRİCİLERİNİN DİKKATİNE!

'Fındık bahçelerinde zarar yapan Fındık Kurdu ve Kahverengi Kokarca zararlılarına karşı mücadele zamanı gelmiştir.'

FINDIK YETİŞTİRİCİLERİNİN DİKKATİNE!

'Fındık bahçelerinde zarar yapan Fındık Kurdu ve Kahverengi Kokarca zararlılarına karşı mücadele zamanı gelmiştir.'

FINDIK YETİŞTİRİCİLERİNİN DİKKATİNE!
05 Mayıs 2024 - 23:40

 

'Fındık bahçelerinde zarar yapan Fındık Kurdu ve Kahverengi Kokarca zararlılarına karşı mücadele zamanı gelmiştir.'

Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek fındıkların % 50'si mercimek büyüklüğüne geldiğinde ilaçlı mücadele zamanı gelmiş demektir. Giresun ilimizde ilaçlı mücadeleye bu sene; Sahil kolda 6 Mayıs, Orta kolda 9 Mayıs ve Yüksek kolda 12 Mayıs tarihinde başlanmalıdır.

İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3 x 3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda 10 ocaktan 2 veya daha fazla ergin Fındık Kurdu düştüğünde ilaçlama yapılmalıdır. Aynı sayımda 10 ocaktan 1 veya daha fazla ergin Kahverengi Kokarca bulunan bahçelerde hem Fındık Kurduna hem de Kahverengi Kokarca'ya karşı etkili ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) tercih edilmelidir.

İlaçlamada dekara (40-50 ocağa) verilen doz motorlu sırt atomizörüyle en az 30-35 litre, motorlu pülverizatörlerle 100 litre su ile karıştırılarak atılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılan ilaçlama ile Yaprak Bitleri de kontrol altına alınmaktadır.

İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden itibaren kullanılan bitki koruma ürünü hasat aralığı dikkate alınarak ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Mücadelede tavsiye edilmeyen bitki koruma ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin bitki koruma ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır. Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan bayilerden alınarak 'Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi' sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Üreticilerimiz daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve  Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.
 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bu haber 300 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum