Reklam

"Başarısızlıklarımız, gübremizdir"

Başarısızlıklarımızı çıkarsak geriye kalan kişi gerçekten biz olabilir miyiz?

"Başarısızlıklarımız, gübremizdir"

Başarısızlıklarımızı çıkarsak geriye kalan kişi gerçekten biz olabilir miyiz?

28 Kasım 2022 - 09:13


Dr. Huseyin Guler

Belli bir olgunluk yaşına gelince başarının tarifi net bir şekilde değişiyor.

Hırslar törpüleniyor. Hayattaki rollerimiz farklılaştıkça, hatta karmaşıklaştıkça, tekil bir hırsın ötesine geçen daha kapsayıcı bir dünyayı keşfediyorsunuz.

Haliyle yanılmalarımızı ve başarısızlıklarımızı da kucaklama erdemi gösterebiliyoruz.

Başarısızlıklarımızı çıkarsak geriye kalan kişi gerçekten biz olabilir miyiz?

Uzun yıllar, TÜBİTAK'ta görev yaptım. 2009 veya 2010 yıllarında Dr.Hüsniye Fırat'tan bir eposta aldım. Hüsniye Hanım o esnada AT Kearney'de danışmandı ve bize Almanya'dan IMP3ROVE - Kurumsal İnovasyon Değerlendirmesi çalışmasında Türkiye özelinde kurumsal bir işbirliği öneriyordu.

O günlerde bir taraftan da ODTÜ'de inovasyon politikaları alanında doktora çalışmalarına devam ediyordum. Zamanın ruhu içinde odaklandığım konular, okuduğum makaleler ve aldığım dersler "teknolojik inovasyona" dairdi.

İnovasyon, sadece teknik bir mesela değil. İnovasyonu icat yada Ar-Ge düzeyinde konumlandırmak yeterli değil. Ar-Ge'nin bir alt bileşeni olarak ele almak da oldukça sınırlandırıcı. Sanıyorum 12-13 yıl önce tam olarak böyle düşünmüyordum.

Elbette farklı modeller, farklı yaklaşımlar olabilir. Bunların varmak istediğimiz yer, hali hazırdaki beceri setimiz, inovasyon iştahımızla uyumluluğu öne çıkıyor.

Neticede bu öneri, bir işbirliğine dönüşmedi.

Peki IMP3ROVE modeli ne diyordu?

Şirket düzeyinde inovasyonun sadece teknik bir mesele olarak ele almak yerine, beş boyutlu bütünsel bir çerçevede ele almak gerek.

5 boyutu şöyle listeleyebiliriz:

1. Strateji
2. Kültür ve organizasyon
3. İnovasyon döngüsü
4. Kolaylaştırıcılar
5. Sonuçlar

TİM bu süresin liderliğini üstlenerek Türkiye İnovasyon Haftası ile bütünleştirdi ve her yıl büyük bir heyecanla beş boyutta inovasyon liderlerinin açıklandığı İNOVALİG'e dönüştürdü.

Zaman akıp geçti ve yolumuz Kurumiçi Girişimcilik Programları, İNOSUİT ve İNOVALİG'le kesişti.

Şuna inanıyorum, yeterince deneme yaparsak, rafine öğrenme ve etkileşimleri ısrarla sürdürürsek, geçmiş hatalarımız, yanılmalarımız karşımıza yeni fırsat olarak çıkıyor.

Fırsat kapımızı tekrar çaldığında, eksik bıraktıklarımızdan ve yanılmalarımızdan yeterince öğrenebildiysek bu bize verilen ikinci bir bilettir.

Biz bir ileri teknoloji şirketi değiliz. Kastamonu Entegre, 1200'den fazla şirketin katıldığı İNOVALİG'de iki yıldır üst üste ilk ikide yer alıyor.

Yaşayan her şirketin bir yenilik yapma nedeni var. Uygun ekosistemleri inşa etmek elimizde. Doğru kaynaklarla ve doğru bir zihniyetle herkes yapabilir.

Bir çok kuruluş, bir çok profesyonel INOVALIG için gayret ediyor. Yarışmak, ödül almak motive edici, ama bir sonuç değil. Önemli olan kör noktalarımızı görüp onların üzerine gidebilmek ve ilerleme kat edebilmek. Eminim çalışmalarına, gayretlerine de değecek.

Fotoğraf 17 Kasım 2018'den. İNOVALİG finali için jürinin karşısına çıkmak üzereyken ve heyecan doruktayken 

#inovasyon #teknoloji #liderlik

Bu haber 355 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum