Reklam

BİZE NİYE UÇAK GELMİYİİİ

İstanbul Niksarlılar Derneği Başkanı Şafak Gümen’in Mart ayında açılan TOKAT HAVALİMANI ile ilgili görüşlerini aktarıyoruz.

BİZE NİYE UÇAK GELMİYİİİ

İstanbul Niksarlılar Derneği Başkanı Şafak Gümen’in Mart ayında açılan TOKAT HAVALİMANI ile ilgili görüşlerini aktarıyoruz.

BİZE NİYE UÇAK GELMİYİİİ
13 Haziran 2022 - 21:31


BİZE NİYE UÇAK GELMİYİİİ 


Tokat Havaalanı Mart ayında açıldı ve İstanbul’dan günlük karşılıklı tek seferle devam ediyor.

Şimdi soruluyor neden ikinci sefer yada İzmir, Antalya gibi lokasyonlara sefer açılmıyor ?

Tokat Havaalanı açılana kadar yıllarca Amasya, Samsun ve Sivas Havaalanlarını kullandık.
Halen de kullanacağız anlaşılan.
Havayolu taşımacılığı riski sevmez ve tamamıyla karlılık oranlarına göre hareket eder, siyaseten ya da gönlümüze göre çalışması sürdürülebilir değildir.

Hal böyleyken, 24 Mayıs günü cenazemiz dolayısıyla kullandığım Tokat Havaalanı ve 29 Mayıs’ta dönüşte kullandığım Amasya Havaalanıyla ilgili bir kaç tespitimi paylaşmak istedim.

Tv’de Avrupa Yakasında Adanalı Dilber Hala karakterinin sıkça ifade ettiği gibi; “ ben lafımı ortaya koydum, beğenen alır geder, beğenmeyen bırakır kaçar.”

Ulaşım koordineli olmazsa insanları bir havaalanından diğerine uçurmak çözüm değildir.
Bir çoğu kent merkezlerinin dışındaki havaalanına yolcuyu indirmek havayolu şirketinin, gidecek yada gelen yolcunun seri ve uygun şartlarda havalimanına geliş ve gidişini sağlamakta DHMİ ve yerel dinamiklerin işidir.

Türkiye’de iç hatlarda 14 ayrı havaalanı kullandım bugüne kadar. Hiçbir Havaalanı da yalnızca bulunduğu il merkezi odaklı hizmet etmiyordu.

Uluslarası dünyanın indiği Antalya’dan Kemer, Alanya gibi ilçelere ve kent merkezine hem servis hem de raylı ulaşım mevcut.

Samsun’a indiğinizde şehir merkezi harici Bafra ve Çarşamba, açılana kadar Ordu ve Ünye’ye servisler vardı.

Adana’ya indiğinizde Mersin Tarsus’a servisler vardır, örnekleri çoğaltmak mümkün.

Yıllardır kullandığımız Amasya Merzifon Havaalanından açıldığından beri Amasya Merkez, Çorum ve Erbaa ( önceden Niksar’a kadar) servisleri mevcuttur.

Uçağa giderken Ya da inerken hiç düşünmezsiniz servisiniz bekler sizi çünkü.
Yoksa uçakla gelmek marifet değil senin hedefe seri ve uygun şartlarda ulaşman hedefindir.

Öyleyse Tokat’a ikinci üçüncü seferler neden başlamıyor diye düşündüğünüz kadar gidecek ve gelen yolcuların havaalanından ulaşımına kafa yormak gerekiyor.

Tokat’a indik, Niksar’a gideceğiz ya da Erbaa, Reşadiye, Zile farketmez hatta şehir merkezine gideceğiz nasıl olacak ?

Evet bir servis konulmuş Şehir merkezine bile değil Novada AVM önüne kadar götürüyor üstelik 17 km yolu 50 TL. ye, ordan da ilçene mahallene artık taksiyle mi gidersin neyle gidersin belirsiz.
Zaten uçak biletleri tavan yapmış 900 TL den başlıyor.
Oysa Amasya’dan Erbaa’ya, Erbaa’da Amasya Merzifon havaalanına 1,5 saatlik 120 km yola servis 65 TL alıyor. 

Amasya Merzifon Havaalanından Erbaa, Çorum ve Amasya merkeze üç ayrı servis kalkarken, Tokat’tan yalnızca şehir girişine o da fahiş fiyatla servise mecbur etmek Tokat Havaalimanını büyütmez ve sürdürülebilir değildir.

Tokat yalnızca il merkeziyle değil il olabilecek kapasitede dört büyük ilçeye sahip bir konumdayken ilçelerinin büyüklüğünü avantaja çevirmek yerine onları zorlamaya girerse ilçelerden çok kendi kaybeder.

İşte örneği saatleri de daha uygun Amasya Merzifon’dan Erbaa’ya her uçağa servis var hem de Tokat’ta 17 dakikalık yola 50 TL alırken Erbaa’dan 90 dakikalık yola 65 TL.
( Unutmadan THY Amasya Merzifon’a uçmaya başladığı zaman ilk yıllarda Erbaa Niksar servisi ücretsizdi.)

İlgili kuruluşlar, mesleki örgütler, ilgili STK’lar, basından bekledim aslında özellikle ilçe servisleriyle ilgili ama sanırım şimdiye kadar bir yol alınmadı yada benim bilgim yok.

Kamuoyunu ve ilgililerin bu konuya odaklanmasını bekliyorum, dediğim gibi il olma potansiyeline sahip dört büyük ilçeye sahip Tokat ölçeğinde başka bir il çok azdır ama bunu kullanabilmek başta il merkezindekilere düşüyor.

Bu haber 631 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum