Reklam

DİPLOMA İŞ GÖRMEZ

Sn. Şinasi Kara bey'in "DİPLOMA İŞ GÖRMEZ" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

DİPLOMA İŞ GÖRMEZ

Sn. Şinasi Kara bey'in "DİPLOMA İŞ GÖRMEZ" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

DİPLOMA İŞ GÖRMEZ
03 Ekim 2021 - 22:06



Eğitim insana yatırım olarak anlam taşıyor. Ekonomide karşılığı olmayan eğitim, yatırım israfı olarak sonuçlanır.

İstanbuldaki sanayicai arkadaşlarım ''Nitelikli eleman'' arıyor. Yok. Bulamıyor.  Soru şudur. Neden, eğitim sistemimiz NİTELİKLİ ELEMAN yetiştiremiyor.

Cevap basit.  Yeterli ölçüde TKENİK LİSE  yok. Talebeler, orta-lise derken, ustalaşma  çağını boşuna harcıyor. Liseyi bitiren genç, meslek sahibi olmadığını anlamakta gecikmiyor. Bir ümit, Üniversiteye girmeye çalışıyor. Boşuna uğraştığını, ekonomide karşılığı olmayan okulu bitirdiği zaman anlıyor. 

Üniversite okumanın anlamını öğrenemedik. Lisans düzeyinde üniversite, araştırmacı yetiştirmeye hazırlık anlamına gelir. Yüksek lisans yapmada bir aşamadır. Bazı üniversiteler, doktora yapmadan   bireye meslek kazandırmıyor.

Önümüzdeki  yıllarda işler daha da zorlaşacak. Üniversite okumak, zaman kaybı olarak sonuçlanacak. Bunların başında Hukuk Fakülteleri geliyor. Şu anda dahi,  avukatların çoğunluğu işsiz. Yeterli gelir elde edemiyor.

Bostancıda taksiye bindim. Genç bir şoför. Ağzı laf yapıyor. Sordum. İşletme fakültesi mezunu imiş. İş bulamamış, babasının taksisinde zaman öldürüyor. Üzülmedim diyemem. Zira ben de işletme  tahsili yapmış idim. Sonuç ortada.  İşletme fakültesi mezunları iş bulamıyor. Mimarlar boş geziyor. Mühendisler,  ticaretle uğraşıyor. 

Gençlere buradan tavsiyem var. Teknik Liselere gidin. Meslek öğrenin. Elektrikçi olun. Mekanikçi olun. Elektronik  çağındayız.  Yazılım öğrenin.  Sakın ha İmam Hatiplere uğramayın. İmam kadroları çoktan doldu. İş bulmanız çok zor.  Gerçekleri yaşayarak öğrenmek zaman kaybına neden oluyor.

Önümüzdeki aylarda Eğitim Şurası toplanacak. Bu şuraya katılanlara tavsiyem var. Teknik liselere önem verin. Almanyayı, bu günkü seviyeye ulaştıran eğitimin teknik liselerden geçtiğini aklınızda tutun ve Türkiye'de teknik liselere nitelikli öğrencilerin gitmesinin yolunu açın. İmam Hatip Liselerinin yüzde doksanını kapatın. İmam hatiplerden  mezun olan gençlere yazık oluyor. 

Şinasi Kara

Bu haber 351 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum