Reklam

Çiftçi endişeli!

Tarlalarında buğday, arpa, mercimek ekili olan çiftçiler rekoltenin düşük olmasından endişe ediyor.

Çiftçi endişeli!

Tarlalarında buğday, arpa, mercimek ekili olan çiftçiler rekoltenin düşük olmasından endişe ediyor.

Çiftçi endişeli!
09 Mayıs 2019 - 15:38

Siirt’in Kurtalan ilçesinde bulunan Garzan Ovası’nda aşırı yağışlar tarlada ürünlerin kalmasına neden oldu. Tarlalarda verim kaybının olduğunu belirten Kurtalan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, ekili alandaki ürünlerin, yağışların mevsim normallerinin üstünde olmasından dolayı su altında kaldığını ve çiftçilerin bundan zarar gördüğünü belirtti.

30 bini sulu tarım, 55 bini fıstık, 415 bin buğday ekili tarlalarda yüzde 25 ile 30 arasında zararların meydana geldiğini kaydeden Günbat, “100 ile 120 bin ton arasında verim elde ediyorduk Garzan bölgesinin de hububatı da çok kaliteli ürün elde ediyorduk. Ama bu yıl yağmurlardan dolayı yeteri kadar yabani otlarla mücadele yapamadığımız için kalite ve verim düşecek. Verim kaybında yüzde 20 civarında bir düşüş bekliyoruz.” dedi.

"İlaçlama ve gübreleme yapamadık"

Kurtalan ilçesinde 500 dönüm arazisi olan çiftçilerden Nurettin Polat, aşırı yağışlardan dolayı ekili alanlarında büyük zarara neden olduğunu dile getirdi. Polat, “Özellikle geniş tabanda ekiyoruz. Bu sene aşırı yağışlardan dolayı gerekli ilaçlama ve gübrelemeyi yapamadık. Şu anda kayıplarımızın yüzde 25 ile 30 civarında var. Çok yağmur yağdığından dolayı ilaç randıman veremedi. Gübrede de aynı şekilde oldu. Kalitede ve verim düşüklüğü olabilir. Mercimekte de fazla su almasından dolayı rekolte düşüklüğü var” diye konuştu.

Bu haber 1036 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum