Reklam

AMERİKAN SİYASETİ VE UKRAYNA

Sn. Şinasi Kara bey'in "AMERİKAN SİYASETİ VE UKRAYNA" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

AMERİKAN SİYASETİ VE UKRAYNA

Sn. Şinasi Kara bey'in "AMERİKAN SİYASETİ VE UKRAYNA" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

AMERİKAN SİYASETİ VE UKRAYNA
24 Şubat 2022 - 12:54



Şu kuralı hiç bir zaman göz ardı edemeyiz. Amerika, hiç bir uluslararası sorunu çözmez. Aksine, uluslar arasında mevcut sorunları derinleştirir. Kontrollü kargaşa siyaseti, Amerikan dış politikasının özünü oluşturuyor.

Nedeni bellidir. 

-Kargaşa ortaya çıktığı zaman, doların rezerv para kullanımı artıyor. Dolara yeni bir talep meydana geliyor. Oluşan yeni dolar talebi,  doların uluslararası geçerli para olarak devam etmesine  olanaklı kılıyor. Ayrıca,  daha çok dolar rezerv para olarak  kullanıldığı zaman, dolar bankerleri havadan para kazanıyor. 

-Diğer bir neden ise, silah sanayinden kaynaklanıyor. Kargaşa ortaya çıktığı zaman, silah tacirleri kolayca silah satıyor. 

-Kargaşa dönemlerinde, ABD savunma sanayinin aşırı harcamaları,  Amerikan Halkı  nezdinde kabul görüyor.

1991 yılında Sovyetler dağıldı. Varşova Paktı sonlandı. Natonun, kuruluş gerekçesi ortadan kalkmış oldu. Gerekçesi olmadığı halde, Nato yaşama şansı buldu.  Başta Almanya olmak üzere,  Natoya üye milletler, Natoya yapılan askeri ödemeleri meşru saymıyordu.  Yeni bir Avrupa Ordusu kurulmasına çalışılıyordu.  Amerika, Natoyu yaşatmak ve devamına  meşruiyet kazandırmak için pek çok yol denedi.  

- Saddam Hüseyini, kitle imha silahaları suçlamasıyla hedef gösterdi.
- Uluslararası terörizm ile meşruiyet kazanmaya çalıştı.
- İranı, nükleer silah yapmakla suçladı. 
- Çini tehdit olarak algılatıyor.

Bunlardan hiç birisini uluslararası toplum kabul etmedi.  Tek çare kalmıştı, tekrar, Rusyayı hedef tahtasına oturtmak. Bu amaçla Ukraynayı kullanıyor.

12 bin Km. ötedeki Amerika, Ukraynada ne arıyor? Amaç, Ukrayna Halkının özgürlüğü değil. Amaç, Natonun yaşamasına meşruiyet kazandırmak. Nitekim başarılı da oluyor.  Nato ülkeleri, Rusyanın tutumu karşısında adeta birbirlerine kenetlendiler.  Böylece, finansal zorluk yaşayan Natonun yaşaması için gerekçe de bulunmuş oldu. 

Türkiyenin, mümkün olduğu kadar, tarafsız politika uygulaması lazım. Rusya komşumuz. İyi komşuluk ilişkilerinden her daim kazançlı çıkılır. Nitekim, Rusya ile  Ticari ilişkilerimiz giderek artıyor.  Rus turistler, ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

Uzun vadede Nato ile ilişkilerimiz devam etmeyecek. Bu sonucu, onlar da biliyor. Türk askerine, Natoda sekreterlik makamı dahi çok görülüyor. Amerikanın ''Kontrollü Kargaşa Siyasetinden'' uzak durmamız gerekiyor.

Şinasi Kara

Bu haber 600 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum