Reklam

Adı: Bülent ECEVİT... 28 Mayıs 1925

“İman etmezseniz cennete giremezsiniz,insanları sevmezseniz iman etmiş sayilmazsiniz“ “Hadis”

Adı: Bülent ECEVİT... 28 Mayıs 1925

“İman etmezseniz cennete giremezsiniz,insanları sevmezseniz iman etmiş sayilmazsiniz“ “Hadis”

Adı: Bülent ECEVİT... 28 Mayıs 1925
10 Haziran 2022 - 08:56



Bülent Türkçede Yüce, yüksek ya da ulu demektir.
Ama herkes ECEVİT derdi.
Çevik, çalışkan, açık fikirli demektir.
ECEVİT’çiler vardı.
Karaoğlan dediler.
Kasketi,şiirleri hep ismiyle anıldı.
Aşk adamıydı.
Ecevit Kıbrıs fatihiydi. 
Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'den sonra toprak kazandıran tek liderdi.
İngilizceyi Türkçe gibi konuşurdu.
Robert koleji mezunuydu.
Üniversite okusaydı kesin Cumhurbaşkanı olurdu.
5 kez Başbakanlık yaptı.
Nezaketinden,dürüstlüğünden,devlet adamlığından hiç taviz vermedi.
Kimseyle büyük harf ile bile konuşmadı.
Ecevit tüm zamanların en kibar başbakanıydı, herhangi bir yurttaşa hitap ederken “sayın”sız cümle kurmazdı. Ama başkaları“gelin hanımın iyi günleri,ananı da al git, kelle, vampir, insan müsveddesi, ölü sevici, siyasi sapık, boyunları tasmalı, sürüngen, ayyaş,” falan dediler.
Ecevit, Amerikan vatandaşını milletvekili olarak TBMM'ye sokmadı.Ama aynı Amerikan vatandaşını TC'ye büyükelçi yaptılar.
Ecevit emekçinin çiftçi dostuydu, bizzat çiftçi bir kadın ona “Karaoğlan” lakabını takmıştı, haşhaş üretimi dahil, Batı'nın Türk tarımına müdahale etmesine izin vermedi. Başkaları ile saman ithal ediyoruz.
Din düşmanı diyenlere
Dedesinden kalan mirası diyanet vakfına bağışlayacak kadar müslümandı...
Ecevit'in anne tarafından büyük dedesi Hacı Emin Paşa, Mekke'de 17 yıl şeyhülislam olarak görev yapmıştı, kutsal toprakları korumakla görevli olan Medine şeyhülharemi'ydi, vakıflar, medreseler kurdu, Hazreti Muhammed'in kabrinin de içinde bulunduğu Mescid'i Nebevi'nin 110 bin metrekaresinin tapusu, ona aitti. Kendisi rahmetli olunca, bu devasa mirası evlatlarına, torunlarına geçti. Bugünkü emlak değeri ne ediyor biliyor musunuz… 1 milyar 700 milyon dolar ediyor! Hacı Emin Paşa'nın 70 mirasçısı bulunuyordu, bunlardan biri de Bülent Ecevit'ti. Davalar açıldı, 2005 yılında sonuçlandı, Suudi Arabistan devleti istimlak bedeli olarak 340 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Dünyanın en namuslu siyasetçilerinden biri olan Bülent Ecevit, bu muhteşem mirastan kendisine düşen payı almadı, Diyanet'e bağışladı! Evet, yanlış okumadınız… Servet değerindeki dede mirasını “Türk hacıların yararına kullanılması için, Türk hacılara ücretsiz konaklama yeri yapılması için” Diyanet'e bağışladı.
Ecevit “toprak işleyenin, su kullananın” diyordu. Bazıları“ben ülkeyi pazarlamakta mükellefim” diyor.
Maden işçileri başta olmak üzere, neredeyse tüm işçi hakları Ecevit döneminde kazanıldı. Bazılarının döneminde, maden işçileri köle haline getirildi, tarihin en büyük maden faciası yaşandı.
Türkiye demokrasisi için, üzerine tam oturacak bir elbise arayan ve bu arayışta zaman zaman savrulan ideolog..
Eşi Rahşan Ecevit'le beraber ülkeye, tertemiz bir aşk fonunda mütevazı bir siyasetçi yaşamı izleten, herkesin ittifak ettiği üzere 'dürüst' insan...
Dediğim dedik, inatçı, kimi durumlarda hizipçi bir karakter...
Lüks makam aracı istemeyen Ecevit mütevazı makam aracı kullanırdı, aracın mutlaka yerli malı olmasına özen gösterirdi, kırmızı ışıkta asla geçmezdi, yedi defa suikaste uğramasına rağmen zırhlı araca binmedi. ve Başbakanlık Konutu'nun sadece bir odasını kullanan bir başbakan...
Bir lokma bir hırka' düsturunu yansıtır biçimde, hiçbir zaman 'malda mülkte, parada pulda' gözü olmadı. Geride bıraktığı malvarlığı, Ankara Or-An'da bir daire ve Gölbaşı'nda küçük bir arsadan ibaretti.
Entelektüel açıdan verimli, yirmiye yakın eser kaleme almış, üniversite yıllarından itibaren ülke meselelerine kafa yormuş bir Cumhuriyet aydını... "Toprağı evimiz gibi sevdik seninle, birlikte sevdik kuru toprakta, ev küren köstebeği" dizelerini yazan, doğada kendini evinde gibi hisseden, romantik, bilge şair...
2 gün evvel doğum günüydü...
Seversiniz sevmezsiniz ama asla dürüst değildi diyemezsiniz.
Kabrin Nur mekanın cennet olsun...

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

Yavuz ŞEN

Bu haber 830 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum