Reklam

İLK KADIN ÖĞRETMEN

Refet Angın beşinci sınıftayken, okuduğu okula, Atatürk gelince, ona çiçek sunma görevi de Angın'a verilir.

İLK KADIN ÖĞRETMEN

Refet Angın beşinci sınıftayken, okuduğu okula, Atatürk gelince, ona çiçek sunma görevi de Angın'a verilir.

İLK KADIN ÖĞRETMEN
12 Ocak 2021 - 17:49

 
1915 yılında Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğan Refet Angın, Henüz küçük bir çocukken Atatürk'e öğretmen olma sözü vermişti... 
Angın'ın Atatürk'le unutulmaz anısı ise şöyleydi;
 
Refet Angın beşinci sınıftayken, okuduğu okula, Atatürk gelince, ona çiçek sunma görevi de Angın'a verilir. Ne var ki çiçeği vermek için sahneye gelen küçük Angın yere düşer.. 
Atatürk Refet Angın'ı yere düşen çiçekle birlikte kaldırır, kucaklar ve ağlayışını durdurur. 
Atatürk Angın'a büyüyünce ne olacaksın çocuk? diye sorar, Angın ona “büyüyünce öğretmen olacağım” sözü verir... 
 
Eğitim hayatına ilk olarak mahalle mektebinde başladı. Bir süre ara verdiği okula, 3’üncü sınıftan yeniden başladı. Tarih öğretmenliği eğitimi alan Refet Angın, uzun yıllar Türkiye’nin birçok yerinde öğretmenlik yaptı. İlk görevine 21 yaşında Gelibolu'da başlayan tarih öğretmeni Refet Angın, Bursa, Hatay, Ankara gibi yurdun çeşitli bölgelerinde görev yaptı. 
 
Angın emekli olduktan sonra da İstanbul'da çalışmaya devam etti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın danışmanlığını yaptı. Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden olan Angın'a Yıldız Teknik Üniversitesi Senatosu'nun aldığı kararla ''onursal doktora'' unvanı verildi. 

Bu haber 2733 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Dilek yazıcı
    4 ay önce
    Fatma refet angın Cumhuriyet tarihimizin ilk kadın öğretmenidir.Yanlış anlaşılma olmasın Osmanlıci falan değilim amacım yanlış bilgiyi düzeltmek.Cumhuriyetten önce kadın doktor,avukat,hakim,mühendis tabiki yoktu fakat kadin öğretmenler vardi.II. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte yazarlığa başlayan Halide Edib,gazetelerde kadın haklarıyla ilgili yazılar yazdı.İlk yazısı Tanin'de yayımlandı.Kız öğretmen okullarında öğretmenlik ve vakıf okullarında müfettişlik görevlerinde bulundu.1911-12 eğitim-öğretim yılında Dârülmuallimât’ta görev yapan kadın öğretmenler vardir birinci sınıfların ulûm-ı diniye,tarihcoğrafya derslerini Muhsine Hanım,ikinci sınıfların ulûm-ı diniye,tarih ve coğrafya derslerini Makbule Hanım,Türkçe dersini Zahide Hanım,hesap ve Geometri dersini Fatma Hanım okutmaktadir.Belkis Şevket Hanım tarih ve müzik öğretmenidir,Mihri müşfik Kız Güzel Sanatlar fakültesini kurmuştur ama bilinmez.Daha çokokumak zorundayız... Kaynak Belleten Dergisi Serpil çakır "Osmanlı Kadin Hareketi