Reklam
Reklam

HDP'ye Kobanê operasyonu: 82 gözaltı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 5-9 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilenler arasında HDP'li eski milletvekilleri Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Ayhan Bilgen, belediye başkanları ve MYK üyeleri de var.

HDP'ye Kobanê operasyonu: 82 gözaltı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 5-9 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilenler arasında HDP'li eski milletvekilleri Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Ayhan Bilgen, belediye başkanları ve MYK üyeleri de var.

HDP'ye Kobanê operasyonu: 82 gözaltı
25 Eylül 2020 - 13:39

DUVAR – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da tutuklu bulunduğu 2014’teki düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 5-9 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında sabaha karşı Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’nin evine baskın düzenleyen polisler, evde arama yaptı. Bilgen, gözaltına alındı.

Gözaltı kararı verilenler arasında HDP’li eski milletvekilleri Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, belediye başkanları ve MYK üyeleri de var. Kararın ardından Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Nazmi Gör, Beyza Üstün, HDP’li Can Memiş, Gülfer Akkaya, eski HDP MYK üyesi Alp Altınörs, eski HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca, HDK-HDP Kadın Meclisi üyesi Dilek Yağlı gözaltına alındı. Gözaltı süresinin 4 gün olacağı kaydedildi. İstanbul’da da gözaltına alınanlar sağlık kontrolünün ardından emniyet müdürlüğüne götürüldü.

HDP eski MYK Üyesi Alp Altınörs’ün korona virüsüne yakalandığı ve karantinada olduğu öğrenildi.


 

HDP Diyarbakır eski milletvekili Altan Tan, gözaltına alındığını Twitter hesabından şu sözlerle duyurdu: “Şu an Diyarbakır’daki evimden Ankara’ya götürülmek üzere göz altına alınıyorum. Evimde de arama yapılıyor.”

Alevi inancı ve kadın hareketi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan yazar Gülfer Akkaya da gözaltına alınanlar arasında yer aldı. Akkaya, Twitter’dan, “Evime polis geldi gözaltına alınıyorum” mesajını paylaştı.

Gülfer Akkaya.


 

 

 

Eski HDP milletvekili Sırrı Sakık operasyona tepki göstererek, “Yine operasyon, yine ülkenin gününe, geleceğine pranga! Koşullar ne olursa olsun, son biri kişi dahi kalsak savaşa karşı barışı, adaletsizliğe karşı adaleti savunmaya devam edeceğiz” dedi.

 

BAŞSAVCILIK YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Kobanê eylemlerine işaret edilerek, “6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde ‘Kobani’ olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde PKK/KCK terör örgütü sözde yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında, Fırat Haber Ajansı ve gençlik yapılanması, kadın yapılanması vb üzerinden halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı” iddialarına yer verildi.

Yaşanan ölümler ve yaralanmalara değinilen açıklamada, “Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu bulunmakta olup gelinen aşama itibarıyla Ankara merkezli 7 ilde, 25 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

DÜĞÜNDEN SONRA ERDOĞAN’A GİDEN BAŞSAVCI ELEŞTİRİLMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde düğünü yapıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı külliyesine giderek Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmesiyle eleştirilen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında ilk olarak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ifadesi alınmıştı. Tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilen Demirtaş, aynı gün ‘Kobanê soruşturması’ kapsamında ifadesi alınarak, hakkında yeniden tutuklama kararı verilmişti.

EMEP: SANKİ ‘DÜŞMENİN’ HESABI GÖRÜLÜYOR

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, bugün HDP üye ve yöneticilerine yönelik olarak gerçekleştirilen gözaltılarla ilgili bir açıklama yaptı. “İktidarın politikalarını eleştirme, hak talep etme, barış ve demokrasi isteme, siyaset yapma alanları her geçen gün daralıyor. Yine güne bir operasyonla başlandı ve içerisinde seçilmişlerin de bulunduğu 82 HDP üye ve yöneticisi hakkında gözaltı işlemi yapıldı” diyen Gürkan  açıklamasında şöyle dedi: “6 yıl önce zalimlikleriyle birlikte sınırımızda cirit atan, Türkiye’de birçok katliam gerçekleştiren IŞİD ile sınır komşusu olunmasına ramak kalan o günlerde Erdoğan’ın ‘Kobane düştü, düşecek’ sözü hâlâ hatırlarımızdadır. Sanki hâlâ o gün gerçekleşmeyen ‘düşmenin’ hesabı görülmektedir.

Siyasi iktidar, aynı zamanda HDP’ye operasyonla “terörle mücadele” algısı yaratarak, ekonomi, pandemi, çalışma yaşamı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere bugün halkın yaşadığı ve iktidara tepki biriktirdiği sorunların ve Suriye, Libya, Doğu Akdeniz başta olmak üzere dış politikada içine girdiği açmazların üzerini örtmeyi amaçlamaktadır. Yine bu operasyonlarla mecliste ve toplumda önemli bir yere sahip olan HDP kriminalize edilmeye devam edilerek meşruluk alanlarının daraltılması, muhalefetin etkisizleştirilmesi ve bir bütün olarak siyasal özgürlüklerin tamamen yok edilmesi hedeflenmektedir.

Bu operasyon salt HDP’ye yönelik olarak değerlendirilemez, aynı zamanda siyaset yapma hakkınadır. Yanısıra HDP’ye yönelik bu son operasyon da yürütmeyle iç içe geçmiş, siyasi vesayetle çalışan yargının hukuksuz uygulamalarından bir tanesidir. Eski seçilmişlerin ve halen görevi devam edenlerin içerisinde bulunduğu HDP üye ve yöneticilerine yönelik operasyonu kınıyoruz. Adil yargılanma dahil, adalet sisteminin işlediği, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmadığı demokrasi mücadelemiz sürecektir.”

SAADET: İNSANIMIZA VE ÜLKEMİZE YAZIK

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın’da gözaltılarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Adalete olan güven sarsılmaya devam ediliyor” dedi. Aydın şunları söyledi: “6 yıl sonra ne değişti de, yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan dolayı insanları sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına alıyorsunuz? İktidar, muhalefeti kendi iç meselelerine meze yapmaktan artık vazgeçmelidir! Bu insanlar suçluysa; bu memleketin hakim-savcıları 6 yıl önce neredeydi? Yok değillerse; bugün bu gözaltı kararlarının sebeb-i hikmeti nedir? Adalet mekanizmasını, gündem değiştirmek ve kamuoyunu meşgul etmek için kullanmanın hiç kimseye faydası yoktur! Bir ülkede adalete olan güven ortadan kalktığı taktirde; o ülkede hiçbir iş yolunda gitmez. Bir kez daha uyarıyoruz; bu ülkenin böylesine keyfi ve hoyrat tavırlara değil; adalete olan güveni yeniden tesis edecek adımlara ihtiyacı var. İnsanımıza ve ülkemize yazık oluyor!”
DUVAR- HABER MERKEZİ

Bu haber 5180 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum