Reklam

KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ

Sn. Şinasi Kara bey'in KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ başlıklı köşe yazısını siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ

Sn. Şinasi Kara bey'in KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ başlıklı köşe yazısını siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ
11 Ekim 2021 - 22:49



Bu gün dünya  kız çocukları günü. 2012 yılında Birleşmiş Milletler 11 Ekimi kız çocukları günü olarak kabul etti. Dünya kutluyor.

 Kız çocuklarını eğiten  aile ve toplum çok hızlı bir sosyo-ekonomik gelişme gösteriyor. İhmal edilmiş kız çocukları, hem ailenin hem de toplumun gerilemesine neden oluyor. Sebebi ise, çocuklar ilk eğitimi annelerinden alıyor. Anneler eğitimli olduğu zaman, çocuklar eğitimde ve ekonomik hayatta başarıya koşuyor.

Tipik örneğini, bizim ailede görmek mümkün.  1950 li yıllarda, bizim oralarda kız çocukları okula gönderilmezdi. Okur yazar kadın yok gibiydi. Halkın genel kültürü, kızların okumasına engeldi. Kızlar, çocuk yaşta gelin olur. Çoluk-çocuğa karışır. Hayatın zorlukları içerisinde yok olur giderdi.

Babam  aydın bir insandı. Ablam Hamidenin okumasına izin verdi. 1955 yılında Ulubey ilk okuluna yazıldığı zaman, tüm köy bizi ayıplıyordu. Kızı nasıl okula gönderirsin diye babama, ters ters bakıyorlardı.  Ablam, Orta Okul ve Liseyi  Orduda okudu. O dönelerde, Lise mezunlarına, ilk okul öğretmeni olma hakkı veriliyordu. Ablam öğretmenliği tercih etti. 

O köy senin, bu köy benim barakadan ibaret ilk okullarda  çalışıp duruyordu. Bir gün, Kabadüzdeki ilk okulda ziyaretine gitmiştim. Yaşam koşulları hiç de hoş değildi. Okul tenekeden yapılmış, ısınmıyordu. Ama ablam, büyük bir heyecan ile mesleğine devam ediyordu. 

Ablam Hamide, gerçek başarıyı çocukları ile  yakaladı. Onların eğitimine önem veriyor. İyi yetişmeleri için elinden geleni yapıyordu. Oğullarından biri Mimar, diğeri Mühendis oldu. Birlikte iş kurdular.  Müteahhit oldular. Oto yol yapıyorlar. Suriye sınırına duvar örüyorlar. Yüzlerce insana iş veriyorlar. Saygın iş adamları olarak itibar görüyorlar.

Babam, ablamın okumasına izin vermeseydi, çocuklarının bu başarıyı yakalaması imkansızdı. Onun emsali, köy kızları zayi olup gittiler.

Kız çocuklarınız okutun. Geleceğin,  eğitimli anaları olsunlar. Ülkemize yararlı ve hayırlı evlat yetiştirsinler. Başka türlü ülkenin yobazlardan kurtulması mümkün değil. Aydın analar, muhteşem evlatlar yetiştiriyor.

Kız çocukları günü kutlu olsun.

Şinasi Kara

Bu haber 605 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum