Reklam

Bir Ulubey Efsanesi : "Emin Pehlivan "

Yazarımız Sn. Bülent Aksoy Bey'in "Bir Ulubey Efsanesi”Emin Pehlivan “ başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

Bir Ulubey Efsanesi : "Emin Pehlivan "

Yazarımız Sn. Bülent Aksoy Bey'in "Bir Ulubey Efsanesi”Emin Pehlivan “ başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

Bir Ulubey Efsanesi :
01 Şubat 2023 - 10:48

Gurbetten Sılaya

Bir Ulubey Efsanesi”Emin Pehlivan “

    Değerli dostlar köşemde genelde biyografi yazmıyorum, yazdıklarımda toplam beşi geçmez.Sosyal medyadaki grubumuz” Dünden Bugüne Ulubey de Hayat”da daha çok yazıyoruz.Sevgili Levent Aktaş ın bunla ilgili ciddi bir çalışması oldu biliyorsunuz.Bu kadar çalışmanın içinde Emin Pehlivan yazılmasa bu çalışmalar eksik kalırdı kanaatindeyim.Çünkü Emin Pehlivan bir Ulubey efsanesi idi.
     Efsane, halk arasında dilden dile anlatılıa gelen gerçekten olmuş veya olması muhtemel hikayelerdir.
     Çocukluğumda iki gözlü evimizin duvarında aile büyüklerimizin resimlerinin haricinde iki resim daha vardı.Bunlardan biri Ulubeyin ilk belediye başkanlarından rahmetli Bilal Kalay ve diğeri ise köşemizin bu haftaki konuğu rahmetli Emin  Pehlivanındı. Büyük dedemin ikiside kadim dostu idi.Büyük dedem de pehlivandı.Emin Pehlivan ın kahramanlıklarını dinleyerek büyüdük. 
   1936 yılında fukaralığın jandarma gibi kol gezdiği, kapıdan kovsan bacadan girdiği,zalıt tohumundan ekmek yapıldığı bir dönemde Karakoca da Hüseyin Çavuş ve Şerife Ananın tek erkek evladı olarak dünyaya gelir Emin Pehlivan.Birde kız kardeşi vardır Emine adında.
   Çocukluğu hakkında çok bir bilgiye sahip değiliz ama gençliğinde ele avuca sığmaz,yakışıklı,gürbüz biridir. Ulubey in ve Ordu nun güreş çayırları meşhurdur yetiştiği dönemde.Emin Pehlivan bu çayırlarda nam yapmıştır,sırtı bu çayırlarda yere gelmezken rakiplerine dar etmiştir çayırı.1,75 boylarında 90 ila 100 kilo olmasına rağmen müthiş bir çevikliğe sahiptir.Vücut yapısı bir kalıptan çıkmış gibidir,oysa kilosuna göre göbekli ve hantal bir görüntü sü olması gerekirken tam tersi,bir bütün halinde kilosu olan göbeksiz Yeşilçam starlarını andıran bir karizması vardır.Ulubey in aynı zamanda o dönemki kabadayılarındandır.İyi ata biner ve bindiği atlar birinci sınıf cins atlardır.Seveni çoktur,fakat hasmı da vardır Pehlivanın. Yumruğuna sağlam dır,dedem Emin Pehlivanın nasıl kavga ettiğini anlatırken dede Cüneyt Arkın,Emin Pehlivan ı dövebilir mi diye sorardık.
   Güreş camiasında Ulubey li Emin pehlivan bilinen bir isimdir.Oğlu Yusuf Tüysüz konuşmamızda “Dedem anlatıyordu,Ulubey e 7,8 pehlivan güreşe gelmiş babam bunların hepsini teker teker yenmiş,yahu bir yendin iki yendin hadi üç yendin aynı gün sekizini nasıl yendin “derken hayretini gizleyemiyordu.Çok mu abartıydı,Sevgili Necdet Topçuoğlu ağabeyimin çocukken dedesiyle arasında geçen bir diyoluğu okuduktan sonra bana abartı gelmiyordu. Dedesinin devlet ten çekindiğini bunun sebebini dedesine sorduğunda dedesinin devlet güçlü olduğu için çekindiğini söylemesi üzerine Necdet abinin çocukluk hayaliyle “Dede devlet Emin Pehlivanı yenebilirmi” dediği kişiydi Emin Pehlivan.
  İlk eşi İfaket anadan Sevgi abla,diğer eşleri Refik anadan ise tek oğlu Yusuf Ağabeyim,bugün Ulubeyin sevilen kadın esnaflarından Çiğdem ablam,Tezcan,Yeter ve Işıl ablalar,Gülsüm anadan ise Derya,Şirin,Suzan ablalarım olmak üzere dokuz çocuğu olur.Ogünün düşünce yapısı ve ortamında güç timsali erkek çocuğu arayışı olduğu kanaatindeyim.Özel yaşantısı çalkantılıda olsa merhametli ve yardımsever kişiliktir Emin Pehlivan.Ordulu Mustafa lakaplı Karakoca mahallesinden Mustafa Şimşek ağabeyimle Emin Pehlivan ı konuşurken abi hiç Kırkpınar a gittimi diye sordum dediki;oğlum parasızlıktan gitmedi ama sana bişey anlatayım “Bir gün duyduk Fatsa Aslancami de güreş var,gidecez para yok üstte başta yok.Bir jeep bulduk sıkıştık Aslancami ye vardık,Emin abi geleni tuş ediyo ,başpehlivanlık geldi,bir para kazandık anlatamam,geri dönüyoruz ben abi bir çorba içeriz dedim,hayalini kuruyorum dediki yok,niye para yok abi nasıl olur,yendiği adam Emin Pehlivan dan yol parası ister ,Emin Pehlivan kazandığı bütün parayı adama verir,güreşten kazandığını eşe dosta dağıtır Emin Pehlivan.Girdiği ortamda da baştacı edilir aslında.
Babası Hüseyin Çavuş da Pehlivan dır. Emin Pehlivanı bütün Ordu bilir tanır iyi nam yapmıştır,korkusuz ve cesurdur.
   Hızlı yaşamaştır ve 38 yaşında ölmüştür.1974 yılının Şubat ayında hafif karlı bir gününde vefat eden Pehlivanın cenazesini evinin önü yollar almamış tarlalara taşmış namazı böyle kılınmıştır. Ölümüde efsanedir. Ölümü ile ilgili çeşitli rivayetler türetilsede Mustafa Şimşek Ağabeyim doktora bizzat kendisinin götürdüğünü menenjit diye yanlış teşhis konulduğunu, ürenin kana karışması sonucu vefat ettiğini söyledi.Dostu Çamsan ın sahibi rahmetli Yüksel Poyraz a bir miktar borcu vardır fakat ecel erken ve beklenmedik bir zamanda geldiği için kapatamamıştır. Yüksel Poyraz kadim dostu için,Emin gibi adamın borcumu olur deyip alacağını silmiştir. Ölümünü duyan dostları gerçekten yanmıştır Emin pehlivan için.
   Emin Pehlivan öldüğünde Karakoca muhtarıdır.İdari ve mülki mercilerde de sevilen hatrı sayılır bir kişiliktir.Mustafa abi ipten adam alırdı diyor kendisi için.Yanında kine kimse bişey yapamazdı fakiri doyururdu,puşta anladığı dilden konuşurdu diye de ekliyor.
    Değerli dostlar bizede aynı zamanda ata dede dostu ,mahallelim olan güzel bir senaryo ile hayatı film yapılabilecek bu müstesna şahsiyeti rahmetle anıp yazmak düştü. 
   Selamlar sevgiler

Bu haber 615 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum