Reklam
Reklam

BOLAMAN VİRAJLARINDA YAPILAN UNUTULMAZ YOLCULUKLAR

***BOLAMAN VİRAJLARINDA YAPILAN UNUTULMAZ YOLCULUKLAR.***

BOLAMAN VİRAJLARINDA YAPILAN UNUTULMAZ YOLCULUKLAR

***BOLAMAN VİRAJLARINDA YAPILAN UNUTULMAZ YOLCULUKLAR.***

BOLAMAN VİRAJLARINDA YAPILAN UNUTULMAZ YOLCULUKLAR
28 Kasım 2021 - 13:18

Naim Güney 


Bolaman ile Perşembe arasındaki keskin virajlar boyunca deniz seviyesine inmeden ama denizin hemen yanından, dik uçurumların tepesinden ilerlendiği için bir tarafta yemyeşil dağlar yükselirken, diğer tarafta Karadeniz ayaklar altında idi.  

1950’li yıllarda yapılan  bu 42 kilometrelik sahil yolu yıllar geçtikçe artan yoğun trafiğe cevap vermez duruma düşmüştü. Özellikle Fatsa Bolaman ile Perşembe arası keskin, zaman zaman dik inişli-çıkışlı eğimli bir yoldu.  Zamanında çok zor şartlar altında açılan bir yol olduğu için çoğu bölümünde kaçabilecek bir cep veya banket de yoktu. 

Her iki istikamette de "Dikkat! Tehlikeli ve keskin virajlar..." tabelası yol boyunca sık sık görülüyordu. Bu levhalar yolda maceranın başlangıcının habercisiydi. Virajların girişinde kamyon, tır gibi bir ağır vasıtanın arkasında takılan diğer seri araçlar sollama yapmadan ve azami 15 km hızla konvoy olarak gelip, gidiyorlardı. Otomobiller düşük süratten dolayı yer yer birinci vitese düşmesi ile yüksek yakıt gideri ve zaman kaybıyla karşılaşması ise kaçınılmazdı. 

Bu yolda karşı istikametten gelen iki otobüsün veya kamyonun aynaları birbirine teğet geçiyordu. Artık sürücülerin sabır taşı çatlamakta olduğu için en ufak bir boşlukta öndeki kamyon veya TIR sollanırdı. Ama 40 metre ilerdeki virajdan karşısına başka bir araba çıkmaması için de bilinen ne kadar dua varsa okunurdu.

Ama bir gün yolunuz Karadeniz'e düşerse eski sahil yolunu görsel açıdan kullanma alternatifi de unutulmamalıdır. Çünkü Ordu Sahil yolu halen kullanıma açıktır. 2006 öncesinde Ordu-Perşembe-Fatsa Sahil yolunda seyahat esnasında otobüsler, Medrese önü,  Gebeş oğulları tesislerinde paça çorbası, et haşlama yemek için, mola verirdi. Fatsa’ya kadar yol kenarına dizili kasapların mangallardaki köftelerin kokusu insana zevk verirdi. 

Kasapların tel dolabındaki çengellerde asılı süt danalarının butları gurbete gidenlerce hemen alınırlardı. Yine bu otobüsler bagajlarında, Yalıköy ve Medrese önündeki namlı kasaplardan, İstanbul ve Ankara’daki lokantalara, yıllar boyu sipariş leziz etleri taşıdılar.  Virajlı yolların yorgunluğunu gidermek için o nefis taze demli çaylarıyla ve hazır cevap esprileriyle ünlü uzun saçlı Nusret’i bütün ülke tanımıştı. 

Yalıköy’ün meşhur köftecilerden, Burhan Ay ve kardeşleri birçok otobüs ve minibüs yolcusuna, 24 saat boyunca sıcak servisi ve güler yüzü ile hizmet vermişlerdi. Yine Perşembe Çaytepe’de Yason Burnu, en güzel günbatımını seyredebilecek bir mesire alanı ve burada 1868’de yapılan tarihi Yason Kilisesi de görülmeye değer eserler arasında sayılıyor.

Ordu'nun Perşembe ilçesi Çaka Tüneli yakınlarında el değmemiş doğal güzelliğin içerisinde, tertemiz ama hırçın Karadeniz'in sularını seyrederek benzersiz bir lezzetle sunulan balığı, mucize bitkileri ve artık dünyaca tanınan turşularıyla Karadeniz turizmine hizmet veriyor. 

Vonalı Celal, 1976 yılından bu yana Karadeniz’in en güzel koylarından birinde, Hoynat Kalesi’nin karşısında, dünyanın her yerinden gelen misafirlerine yöre mutfağının leziz yemeklerini, harika bir doğal manzarasıyla tattırıyor.

Perşembe ilçesinin en natürel köşelerinden biri olan Çaka kumsalı Hoynat adası yakınındadır. Ekolojik kirlilikten uzak kalmış nadir plajlardandır. Çaka beyaz kum plajında her türlü ihtiyaca cevap verecek tesisler bulunmaktadır. Ordu Perşembe Çaka tüneli yanındaki Türkiye’deki sayılı kuş cennetleri arasında gösterilen Hoynat adası, yıllardır yüzlerce kuş türüne barınaklık yapıyor. Sit alanı kabul edilen adada, M.Ö. 6. yüzyıldan kalma eski bir kale kalıntısı da bulunuyor. 

Yine Ordu-Fatsa arasında Perşembe ilçesinde Mersin köyünde sadece o yöreye has bir mezgit türü bulunuyor. Boyları 20 ila 40 santim arasında olan mezgit, Karadeniz'de hamsiden sonra en çok tüketilen balık türü olma özelliğine sahiptir. Derin ve soğuk sularda kayalık bölgelerde yakalanan bu tür balıklar daha esmer, iri ve oldukça bol havyarlı olurdu. 'Kaya mezgidi', 'Mersin kaya mezgidi', 'Perşembe mezgidi' gibi isimler verilen mezgit türü yalnızca Mersin köyü açıklarında Çamburnu ile Yason burnu arasındaki kayalık alanda yaşıyor.

1950’li yıllardan itibaren peyder pey açılarak hizmeti veren Fatsa- Bolaman-Perşembe sahil yolu 2006 yılında itibaren bir nevi emekli oldu. 2006 yapılan yeni duble yoldaki tünellerden geçmesi tehlikeli ve sakıncalı gaz, tüp, yakıt gibi çeşitli vasıtalar ile çevrede yaşan mahalleler ile doğa ve manzara sever turistler bu yoldan gidip gelmeye yoğun biçimde devam ediyor.

Bu haber 1469 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum