Reklam

TARIM VE HAYVANSAL ÜRETİM MASADA

“Tarımsal üretimde seracılığa da çok önem veriyoruz. Tokat sera memleketi ve vereceğimiz destek ve sağlayacağımız kaynakla seracılığı geliştirmek için çalışıyoruz. Hedeflerimiz Tokat’ımıza 5 yılda 5 bin dönüm sera alanını kazandırmak. Tokatlı çiftçimizin üreticimizin zenginleşmesine ve tarımsal üretime katkı sağlamak.”

TARIM VE HAYVANSAL ÜRETİM MASADA

“Tarımsal üretimde seracılığa da çok önem veriyoruz. Tokat sera memleketi ve vereceğimiz destek ve sağlayacağımız kaynakla seracılığı geliştirmek için çalışıyoruz. Hedeflerimiz Tokat’ımıza 5 yılda 5 bin dönüm sera alanını kazandırmak. Tokatlı çiftçimizin üreticimizin zenginleşmesine ve tarımsal üretime katkı sağlamak.”

TARIM VE HAYVANSAL ÜRETİM MASADA
12 Mayıs 2020 - 13:52


Tarımsal ve Hayvansal Üretimi İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısında Tokat'ta yapılan ve yapılacak tarımsal ve hayvansal rünler değerlendirildi.
Gerçekleştirilen toplantıda tarımsal üretim, hayvansal üretim, gıda sanayi, tarım işçileri ve diğer konuların başlık başlık ele alındı.
Vali Dr. Ozan Balcı, "Bir taraftan Koronavirüs ile mücadele ederken bir taraftan da tarımsal ve hayvansal üretimimizin, sevk ve tedarik zincirinin sekteye uğratmaması için alınması gereken bütün tedbirleri görüşüyor, tedbirlerimizi alıyoruz." dedi.
1- TARIMSAL ÜRETİM
Toplantıda tarımsal üretim kapsamında Başçiftlik’te kurulması planlanan meyve bahçesi, çayköy başta olmak üzere asma yetiştiriciliği, çilek üretimi, kaba yem buğday desteği gibi konular ele alınarak değerlendirmelerde bulunuldu.
5 Yılda 5 Bin Dönüm Sera Alanını Tokat’a Kazandıracağız
Vali Dr. Ozan Balcı sözlerine şöyle devam etti “Tarımsal üretimde seracılığa da çok önem veriyoruz. Tokat sera memleketi ve vereceğimiz destek ve sağlayacağımız kaynakla seracılığı geliştirmek için çalışıyoruz. Hedeflerimiz Tokat’ımıza 5 yılda 5 bin dönüm sera alanını kazandırmak. Tokatlı çiftçimizin üreticimizin zenginleşmesine ve tarımsal üretime katkı sağlamak.” dedi.
244 Bin 590 Ceviz Dikildi, 60 Bin de #Niksar Cevizi Aşılandı
Tokat genelinde 15 bin 287 da alanda 244 bin 590 ceviz dikildiğini ve bundan 3 bin çiftçimizin yararlandığına ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, Tokat’ın mevcut ceviz üretiminin iki katına çıkarıldığını, çiftçimize üreticimize önemli katkı sağlandığını dile getirdi. Vali Dr. Ozan Balcı, 60 bin ceviz fidanına kendine has tadı kokusu aroması ile #Niksar Cevizi aşılandığını ifade etti. Ayrıca 100 bin ceviz fidanı daha dikildiğini hatırlatan Vali Dr. Ozan Balcı, bu fidanların çiftçilere ve üreticilere ulaştırılacağını ceviz üretimini önemsediğini söyledi.
#Başçiftlik’te Geç Turfanda Meyve Bahçesi Kuruluyor
#Başçiftlik’te bin 500 dönüm alanda geç turfanda meyve bahçesi kurulma çalışmalarının ele alındığı toplantıda sonbaharda çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Vali Dr. Ozan Balcı, “Başçiftlik’te geç turfanda meyve bahçesi kuruyoruz. Böylece her yerin meyvesi bittiğinde buradaki başta kiraz olmak üzere elma, erik, armut gibi meyvelerden oluşan geç turfanda meyveleri yetişmiş olacak.” dedi.
400 Dönüm Çilek Bahçesi Tesisi
Tokat il genelinde geçen yıl 250 dönüm alana çilek ekildiğini ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, bu yıl 400 çiftçiye 1 dekar alan çilek bahçesi tesis edileceğini söyledi.
Asma Yaprağı Üretimi
TARIMSAL
Vali Dr. Ozan Balcı, Tarım Tokat Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında devlet-vatandaş işbirliği ile Pazar Çayköy’de 1500 dekar alanda Narince Üzüm Bağı kurulacağını hatırlattı.
2- HAYVANSAL ÜRETİM
Toplantıda büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, kanatlı yetiştiriciliği ve arıcılığı geliştirme konuları görüşüldü.
Büyükbaş Hayvan Projesi
Tokat’ın hayvancılık potansiyeline katkı sağlamak için büyükbaş hayvancılık projesi üzerinde çalışıldığını ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, büyükbaş hayvancılığı önemsediğini, tarım müdürlüğü ve hayvancılığın tarafları ile çalışmalara devam edileceğini kaydetti.
Kanatlı Yetiştiriciliğine Destek
Vali Dr. Ozan Balcı, kaz yetiştiriciliği üzerinde de özel olarak çalışıldığını hatırlatarak çiftçilerimize kaz desteği sağlanacağının altını çizdi.
Arıcılığı Destekliyoruz
Gerçekleştirilen toplantıda İlimizde arıcılığın geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, “Tokat’ta şu anda yaklaşık olarak 30 bin arı kovanı var bunu her yıl 20 bin arı kovanı ile artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca arıcılarımıza kovan desteği verilmesi noktasında çalışmalarımız var. TKDK ve DOKAP kaynaklı projeler başta olmak üzere arıcılığın gelişmesini için çalışmalarımızı yürüteceğiz. 50 köye örnek arı dağıtımı planımız var. Arıcılıkla ilgili olarak eğitim programını hazırlayıp üreticilerimizi eğitimler vereceğiz. Hedefimiz ilimizde var olan kovan sayısını ve arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımızın kapasitelerini artırmak. Bunun için yol haritasını çıkarıyoruz. Arıcılar birliği ve tarım müdürlüğümüz ile birlikte çalışacağız.” dedi.
Tokat Küçükbaş Hayvan Merkezi Haline Geliyor 5 Yılda 500.000 Koyun
Çiftçiliği ve çiftçimizi sevdiğini dile getiren Vali Dr. Ozan Balcı, İlimizi küçükbaş hayvan merkezi haline getireceğiz, Proje ile ilimizin küçükbaş hayvan varlığını % 25 artırmayı hedefliyoruz. Çiftçimizi önemsiyoruz. Çiftçimizin ve üreticinin her zaman yanındayız, Tokat’ta hayvancılığı geliştirmek için bir sistem kurduk. Geliştirdiğimiz bu proje ile yerel üreticililerimizin gelir seviyeleri artırılarak, yerel üretimi teşvik edeceğiz.” dedi.
Projede Çiftçilerimiz İçin Çok Önemli Kazanımlar Mevcut
Proje ile dişi hayvan kesiminin önüne geçilerek, önümüzdeki yıllarda hayvan sayımızın artacağını dile getiren Vali Dr. Ozan Balcı “Proje uygulama alanlarında mera ıslah çalışmaları ile kapasite artırılacak. Meralarımızın kullanılması ile de işletmelerin kaba yem ihtiyaçları karşılanacak.” dedi. Vali Ozan Balcı sözlerine şöyle devam etti. “Geliştirilen bu proje ile erkek hayvanlara kesim garantisi, dişi hayvanlara da sonraki projelerde alım desteği verilecek. Projede ayrıca çoban parası, anaç hayvan desteği, hayvan hayat sigortası gibi birçok önemli kazanımlar da mevcut. Sürdürülebilir hayvancılık için önemli bir adım atılmış olacak. Proje örnek bir proje olacak” dedi.
5 Yılda 500 Bin Koyun Bu Yıl 100 Bin Koyun
Vali Dr. Ozan Balcı, “Geliştirdiğimiz proje ile 5 yılda 500 bin koyunu meralarla ve yaylalarla buluşturmayı çiftçimizi ve üreticimizi zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Projenin ilk ayağı bu yıl 100 bin koyun çiftçilerimize ulaşmaya başladı. Şuna inanıyorum ki; Bu proje gerçekten Türkiye’ye örnek bir projedir. Proje ile çiftçimizi, köylümüzü kalkındıracak ve refah seviyelerini önemli ölçüde artıracağız. Bizler Devlet olarak her zaman üreticinin, çiftçinin yanında olduk, bundan sonrada yanında olmaya devam edeceğiz. İlimiz hayvancılığın merkezidir, Tokat’ta da küçükbaş hayvancılığı geliştireceğiz. Valiliğimizin koordinasyonu ve denetiminde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü, yoğun bir şekilde çalıştık. Bir sistem kurduk. Müracaatlar alındı ve alınmaya devam ediyor. Gerekli inceleme ve değerlendirmenin ardından çiftçilerimizle sözleşme imzalıyoruz. 130 çiftçimizle sözleşme imzalandı. Yaklaşık 1400 çiftçimizin projenin bu yılki ilk ayağından yararlanmasını bekliyoruz. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
3- Gıda Sanayi, Tarım İşçileri ve Diğer Konular
Toplantıda gıda sektöründe üretimlerin devam etmesi için gerekli desteğin verildiği ifade edilirken tarım işçilerinin de gelmeye devam ettiği ve işçilerin çalışmalarının gerekli tedbirler alınarak yürütüleceği kaydedildi.
Koronavirüsle Mücadelemiz Hassasiyetle Devam Edecek
Vali Dr. Ozan Balcı sözlerini şöyle tamamladı; “Bir yandan koronavirüs ile mücadele edip tedbirleri hassasiyetle uygulayacağız. Bir yandan da üretimin ve tedarik zincirinin devam etmesi için çalışacağız. Özetle Tarımsal ve hayvansal üretimin düşmesine asla izin vermeyeceğiz. Bitkisel ve hayvan üretim, tarımsal sanayi, tarım işçileri ve çiftçilerin durumu ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toprağın, çiftçinin, üreticinin, tarımın ve hayvancılığın dostu bir Vali olarak işleri kolaylaştırmak bizim görevimiz. Çiftçimiz, üreticimiz çok rahat olsunlar, çiftçimizi seviyoruz. Kurallara uysunlar. Sorunların üstesinden elbirliği içerisinde geleceğiz. Bu günleri en kısa sürede atlatacağız.” diyerek sözlerini noktaladı.
Görüntünün olası içeriği: bitki, çim, açık hava ve doğa
 

Bu haber 2365 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum