Reklam
Reklam

Coşkun Kılıç yazdı: MELETLÜ İLE CENÜKLÜNÜN hikayesi

Meletlü Mesudiye ilçesinde yaşayanlara takılmış bir lakap tır. Açıkçası bu lakabı neden aldıklarını bilmem. Cenüklü i se; Gölköyden aşağı Ordu da dahil yaşayanlara verilmiş bir lakap!..

Coşkun Kılıç yazdı: MELETLÜ İLE CENÜKLÜNÜN hikayesi

Meletlü Mesudiye ilçesinde yaşayanlara takılmış bir lakap tır. Açıkçası bu lakabı neden aldıklarını bilmem. Cenüklü i se; Gölköyden aşağı Ordu da dahil yaşayanlara verilmiş bir lakap!..

Coşkun Kılıç yazdı: MELETLÜ İLE CENÜKLÜNÜN hikayesi
23 Ocak 2021 - 00:14


Efendim ; Bu sözü, büyüklerimiz tarafından kendi aralarında konuşurlar iken duymayan yoktur. Mesudiye ilçesinde yaşayanlara takılmış bir lakap tır. Açıkçası bu lakabı neden aldıklarını bilmem. Cenüklü i se; Gölköyden aşağı Ordu da dahil yaşayanlara verilmiş bir lakap!..

Ben şimdi sizlere, Meletlü ile Cenikli arasında ki gerçek bir hikayeyi  anlatacağım. Gerçek diyorum! Çünkü; şu an hala delilleri ile sabit!
Yaylacılar bir kısmı bu hikayeyi bilir. 
Mesudiyeliler(Meletlü) le-Cenüklü arasında her yıl yaylada sınır kavgası oluyormuş.Cenüklü dermiş buralar bizim. Meletlü dermiş bizim. 
 Yıllarca süren bu anlaşmazlığa bir son vermek istemişler. 

İleri gelenlerden ehl-i hukuk seçip bir karara varmışlar. 
Demişler ki;
- Felanca gün sabahleyin Meletlü ile Cenüklü karşılıklı oturdukları yerden kalkıp yaylaya doğru yol alacaklar. Eskiden at eşek ve yayan yollar bilindiği için, o yol güzergahından gidilecekmiş. 

O gün gelmiş çatmış. Meletlü demiş ki; Cenüklü taa bir günlük yoldan gelinceye kadar ben, Yokuş başına ( yokuşdibi) inerim. Sabah erken kalkmaya gerek yok. Öğlen de çıksam oraya varırım. 
Akşamleyin yatmış yatmasına da! Uyuya kalmış. Bir kalkmış bakmış ki güneş nerede ise tepesine vuracak. 
Cenüklü; bu dururmu!Gece uyumamış. Atını almış yola koyulmuş. 
Git git git bir türlü Meletlü ile karşılayamıyor. Gıli gıli ye varmış Seher vakti suyunu içmiş. 
Çoban bağırdana çıkmış kuşluk suyunu içmiş .
Ama görünürde Meletlü yok. 
Biraz daha yol almış. Artık yol Yokuş aşağı sarmaya başlamış. Bir de ne görsün. Meletlü elleri ile tırmanarak yokuşu çıkmaya çalışıyor. 

Lakin; karşılaştıkları yer. Meletlünün 500-1000 metre yukarısı. Meletlünün evinin başı. 
Selamlaşmışlar. Ben geldim demiş Cenüklü!
- Sınırı dikelim. 
Gerçekten de sınırı dikmişler. Ordunun, Ulubey ilçesinin tüm köylülerinin yaylada ( bağlak ) yerleri vardır.  O gün bu gündür. Meletlülerin yaylası evinin başında dır. Cenüklü ise en az 80-1000 km uzaklıktadır.Eskiden  at-eşek sırtlarında , bunları olmayan yayan olarak bu yolları katedip yaylalarına ulaşırlardı. 

Ta bi ki ; şimdi ulaşım kolaylaştı. 
Bu hikaye gerçektir. Meletlü ve Cenüklü derken, tamamen yöresel kullanılan lakap olduğu için ! Kimseyi rencide maksatlı yazmadığımı bilinsin isterim. Selam ve dua ile..

Bu haber 1490 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ali Özcan
    3 yıl önce
    Melet ile cenik med cezirden gelir med yüksek cezir ise alçak yer anlamindadir bu nedenlerle melette yaşayanlara meletlu denize yakın yerlerde yaşayanlara da cenuklu denmistir