Reklam

AHMET TAŞÇI

Kocaeli’nin Karamürsel İlçesi’nde Karamehmetler Çiftliğinde 15.10.1958 tarihinde doğdu. Dört çocuklu bir ailenin çocuğundan birisi olan Kadir Ahmet Taşçı, İlköğretimi ve Lise'yi Karamürsel'de bitirdi. Taşçı’nın gençlik yılları genelde çiftlikte geçti. Bir dönem futbol ile ilgilenmiş Karamürsel İdman Yurdu Spor Kulübünde oynamıştır. Çiftlik yaşamında At’lara ve Avcılığa özel ilgi duymuştur.

AHMET TAŞÇI

Kocaeli’nin Karamürsel İlçesi’nde Karamehmetler Çiftliğinde 15.10.1958 tarihinde doğdu. Dört çocuklu bir ailenin çocuğundan birisi olan Kadir Ahmet Taşçı, İlköğretimi ve Lise'yi Karamürsel'de bitirdi. Taşçı’nın gençlik yılları genelde çiftlikte geçti. Bir dönem futbol ile ilgilenmiş Karamürsel İdman Yurdu Spor Kulübünde oynamıştır. Çiftlik yaşamında At’lara ve Avcılığa özel ilgi duymuştur.

AHMET TAŞÇI
29 Temmuz 2022 - 11:59



Askerlik görevini İzmir’de yapmıştır. Önceleri serbest olarak çalıştı. 1982 yılında İzmit'te bir lastik fabrikasında işçi olarak işe girdi. 1985 yılında güreşmeye karar vererek işten ayrıldı. Ustası Kadir Birlik'in yanında güreş sporu ile tanışarak antrenmanlarına başladı.

Yağlı güreş sporu ile ilgilenen ve Kadir Birlik ile birlikte çalışmaya başlayan Ahmet Taşçı, 1985’te ilk kez katıldığı Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde, Küçük Orta Büyük Boy’da ilk turda yenildi. 1986 yılında Büyük Orta Boyunda birincilik, 1987 yılında Başaltı Boyunda birincilik kürsüsüne çıktı. 1988 yılından itibaren Başpehlivan Boyunda güreşmeye başlayan Taşçı, 1988 yılında ilk kez çıktığı Başpehlivan boyunda beşinciliği kazandı. 1989 yılında Başpehlivan boyunda üçüncü oldu.

Güreş severlerin büyük sevgi ve ilgisini kazanan Taşçı, altın kemere giden basamakları hızla tırmanmaya başladığı döneme girmiş oldu. 1990, 1991, 1992 yılı Ahmet Taşçı, 1989 yılındaki üçüncülüğünden sonra 1990’da ilk kez başpehlivan oldu. 1990 yılında, Kırkpınar Türkiye Başpehlivanlık Yağlı Güreşlerinde; ilk turda Recep Kılıç'ı, 2. turda Saffet Kayalı'yı, 3. turda Bülent Gürbüz'ü, 4. turda Reşit Karabacak'ı, finalde ise ustası Kadir Birlik'i yenerek Türkiye başpehlivanı oldu ve altın kemeri boynuna astı. Ahmet Taşçı, artık o altın kemeri, tıpkı Aydın Demir gibi boynundan hiç indirmeyecekti.

1991 yılındaki Kırkpınar güreşlerinde de; Bekir Şahin'i ilk turda, Reşit Karabacak'ı ikinci turda (üçüncü turu boş çekerek atladı), Cengiz Elbeyi'yi dördüncü turda, Bülent Gürbüz'ü de finalde mağlup ederek ikinci Başpehlivalık kürsüsüne çıktı. 1992 yıllarında da Başpehlivan boyunda birincilik kürsüsüne çıkarak Edirne Belediyesi’nin ortaya koyduğu altın kemerin ebedi sahibi oldu. 1992 yılı Ahmet Taşçı için çok önemli bir yıl oldu. Dünya evine de evlenerek girdi. 1993 yılı Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde yine Başpehlivan olarak Sarayiçi Er Meydanından ayrıldı. Aynı yıl Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri altın kemerini de kazandı.

Bugüne kadar 13 Kırkpınar finalinde güreşen Karamürselli Ahmet Taşçı, 1994 yılı finalinde Antalyalı Cengiz Elbeye’ye yenildi. 1995, 1996 ve 1997 yıllarında tekrar üst üstte Başpehlivan olarak ikinci defa altın kemerin ebedi sahibi oldu. Karamürselli Ahmet Taşçı, 1999 ve 2000 yılı Kırkpınar başpehlivanlığını yine kazandı.

Ancak 2000 yılı Başpehlivanlığı yasaklı madde tespit edildiğinden Türkiye Güreş Federasyonunca iptal edildi. Taşçı, 2001 yılı güreşlerinde Vedat Ergin’e yenilerek ikinci oldu. 2002 yılında da Türkiye Güreş Federasyonu kararıyla ikinci olmuştur. 2004 yılında finalde Recep Kara’ya yenilerek ikincilik kürsüsün çıkmıştır.
Ahmet Taşçı, bu başarıları ile 1992 yılından itibaren uluslararası güreş müsabakalarına katıldı. Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan, Makedonya’da birincilikler elde etti. Ülkemizi temsilen, 1995 yılında Japonya’da düzenlenen 4. Sumo Güreşi Dünya Şampiyonası’nda üçüncü oldu.

Kırkpınar Yağlı Güreş tarihine geçen Ahmet Taşçı’yı Edirne Belediye Başkanlığı onurlandırarak heykelini 2005 yılında 644. Kırkpınar Güreşleri öncesinde Sarayiçi’ne dikti. Taşçı, er meydanında güreşmeye devam ederken heykeli dikilen ilk pehlivan oldu. 2009 yılında BBC televizyonu tarafından hayatı belgesel filme çekildi. 2010 yılında EDEN Projesi kapsamında İsveç, Stockholm'de Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin tanıtımına katıldı.
2010 yılı Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Japonya’dan gelen 1.90 boyunda ve 150 kilo ağırlığındaki Japon Sumo güreşçisi Akina Mina ile gösteri güreşi yaptı.
2011 yılında UNESCO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yağlı güreşe yaptığı hizmetlerden dolayı pirinçten yapılan kemer dönemin T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takıldı.
Aktif güreş spor yaşamını bıraktıktan sonra güreş sporunun yine içinde kalarak hizmet vermeye devam etti. Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurul Başkanlığı görevini yürüttü.
Cumhuriyet döneminde Kırkpınar’da 9 kez başpehlivanlık kürsüsüne çıkan, 8 Başpehlivanlığı Türkiye Güreş Federasyonunca onaylanan Ahmet Taşçı, Evlidir.
#AHMETTAŞÇI
#GÜREŞ
#KIRKPINAR
Bir 1 kişi ve açık hava görseli olabilir
 

Bu haber 880 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum